Minna Kauppi voitti ylivoimaisesti elämänsä ensimmäisen polkujuoksu­kilpailun ja paljasti nykyisen treenimääränsä

Minna Kauppi sai Aulangolla vetoapua ja arvostusta Suomen parhaalta polkujuoksijalta Anna-Stiina Erkkilältä: "The Kestävyysurheilija"

Minna Kauppi kuvattuna huhtikuussa 2020.

21.9. 17:54 | Päivitetty 21.9. 21:10

Suomen menestynein suunnistaja, yhdeksänkertainen maailmanmestari Minna Kauppi on juossut elämässään paljon polkuja pitkin, harjoituksissa ja kilpailuissa, kartan kanssa ja ilman.

Viime lauantaina Kauppi osallistui ensimmäisen kerran varsinaiseen polkujuoksukilpailuun, ja tuloksena oli heti ylivoimainen voitto.

Seitsemän vuotta sitten huippu-uransa lopettanut Kauppi voitti Hämeenlinnassa Aulanko Tower Trail -tapahtumassa naisten 13 kilometrin kilpailun ajalla 1.01.12. Eroa seuraavaksi sijoittuneeseen kertyi yli 12 minuuttia. Maaliin tuli 63 naista.

Kauppi, 39, kertoi Instagramissa arponeensa vielä kisa-aamuna, uskaltaako hän lähteä ”pöpön jäljiltä” mukaan.

”Koska nykyinen hapenottoni on heikohko, ylämäet piti ottaa todella varoen eli lyllertäen, alamäissä pystyin rullaamaan melko rennosti. Koska en vetänyt missään vaiheessa liian kovaa, niin maaliin pääsin fressinä ja pystyin jopa kirimään lopun alamäkiin”, Kauppi kirjoitti Instagramissa.

Kauppi kertoi todenneensa, että polkujuoksukisat on ”mukavan mutkattomia” tapahtumia.

”Pidempiä matkoja varten pitäisi kyllä treenatakin, mutta tällainen tunnin veto menee läpi, kun juoksee muutamia kympin lenkkejä viikossa.”

Kauppi kertoi, että tämän vuoden aikana hän on lenkkeillyt noin 190 tuntia.

”Että sellaiset viisi tuntia viikossa tulee pidettyä kuntoa yllä. Näillä määrillä on vaikeaa ponnistaa pidemmille matkoille, mutta ainahan tästä heräisi halu myös kokeilla juosta kisoja kunnossa.”

Syyskuun alussa julkaisemassaan blogissa Kauppi kertoi valmistautumisestaan Aulangon polkujuoksuun. Tuolloin suunnitelmissa oli osallistua 22 kilometrin kisaan, joka oli siis käytännössä puolimaraton.

Sen matkan Aulangolla voitti Suomen tämän hetken paras polkujuoksija Anna-Stiina Erkkilä, jolta Kauppi kertoi saaneensa vetoapua ensimmäisillä 6,5 kilometrillä.

”Starttiviivalta löytyi yksi ihan oikea urheilija ja maailmanmestari. Minna on ollut minulle sellainen The Kestävyysurheilija. Hieno esikuva naisurheilijoille. Mukava olisi saada useamminkin suunnistuspuolelta naisjuoksijoita polkukisoihin”, Erkkilä kommentoi kohtaamista omalla Instagram-tilillään.

Erkkilä kertoi, että hän olisi halunnut Kaupin seuraksi myös loppumatkalle, koska se olisi pakottanut ”puskemaan” kovemmin.

”Liekö suunnistajan seuran puute vai mikä, mutta vähän sen jälkeen, kun tiemme erkanivat Minnan kanssa, rallattelin ajatuksissani ohi reittimerkinnöistä ja hukkasin aikaa turhaan looppiin. Söi hieman motia puskea äärirajoilla loppuun, kun tajusin, että reittienkka on tekemätön paikka”, kirjoitti Erkkilä, joka juoksi 91 naisen kilpailussa ajan 1.45.47 ja voitti yli kymmenen minuutin erolla.

Edellisenä viikonloppuna Kauppi juoksi seuransa Lahden Suunnistajat -37:n ankkurina SM-viestissä, niin ikään Hämeenlinnan seudulla.

Kauppi oli ankkureista viidenneksi nopein hävittyään kuusi minuuttia Tampereen Pyrinnön Venla Harjulle, joka voitti elokuun alussa pitkän matkan Euroopan mestaruuden ja saavutti keskimatkalla pronssia.

Kauppi ankkuroi LS-37:n kolmanneksi, mutta seuraavana päivänä kilpailun tulokset mitätöitiin kisajärjestäjien tekemän hajontavirheen takia.

Kesäkuussa Mynämäen Jukolassa Kauppi suunnisti Venlojen viestissä kakkososuuden ja oli neljänneksi nopein. Tuolloin hän kuvasi olleensa kisan kärkikamppailussa ”ärsyttävä vanha jäärä”.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat