Miksi Lauri Markkasta ei valittu EM-kisojen tähdistöön? Näin asiantuntijat vastaavat

Espanja voitti koripallon Euroopan mestaruuden ja sai kaksi pelaajaa turnauksen tähdistökentälliseen. Lauri Markkanen pelasi EM-kisoissa loistavasti, mutta ei mahtunut tähdistöön.

Lauri Markkanen oli välillä täysin pitelemätön koripallon EM-turnauksessa.

19.9. 14:44 | Päivitetty 19.9. 16:07

Espanja on koripallon Euroopan mestari, ja vieläpä konemaisen varmasti, kun Ranska kaatui loppuottelussa 88–76.

Espanjan hyvyyttä ja mestaruutta tuskin kukaan kyseenalaistaa, mutta Suomen koripallopiireissä puhuttavat tähdistövalinnat.

Mestarijoukkueen Willy Hernangomez valittiin EM-turnauksen parhaaksi pelaajaksi ja siten laakista tähdistökentälliseen. Hän sai seurakseen Espanjaan ostetun Lorenzo Brownin, saksalaisen takamiehen Dennis Schröderin, Kreikan jättiläisen Giannis Antetokounmpon ja Ranskan hopeajoukkueesta Rudy Gobertin.

Viiden pelaajan listalta puuttuu selvästi Lauri Markkanen, turnauksen pistekuningas ja keskiarvoissa laskettuna kakkonen. Vain Kreikan Antetokounmpo pelasi niukasti paremmalla keskiarvolla.

Suomalaisilta asiantuntijoilta löytyy ymmärrystä tähdistöviisikon valinnoille molempiin suuntiin.

”Aika vaikeaa on ottaa kärkinelikon ulkopuolelta ainakaan enempää kuin yksi pelaaja. Joukkuemenestys on noissa kisoissa tärkeä minun papereissa”, Susijengin taustaryhmään kuulunut Teemu Rannikko sanoo.

”Jos vertaa Gianniksen ja Laurin tilastoja ja kokonaisuutta, kyllä Lauri pelasi paremmat kisat.”

Rannikko lisäsi, ettei Markkasen valinta olisi ollut missään tapauksessa vääryys.

”Kyllä Lauri varmasti oli yksi kisojen parhaista pelaajista. Tilastot ja rooli Suomen joukkueessa olivat sellaiset, että jos minulta olisi kysytty, olisin hänet viisikkoon laittanut.”

Koripalloliiton urheilujohtaja Henrik Dettmann seurasi arvoturnauksen pitkästä aikaa muualla kuin vaihtopenkin kiihkeydessä. Hänen näkemyksensä tähdistöviisikosta on selkeä.

“Olisi kuulunut ilman muuta, ei ole kahta kysymystä. Kansainvälisessä koripalloilussa ollaan niin vanhakantaisessa ajattelussa, että mennään pelipaikoittain. Moderni koripallo on aika lailla pelipaikatonta.”

”Lauri Markkanen pystyy pelaamaan ainakin kolmea, jos ei neljää pelipaikkaa sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa. Hän ei ole parhaimmillaan sentterinä eikä heittävänä takamiehenä.”

”Kyllä hän noilla tilastoilla tuohon [viisikkoon] mahtuu.”

Lue lisää: Lauri Markkanen on säkenöivän ylivoimainen – asiantuntija listaa syyt kehityksen takana: "Vain maailman ehdottomat huiput pystyvät tuohon”

Espanjan tuontipelaaja Lorenzo Brown nosti pallon koriin Ranskan Vincent Poirierin edestä Berliinin EM-finaalissa.

Serbia voitti Suomen alkulohkossa, mutta sijoittui lopulta Susijengin alapuolelle lopullisessa järjestyksessä, kun Suomi päätyi seitsemänneksi.

Vaikka Serbia ei menestynyt, olisi Dettmann ottanut koska tahansa Nikola Jokićin tähdistöön ennen Ranskan Rudy Gobertia.

”Gobert on tyypillinen yhden paikan pelaaja.”

Dettmann heittää ilmaan kysymyksen, kuka valitsee tähdistökentällisen ja lisää, että saksalaisia toimittajia on esimerkiksi paljon enemmän kuin suomalaisia.

”Dennis Schröder olisi ollut all star -valinnan paikka, jos hän olisi pystynyt viemään Saksan finaaliin.”

Toimittajien valinnoissa korostuivat menestys ja sitä kautta neljän parhaan joukkoon pääseminen.

Seagullsin päävalmentaja Jussi Laakso pysyi realistisena ja ymmärsi valintoja.

”Me suomalaiset ja minä mukaan lukien haluttaisiin, että hänet valitaan. Pitää muistaa, että Suomi ei päässyt välieriin”, Laakso sanoi ja lisäsi valinnoissa näkyvän menestys.

Laakso ei olisi nähnyt kovin mielellään Espanjaan ostettua Brownia tähdistössä, eikä pidä muutenkaan Kansainvälisen koripalloliiton säännöstä, joka antaa mahdollisuuden yhden pelaajan ostamiseen.

Takamies A. J. Slaughter ostettiin Puolan maajoukkueeseen muutamia vuosia sitten eikä hänellä ole mitään siteitä maahan. Brown on samanlainen rahalla hankittu tapaus Espanjaan.

Laakso muistutti, ettei Suomen kansalaisuutta saa kirpputorilta, vaan pitää läpäistä kielikoe ja täyttää oleskeluun kuuluva vaatimus.

Toinen asia on, olisiko Markkanen voinut päästä tähdistöön kuten Antetokounmpo menestysjoukkueiden ulkopuolelta.

”Laurin tilastot olivat kovat, ja oli joukkueelle tärkeämpi kuin moni muu. Totta kai Giannis oli samalla lailla tärkeä Kreikalle kuin Lauri Suomelle.”

”Väärin se ei missään tapauksessa mennyt.”

Lue lisää: Espanjan NBA-tähti huimassa vireessä EM-finaalissa, Lauri Markkanen jätettiin ulos tähtiviisikosta

Lue lisää: ”Hän osaa tehdä kaiken” – Lauri Markkasen parhaita paloja EM-parketilla kelpaa ihastella

Lue lisää: Susijengi saamassa MM-kisoihin täysin uuden aseen käyttöön

Lue lisää: Espanjassa helpotuttiin pelkoa kylväneen Susijengin päihittämisestä – Joukkue silti tyytymätön: ”Se oli katastrofi”

Lauri Markkanen ihastutti EM-kisoissa monipuolisuudellaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat