John Eakin on käytännössä sokea, mutta golfia hän harrastaa tasolla, jolle harva yltää

John Eakin menetti viisikymppisenä näkönsä, mutta oppaan avulla hän harrastaa edelleen golfia. Tällä viikolla hän kilpailee Yhdysvalloissa.

20.9. 14:22

Britti John Eakin oli harrastanut golfia pitkään kovalla tasolla, kun hänen näkönsä alkoi heikentyä alle viisikymppisenä.

Nyt Eakinin, 64, näkökyvystä on jäljellä enää kymmenen prosenttia. Hän on virallisen luokittelun mukaan sokea, mutta golfin pelaaminen jatkuu, kertoo BBC.

Takavuosina Eakinin tasoitus oli kolme. Se on edelleen kymmenen, vaikka hän tarvitsee pelatessaan avustajaa. Kyse on tasosta, jolle yltää vain pieni osa harrastajista.

Kun näkö alkoi heiketä, Eakin kertoo kokeneena sen masentavana ja epämiellyttävänä asiana.

”Lopetin golfin vuodeksi, vaikka vaimoni mielestä kyse oli neljästä viikosta”, Eakin sanoo BBC:lle.

Jossain vaiheessa Eakin kuuli Englannissa ja Walesissa toimivasta sokeitten golfyhdistyksestä ja lähti mukaan sen toimintaan.

Eakin kuvailee näkevänsä parin metrin päässä olevan toisen ihmisen sumeana hahmona. Myös valkoisesta golfpallosta hän näkee epämääräisen vaalean hahmon.

Vaikka Eakin tuntee kotikenttänsä, hän tarvitsee pelatessaan avustajaa, joka muun muassa auttaa suuntaamaan lyöntiasentoa ja kertoo tietoja kentästä.

Aikaisemmin Eakinin avustajana toimi hänen vaimonsa, joka miehen mukana ”vihaa golfia”.

”Mutta hänen mielestään on riemukasta, kun menetän malttini.”

Eakin kokee nyt puttaamisen golfin vaikeimmaksi osa-alueeksi.

”Näen pallon, mutta en osaa sanoa, onko putterin lapa auki vai suljettu osuman hetkellä. En myöskään erota viheriön muotoja, joten olen riippuvainen siitä, mitä opas kertoo minulle puttiin vaadittavasta vauhdista.”

Tällä viikolla Eakin on mukana näkövammaisten golfottelussa, jossa Yhdysvallat kohtaa muun maailman pelaajista kootun joukkueen.

Tämä Vision Cup pelataan Ryder Cupin tapaan, ja tällä kertaa areenana on vaikeana pidetty ja 17. reiän saariviheriöstä tunnettu Sawgrassin kenttä Floridassa.

Samalla kentällä maailman parhaat pelaajat mittelevät vuosittain The Players Championship -kilpailussa.

Vision Cupissa pelaajat on luokiteltu kolmeen ryhmään näkövammansa perusteella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat