”Ikävä kuulla näin dramaattisia uutisia” – Yksinpurjehduksen voittaja­suosikki törmäsi yöllä ranta­kivikkoon Kanarialla

Tapio Lehtinen jatkaa purjehduksen Golden Globe -kisaa toisena. Asteria-veneessä on ollut pieniä vuotoja. Ne kuuluvat Lehtisen mukaan asiaan, kun purjehditaan kovassa kelissä.

Yhdysvaltalaisen Guy deBourin vene ajautui rantakivikkoon Kanariansaarilla.

19.9. 10:18 | Päivitetty 19.9. 16:42

Yksi on jälleen pois, kun yksinpurjehduksen Golden Globe -kilpailu (GGR) jatkuu Atlantilla.

Yhdysvaltalaisen Guy deBourin vene törmäsi yöllä rantakiviin Fuerteventuran pohjoisrannikolla Kanariansaarilla viikonloppuna. Paikallinen meripelastusalus haki kipparin turvaan, mutta purjevene juuttui kivikkoon.

”Nyt pitää miettiä, miten vene saadaan sieltä pois. En halua, että se jatkaa yksin purjehtimistaan”, deBour sanoi GGR:n kisajärjestäjien tiedotteessa.

Ennen karilleajoaan deBour oli tullut ensi kertaa merisairaaksi ja kadottanut radioyhteyden. Viime viikolla hän oli lähellä törmätä kalastusalukseen, jonka hän ohitti vain viiden metrin päästä.

DeBour kuuluu GGR-kisan voittajasuosikkeihin. Lähdössä hän sanoi, että kolme kipparia purjehtii maapallon ympäri alle 200 päivässä ja että hän aikoo olla yksi heistä.

Jo aiemmin yksinpurjehduksen keskeytti henkilökohtaisiin syihin vedoten kanadalainen Edward Walentynowicz, ja ranskalainen Damien Guillou palasi lähtösatamaan Les Sables-d’Olonneen korjauttamaan tuuliperäsintään. Hän jatkaa kisaa.

Tapio Lehtinenjatkaa kisaa toisena. Lehtinen ohitti viikonloppuna Lanzaroten, jossa purjehtijoilla oli mahdollisuus pudottaa kisajärjestäjien kumiveneeseen esimerkiksi filmirullia.

Lehtinen oli pahoillaan amerikkalaiskipparin kohtalosta.

”Ikävä kuulla näin dramaattisia uutisia. Onneksi Guy on turvassa”, Lehtinen viestitti.

Lehtisen Asteria-veneessä kaikki oli kunnossa. Suomalaisten radioamatöörien yhteydenpidossa Lehtinen kertoi nauttivansa purjehduksesta, mutta ihmetteli, minne pasaatituulet olivat kadonneet.

”Pitäisi päästä uudelleen pasaatituulten liukuhihnalle.”

Tapio Lehtinen lähti purjehtimaan maapallon ympäri 4. syyskuuta Biskajanlahdelta Ranskasta.

Radioamatöörit saavat olla Lehtiseen yhteydessä vain meriasemien kautta. Yhteyttä pidetään Travemünden edustalla ankkurissa olevan suomalaisen Finnpulp-aluksen välityksellä.

Lanzarotella kuvatussa videossa näkyi, että Lehtisen veneen kyljet ja perä ovat puhtaina kirotuista barnakkeleista.

”Kapteeni Barnakkeli” muistutti, että edellisessä kisassa neljä vuotta sitten äyriäiset olivat tarttuneet veneen pohjaan vasta päiväntasaajan jälkeen.

Seuraavaksi Lehtinen suuntaa kohti Kapkaupunkia, jossa on seuraava välipysähdys (film gate).

Pysähdys on lähinnä muodollinen: purjehtijat eivät saa poistua veneistään eikä heille saa toimittaa mitään apua tai materiaalia.

Maanantaina Lehtinen on purjehtinut runsaat 1 800 merimailia, noin 3 333 kilometriä. Matkaa on jäljellä noin 24 730 merimailia, noin 45 800 kilometriä.

Kisaa johtaa englantilainen Simon Curwen, joka on repäissyt pienen kaulan Lehtiseen.

”Perhana, se on päässyt jo pitkälle”, Lehtinen sanoi kuultuaan kisatilanteesta.

Irlantilainen Pat Lawless on kolmantena. Lawless kärsii polvitulehduksesta ja antibiootit ovat vähissä.

Kilpailun lääkäri neuvoi Lawlessiä pysähtymään Lanzarotella, jotta hänelle olisi saatu toimitettua vahvempia kipulääkkeitä ja antibiootteja.

Lawless kieltäytyi, koska ulkopuolisen avun jälkeen hänen GGR-kisansa olisi päättynyt. Hänen olisi pitänyt jatkaa purjehdusta lohdutussarjassa, Chichester-luokassa,

Keskeytysten jälkeen mukana on 14 venettä.

Brittikippari Ertan Beskardesilla oli veneessään sähköongelmia. Lisäksi hän oli kaatunut veneensä kannella ja pudonnut ohjaamoon, mutta jatkaa kisaa seitsemäntenä.

Edellisessä GGR-kisassa neljä vuotta sitten Beskardes keskeytti muutaman päivän jälkeen.

Kilpailun nuorin osanottaja, 27-vuotias Elliott Smith kamppailee merellä huonokuntoisen maston kanssa. Yhdysvaltalaisen veneessä on myös vuotoja. Hän vasta lähestyy Kanariansaaria.

”Elliottilla on kisan pienin budjetti ja ehkä vaatimattomin vene. Saa nähdä, kuinka pitkälle hän pääsee”, Lehtinen sanoi HS:lle ennen lähtöä 4. syyskuuta.

Lehtinen oli pumpannut Asterian keulasta ja perästä kymmenisen litraa vettä. Myös vessan pikkuikkunassa oli ajoittain vuotoja.

”Vuodot kuuluvat asiaa, kun purjehditaan huonossa kelissä”, Lehtinen sanoi.

Maaliin purjehtijoita odotetaan ensi keväänä.

Helsingin Sanomat seuraa GGR:n kisatapahtumia ja Tapio Lehtisen matkaa juttusarjassa lähdöstä maaliin. Kilpailun verkkosivut ja järjestäjien kisaseuranta löytyy täältä.

Lue lisää: Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen pahvin­palalle piirretty suunnitelma onnistui: ”Sokea kanakin löysi jyvän”

Lue lisää: Yksinpurjehtija Abhilash Tomy lähti uudestaan kisaan, joka oli tappaa hänet neljä vuotta sitten

Lue lisää: Yksinpurjehduksen ainoa nainen lähti merelle ”nauravalla vedellä”

Lue lisää: Ihmismeri ja 21 kanuunanlaukausta saattoivat yksinpurjehtija Tapio Lehtisen matkaan: ”Bon voyage!”

Lue lisää: Jallutynnyri kiertää Tapio Lehtisen mukana maapalloa: ”Rahat menevät hyvään tarkoitukseen”

Lue lisää: Nyt se myrkyn lykkäsi – Tapio Lehtisen veneen pohjasta löytyy nyt sellainen myrkkymaali, että barnakkelit eivät tartu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat