Harri Heliövaara ja Emil Ruusuvuori ratkaisivat voiton Suomelle

Suomi kaatoi Uuden-Seelannin Davis Cupissa ja pääsee jälleen karsimaan paikasta lopputurnaukseen.

Harri Heliövaara (vas.) ja Emil Ruusuvuori Davis Cupin ottelussa Suomen ja Uuden-Seelannin välillä Espoossa 17. syyskuuta 2022.

17.9. 16:23 | Päivitetty 17.9. 18:04

Suomen miestennis lyö läpi.

Lauantaina varmistettu voitto Uutta-Seelantia vastaan lajin miesten maajoukkueturnauksessa Davis Cupissa oli suvereeni. Palkinnoksi siitä tulee toinen perättäinen mahdollisuus päästä 16 maan lopputurnaukseen.

Joukkueen kapteeni, entinen kaksinpelin maailmanlistan 13:s Jarkko Nieminen on pelaajauransa jälkeen päässyt seuraamaan uutta suomalaista sukupolvea, joka on noussut maavertailussa jo sijalle 28.

”Kaikki tekevät tahoillaan hyvää työtä, ja kaikkien urat ovat menneet eteenpäin. Luonteeltani olen joukkueurheilija, joten yhteisten tavoitteiden saavuttaminen on parasta”, Nieminen kertoi STT:lle.

Suomen neljästä yrityksestä lähimpänä paikka oli Belgiaa vastaan viime keväänä, kun Espoon areenalla koettiin kirvelevä 2–3-tappio. Nieminen oli itse kamppailemassa vuosien 1999 ja 2002 karsintakokeiluissa, mutta nyt hän kokee, että mahdollisuudet ovat kaikkein realistisimmat.

”Alusta asti Davis Cupin lopputurnaus on ollut unelma. Pelaajaurallani siitä haaveilin ja nyt joukkueen kanssa.”

”Tuntuu, että olemme ansaitusti täällä, koska tämä on jo toinen kerta. Viimeksi olimme erän päässä, ja uskon, että joka vuosi menemme eteenpäin.”

Niemisen mukaan suomitenniksessä on hyvä buumi, joka kulminoituu yksilöihin ja kentällä pelaavaan joukkueeseen. Mikä lie syynä, että juuri Davis Cup -otteluissa peli kulkee?

”Maaotteluissa lähes poikkeuksetta saavat itsestään irti ja pelaavat vähintään päivän kunnon mukaan. Voitamme paljon tiukkoja pelejä, joissa joukkuehengellä on varmasti merkitystä.”

Perjantaina Suomi oli hankkinut 2–0-johdon, ja koko ottelun ratkaisun toivat lauantain nelinpelissä kaksi kiintotähteä, Emil Ruusuvuori ja Harri Heliövaara.

Vaikka toinen erä meni uusiseelantilaisille, viimeistään liki 3 000 katsojan kannustus päätöserässä takasi, ettei lisäpelejä tarvita.

”Oli makeeta, kun kentällä pelasi Suomen joukkueena, ja yleisö oli mukana”, Heliövaara sanoi 7–5, 3–6, 6–3 -voiton jälkeen.

Nelinpelin maailmanlistan 17:s Heliövaara pelaa ATP-kiertueella Britannian Lloyd Glasspoolin kanssa, mutta ei kokenut parinvaihdon haittaavan.

”Onhan se erilaista. Toisaalta luotan Emiliin täysin. Jos hän tekee virheen, en hetkeäkään usko, että se tapahtuisi uudestaan.”

Karsintaottelu maailmanlohkoon pelataan ensi vuoden puolella. Heliövaaralla on kuitenkin jo mielessä, millainen vastus sopisi Suomelle.

”Davis Cupissa olosuhteilla on iso merkitys. Jos saamme pelata täällä, en usko että olemme altavastaajia juuri ketään vastaan. Paras olisi eteläamerikkalainen tai eurooppalainen maa, jolla on massapelaajia.”

Suomen joukkueesta Uutta-Seelantia vastaan muodostivat Heliövaaran ja Ruusuvuoren lisäksi Otto Virtanen, Eero Vasa sekä Patrik Niklas-Salminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat