Espanjan NBA-tähti huimassa vireessä EM-finaalissa, Lauri Markkanen jätettiin ulos tähtiviisikosta

Tuttu joukkue palasi Euroopan mestariksi, kun Espanja otti peräti neljännen EM-kultansa viimeisen 13 vuoden aikana. Suomi saavutti parhaan sijoituksensa 55 vuoteen.

Espanjan Willy Hernangomez (14) juhlii Euroopan mestaruutta yhdessä Rudy Fernandezin kanssa.

19.9. 7:44 | Päivitetty 19.9. 11:02

Espanja voitti koripallon Euroopan mestaruuden myöhään sunnuntaina ja palasi takaisin mantereen ykkösjoukkueessa.

Berliinin EM-finaalissa Espanjan Juancho Hernangómez johdatti joukkueensa 88–76-voittoon Ranskasta. Toronto Raptorsia edustava NBA-pelaaja heitti peräti seitsemän kolmen pisteen koria ja keräsi yhteensä 27 pinnaa.

EM-titteli tuntui olevan vain lainassa Slovenialla, joka voitti mestaruuden 2017. Sitä ennen Espanjan pelaajat leikkasivat korisukkaa 2009, 2011 ja 2015.

Hernangómezin veljekset loistivat EM-parketeilla, kun Willy Hernangómez valittiin turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi, kertoi Fiba eli Kansainvälinen koripalloliitto verkkosivuillaan.

”Vaikea kuvailla sanoin, miltä tuntuu”, Willy Hernangómez sanoi Fiban verkkosivuilla.

”Ansaitsimme tämän kullan varsinkin, miten kasvoimme ja kehityimme läpi turnauksen. Aivan ällistyttävää.”

Suomi ei hävinnyt turnauksen pudotuspelivaiheessa turhalle joukkueelle, kun espanjalaiset päättivät Susijengin taipaleen.

Lauri Markkanen johdatti Suomen pudotuspeleihin ja jopa historialliseen ensimmäisen kierroksen voittoon, kunnes Espanja löi tauluun pisteet 100–90.

Markkanen pelasi mielettömän turnauksen latomalla alkusarjassa henkilökohtaisen piste-ennätyksensä 43. Innokkaimmat koripallon seuraajat heittävät ilmaan kysymyksen, miksei Markkanen mahtunut turnauksen tähtiviisikkoon?

Kreikan Giannis Antetokounmpo upotti palloa koriin 29,3 pisteen keskiarvolla, mutta Markkanen nousi turnauksen toiseksi parhaaseen keskiarvoon 27,9.

Lisäksi hän takoi eniten pisteitä koko turnauksessa, 195, vaikka pelasi kaksi ottelua vähemmän kuin mitalijoukkueiden pelaajat.

Willy Hernangómezin lisäksi tähtiviisikkoon valittiin Saksan taitava ja vikkelä takamies Dennis Schröder, Espanjan amerikkalaistakamies Lorenzo Brown, Antetokounmpo ja Ranskan Rudy Gobert.

Ilman sinivalkoisia silmälaseja Markkasella oli koko turnauksessa suurin merkitys omalle joukkueelleen, mitä tukevat myös tilastofaktat. Markkanen oli joka ottelussa vastustajien ykköskohde, mikä näkyi vapaaheittoon johtavina virheinä.

Vain Kreikan järkälettä Antetokounmpoa rikottiin Markkasta enemmän. Kreikkalainen sai 65 iskua käsilleen, kun Markkanen vastaanotti 53 virhettä.

Vaikka Markkanen joutui usein vapaaheittoviivalle, nousi hänen vapariprosenttinsa 90,6:een, joka oli turnauksen kahdeksanneksi paras ja toiseksi korkein yli 40 kertaa rikotuista pelaajista.

Jotain kertoo Markkasen hyökkäyspelotteesta, kun häntä rikottiin jokseenkin yhtä paljon kuin koko Suomen muuta joukkuetta yhteensä.

Suomen lopulliseksi sijoitukseksi tuli seitsemäs. Se on paras noteeraus 55 vuoteen, kun koripallomaajoukkue sijoittui kuudenneksi vuoden 1967 EM-kisoissa.

Saksa voitti pronssia kaatamalla Puolan 82–69.

EM-turnauksen lopulliset sijoitukset: 1) Espanja, 2) Ranska, 3) Saksa, 4) Puola, 5) Kreikka, 6) Slovenia, 7) Suomi, 8) Italia.

Lauri Markkanen oli espanjalaisille paha pideltävä EM-kisojen puolivälierässä.

Lue lisää: ”Hän osaa tehdä kaiken” – Lauri Markkasen parhaita paloja EM-parketilla kelpaa ihastella

Lue lisää: Susijengi saamassa MM-kisoihin täysin uuden aseen käyttöön

Lue lisää: Susijengin konkarit panivat tossut naulaan, sosiaalinen media täyttyi kiitoksista

Lue lisää: Espanjassa helpotuttiin pelkoa kylväneen Susijengin päihittämisestä – Joukkue silti tyytymätön: ”Se oli katastrofi”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat