Ida Hulkko kertoo, miksi hän palasi yhden lukuvuoden jälkeen Yhdysvalloista Suomeen: ”Olin henkisesti aika rikki”

Ida Hulkko sanoo hämmentyneensä siitä, miten Yhdysvalloissa yksilöurheilusta tehtiin joukkuelaji.

Ida Hulkko harjoitteli Tampereen uintikeskuksessa joulukuussa 2021.

18.9. 12:05 | Päivitetty 18.9. 15:47

Monet nuoret suomalaiset urheilijat monista eri lajeista ovat lähteneet lukion jälkeen opiskelemaan urheilustipendillä yhdysvaltalaiseen yliopistoon.

Monille se on ollut sekä urheilun että opiskelun kannalta toimiva ratkaisu, mutta osalle ei.

Jälkimmäisiin kuuluu Suomen tämän hetken parhaisiin uimareihin lukeutuva Ida Hulkko.

Hän lähti vuonna 2018 urheilemaan ja opiskelemaan Floridan osavaltionyliopistoon (Florida State University) mutta palasi sieltä takaisin Suomeen yhden lukuvuoden jälkeen.

Äskettäin julkaisemassaan podcastissa 23-vuotias Hulkko kertoo ajatuksistaan, jotka koskivat urheilun ja opiskelun yhdistämistä, ja perustelee, miksi palasi Suomeen.

”Olin tehnyt sopimuksen Yhdysvaltoihin ja halusin lähteä edelleen vähän kikkailemaan sen kanssa, pystynkö suorittamaan opiskelu-uraa samanaikaisesti urheilu-uran kanssa, koska en rehellisesti sanottuna uskonut silloin, että minusta voi tulla täysipainoinen ammattiurheilija”, Hulkko sanoo podcastissa.

Hulkko toteaa, että silloin opiskelun ja urheilun yhdistäminen Floridassa tuntui oikealta valinnalta.

Hulkko kertoo tottuneensa jo Suomessa tietynlaiseen ryhmätoimintaan, vaikka uinti onkin yksilölaji.

”Jenkeissä se siirtyi ihan eri tasolle. En ollut koskaan edes ajatellut, että yksilölajista voi tehdä niin tiiviin joukkuelajin, jossa yksilöllä ei ole enää merkitystä.”

Hulkon mukaan tämä asia haastoi hänen henkistä valmistautumistaan omaan lajiin.

”Olin tottunut tekemään kaiken yksin, että jos menestyn, se on minun ansiota, ja jos jollain tapaa epäonnistun, se on minun vika.”

Sen ajattelumallin, että voitetaan tai hävitään joukkueena, Hulkko tunsi itselleen vieraaksi.

”Jouduin tosi paljon haastamaan omaa ajatusta siitä, että mitä voin olla joukkueelle ja muille tiimikavereille. Jenkeissä minulla ei missään vaiheessa klikannut, että tämä on se minun hommani, mistä johtuen tietysti palasin Suomeen.”

Yhdysvalloista palattuaan vuonna 2019 Hulkko sanoo joutuneensa tekemään uudestaan päätöksen, mihin suuntaan hän lähtee.

”Olin henkisesti aika rikki nimenomaan siitä, että olin ollut tosi hukassa sen vuoden. En oikein tiennyt, missä haluan olla urallani, mitä haluan saavuttaa, mitä voin vielä saavuttaa. Olin tosi isossa ristiaallokossa sen suhteen, pitäisikö minun opiskella, pitäisikö minun urheilla.”

Hulkko toteaa podcastissa, että lopulta tie vei hänet ammattiurheilun maailmaan.

”Moni sanoi, että tulin zombiena takaisin enkä saanut mistään kiinni. Olin tosi hämmentynyt kaikesta. Mistään ei tullut mitään. Pikku hiljaa onneksi oikeilla tönäisyillä oikeaan suuntaan oikeilta ihmisiltä syntyi selkeä visio, mitä haluan olla. Minulle se oli sitä, että haluan olla ammattiurheilija.”

Vuonna 2021 Hulkko saavutti uransa ensimmäisen arvokisamitalin, kun hän ylsi pitkän radan EM-hopealle 50 metrin rintauinnissa SE-ajalla. Lyhyen radan EM-kisoissa hän sijoittui samalla matkalla neljänneksi.

Tokion olympialaisissa 2021 hän sijoittui sadan metrin rintauinnissa välierien 12:nneksi SE-ajalla.

Syksyllä 2020 Hulkko aloitti englannin kielen opiskelun Tampereen yliopistossa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat