Pukin maali riitti tasapeliin Romaniaa vastaan, mutta lohkovoitto karkasi ulottumattomiin Huuhkajilta

Teemu Pukki laukoi Suomen avausmaalin Onni Valakarin syötöstä. Florin Tănase tuikkasi Romanian tasoituksen. Huuhkajat tarvitsee maanantaina voiton välttääkseen varmuudella putoamisen Kansojen liigan C-liigan.

Teemu Pukki (vas.) ja Nikolai Alho juhlivat Suomen avausmaalia.

23.9. 21:15 | Päivitetty 24.9. 0:55

Suomi–Romania 1–1

Huuhkajat jäi kotiyleisön edessä harmilliseen tasapeliin Romaniaa vastaan. Se sinetöi sen, että Kansojen liigan lohkovoitto karkasi Suomen ulottumattomiin ja Huuhkajat kamppailee vielä C-liigaan putoamista vastaan maanantain Montenegro-ottelussa, mutta toisaalta myös lohkon kakkossija on mahdollinen voitolla Montenegroa vastaan.

Toisen jakson alussa Romanian tekemän tasoitusmaalin jälkeen ottelusta tuli tiukka kamppailu voitosta, joka oli kummallekin joukkueelle todella tärkeä. Häviäjälle oli luvassa lohkon jumbosija ennen maanantain viimeistä ottelukierrosta. Huuhkajat on nyt edelleen pisteen edellä Romaniaa.

Huuhkajien valmennusryhmä peräänkuulutti tehokkuutta hyökkäyspeliin, mutta sitä nähtiin vain hetken verran.

”Maalipaikoiltaan aika tasainen ottelu. Kumpi vaan olisi voinut voittaa. Toisen puoliajan alku oli aika huono meiltä. Jäimme jostain syystä vähän koppiin, ja päästimme vastustajan tasoihin”, Teemu Pukki sanoi hieman harmistuneen oloisena ottelun jälkeen.

”Lopussa saimme vielä hyvät paikat voittaa peli, mutta ei uponnut.”

Teemu Pukki laukoi Suomen johtoon avausjakson alussa.

Avausjaksolla Romaniaa vastaan Suomi sai yhden hyvän maalipaikan, jonka Teemu Pukki käytti totutun varmasti. Se oli Pukin kolmas maali tämän vuoden Kansojen liigassa ja uran 37:s maajoukkuemaali.

Maalin alusti pelaaja, jota kannattajat ovat toivoneet pitkään Huuhkajien avauskokoonpanoon. Romania-ottelu oli näytönpaikka Onni Valakarille, 23, joka pääsi ensimmäistä kertaa avauskokoonpanoon sitten viime vuoden huhtikuun.

Yhdennessätoista maaottelussaan Valakari pääsi vasta kolmannen kerran avauskokoonpanoon kilpailullisessa ottelussa. Valakari istui vaihtopenkillä kesäkuun neljässä ottelussa ja pääsi vain kerran vaihdosta kentälle, mitä kummasteltiin silloin kannattajien keskuudessa.

23-vuotias pelintekijä Valakari piti tuoda hyökkäystaitoa ja laukaisuvoimaa keskikentän kolmikkoon Rasmus Schüllerin ja Glen Kamaran rinnalle. Valakari täytti avauksessa poissaolevan Robin Lodin paikan.

Kun peliä oli pelattu yksitoista minuuttia, Suomi piti palloa hyökkäysalueen vasemmalla laidalla. Pallo yritettiin pelata rangaistusalueelle juosseelle Glen Kamaralle, mutta Romanian puolustus purki vielä sen pallon.

Pallo putosi Valakarille, joka tarjoili pallon Pukille. Syöttö ei ollut aivan täydellinen, mutta Pukki ehti valmistautua laukaukseen ja laukaisi pallon varmasti maalin vasempaan kulmaan.

”Onni antoi hyvän sivuttaissyötön, veto lähti aika mukavasti. Se nyt taisi olla ainut paikka, joka minulla oli. Yllätyin itsekin, miten hyvin veto lähti.”

Siihen Pukki vaikutti olevan pettynyt, miten vähille paikoille hän jäi ottelussa.

”Jäin vähän pelin ulkopuolelle.”

Pukilla oli vartti myöhemmin puolittainen paikka, kun pallo putosi hänelle sattumalta kulma-alueen kamppailusta. Pukin terävä laukaus viuhui vähän ohi etukulmasta. Suomi hävisi maalintekoyritykset avausjaksolla 2-6.

Suomen tavoitteena oli hallita palloa ottelussa, mutta pallonhallinta meni avausjaksolla Romanialle prosentein 55-45. Suomi pystyi kuitenkin hyvin puolustamaan ja esti Romanian etenemistä vaarallisimmille alueille.

Romanian vaarallisimmat paikat avausjaksolla tulivat puolen tunnin pelin jälkeen. Puolen tunnin kohdalla Suomen puolustus näytti avautuvan vaarallisesti laitapakki Nikolai Alhon puolelta, mutta Leo Väisänen pelasi liukutaklauksella pallon vaara-alueelta pois.

Pari minuuttia myöhemmin Romania oli hyvin lähellä tasoitusmaalia, kun pallo osui ensin Suomen maalin tolppaan ja hetkeä myöhemmin keskityksestä ylärimaan.

Toisen jakson alussa Valakari näytti sitten sitä puoltaan, minkä takia valmennus on ehkä usein jättänyt hänet vaihtopenkille. Oli ehkä vain ajan kysymys, milloin jokin Huuhkajien pelaaja tekisi kohtalokkaan virheen Romanian vyöryessä kohti maalia.

52. minuutilla Valakari hukkasi vartioitavansa Nicusor Bancun, joka juoksi päätyyn ja antoi syötön takaviistoon. Florin Tănase pääsi täysin vapaasti tökkäämään pallon maaliin kuudesta seitsemästä metristä. Leo Väisänen lähti peittämään keskitystä ja sillä hetkellä Tănase jäi vapaaksi.

Pukki katsoi pettyneenä romanialaisten juhliessa maalia.

Muutamaa minuutti tasoitusmaalin jälkeen Fredrik Jensenin tilalle tuli Benjamin Källman ja Valakarin tilalle Lucas Lingman. Källman toi voimaa Suomen hyökkäykseen ja Romanian puolustaja Marius Marin joutui pysäyttämään tunnin jälkeen Källmanin keltaisen kortin arvoisesti.

Vartti ennen loppua päävalmentaja Kanerva otti Pukin talteen vaihtopenkille varmasti maanantain peliä varten, ja tilalle tuli Joel Pohjanpalo.

Romanian valmentaja heitti niin ikään lisää hyökkäysvoimaa kentälle vieraiden hakiessa voittomaalia. Vaihtomies Nicolae Stanciu pääsi laukomaan vihaisesti mutta vähän ohi.

Lukas Hradecky heittäytyi torjumaan romanialaisen kovaa laukausta, joka suuntautui lopulta hieman ohi maalista.

84. minuutilla oli Källmanin tilaisuus tehdä voittomaali Lingmanin loistavan vapauttavan pystysyötön jälkeen. Källman harhautti puolustajan ja haki jalan vapaaksi, mutta laukaus viuhui vähän ohi takakulmasta.

Benjamin Källman peitti kasvonsa epäonnistuttuaan maalipaikassa.

Lingmanin syöttö oli mestarillinen, mutta vastaavanlainen maaliin johtanut syöttö nähtiin viimeksi kesäkuussa.

Viisi minuuttia myöhemmin Lingman toisti pystysyöttönsä Källmanille. Källman keskitti pallon maalin edustalle, mutta vaihtomies Kaan Kairisen ohjaus meni kulmaksi. Kulman jälkeen Väisäsen puskusta pallo siivottiin maaliviivalta. Se jäi Huuhkajien viimeiseksi paikaksi.

Huuhkajat ei ole vielä koskaan voittanut Romaniaa. Maat ovat kohdanneet 14 kertaa, ja Suomen saldona on viisi tasapeliä ja yhdeksän tappiota.

Joukkueet kohtasivat kesäkuussa Romaniassa, jolloin isännät voittivat ottelun 1–0 Nicușor Bancun osumalla.

HS seurasi ottelua hetki hetkeltä. Seuranta löytyy tämän jutun alaosasta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat