Kenia alkaa valvoa yleisurheilijoiden harjoitusleirejä dopingin takia

Olympiajuoksija Lillian Rengeruk on tuorein kielletyistä aineista kärähtänyt kenialainen. Viimeisen kolmen kuukauden aikana maassa on ollut kahdeksan käryä.

Kenian yleisurheiluliitto alkaa valvoa entistä tarkemmin urheilijoidensa tekemisiä harjoitusleireillä.

22.9. 7:55

Olympiajuoksija Lillian Rengeruk on tuorein kiellettyjen aineiden käytöstä kiinni jäänyt kenialaisurheilija.

Hänen dopingnäytteestä löytyi urheilussa kiellettyä hormoniainetta letrotsolia, joka on laajalle levinneen rintasyövän vaihdevuosien jälkeiseen hoitoon tarkoitettu lääke.

Rengeruk saa lääkkeen käytöstä kymmenen kuukauden kilpailukiellon, kertoo kansainvälinen yleisurheiluliiton (WA) dopingasioita valvova lautakunta.

Viime vuoden olympiakisoissa Tokiossa Rengeruk sijoittui naisten 5 000 metrin finaalissa 12:nneksi. Vuonna 2019 hän oli viides samalla matkalla MM-kisoissa.

Hän on myös vuoden 2013 nuorten maailmanmestari 3 000 metrillä sekä Afrikan ja Kenian mestari.

Rengeruk on kahdeksas kenialaisurheilija, joka on saanut kilpailukiellon kiellettyjen aineiden käytöstä viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Vuonna 2016 kansainvälinen antidopingtoimisto Wada asetti Kenian erilliselle tarkkailulistalle.

Kenian yleisurheilun iso ongelma on urheilijoiden lähipiirissä liikkuvat epämääräiset henkilöt, kuten valmentajat ja lääkärit, jotka haluavat hyötyä menestyksestä.

Osin tämän takia Kenian yleisurheiluliitto alkaa rekisteröidä harjoitusleireille osallistuvia urheilijoita, valmentajia ja taustahenkilöitä 1. lokakuuta alkaen, jotta dopingaineiden käyttöä saataisiin kuriin.

”Keräämme tiedot kaikesta harjoitusleireillä asuvasta henkilökunnasta ja heidän rooleistaan urheilijoiden takana”, liitto ilmoitti tiedotteessaan syyskuun alussa.

Uudet toimenpiteiden takia valmentajilta vaaditaan oikeat työtodistukset ja lisenssit, jotta he voivat toimia Keniassa. Lisäksi valmentajien pitää antaa yhteystietonsa asianomaisille viranomaisille.

”Olemme myös elvyttäneet tiedustelu- ja tutkintayksikkömme estääksemme dopingaineita urheilijoille toimittavien tahojen toiminnan ja viedäksemme dopingin vastaisen kamppailun uudelle tasolle”, Kenian yleisurheiluliitto tiedotti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat