Suomen tunnetuin suunnistus­brändi tulossa Espooseen – kilpailukeskus suunnitteilla Ämmässuon tuntumaan

Suunnistuksen erikoisseura Espoon Suunta ja Espoon kaupunki hakevat Jukolan viestiä Espooseen vuodelle 2027 tai 2028.

Espooseen haettavan Jukolan viestin kilpailukeskusta suunniteltu Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen tuntumaan.

22.9. 15:05 | Päivitetty 23.9. 8:05

Suomalaisen suunnistuksen tunnetuin brändi Jukolan viesti nähdään näillä näkymin pääkaupunkiseudulla viiden tai kuuden vuoden päästä.

Espoon Suunta, kilpailulisensseillä mitattuna Suomen suurin suunnistusseura, ja Espoon kaupunki hakevat yhteistyössä Jukolan viestin järjestelyoikeuksia vuodelle 2027 tai 2028.

EsSu:n puheenjohtaja Pasi Laaksonen vahvisti torstaina HS:lle, että Jukolan haku on käynnissä.

Jukolan kilpailukeskus tullaan seuran ja kaupungin suunnitelmien mukaan rakentamaan Ämmäsmäen alueelle Espooseen eli Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen tuntumaan Turunväylän eteläpuolelle.

Helsingin keskustasta matkaa Ämmässuolle kertyy vajaat 30 kilometriä.

Kilpailumaasto on EsSun mukaan tyypillistä uusimaalaista talousmetsää, ja suunnistusradat sekä kilpailutoiminnot suunnitellaan alueen luontoarvot ja riistanhoito huomioiden.

Jukolan viesti on maailman suurin ja arvostetuin viestisuunnistustapahtuma, joka kerää yhdeksi viikonlopuksi jopa 50 000 kävijää.

Aikaisempien tapahtumien vaikuttavuuslaskenta osoittaa, että Jukolan taloudellinen vaikutus alueelle on nykyisellään noin 6–7 miljoonaa euroa.

Jukolan omistajayhdistys Kaukametsäläiset ja Suunnistusliitto panivat viime vuoden lopulla hakuun vuosien 2027 ja 2028 Jukolat.

”Tämä on puolentoista vuoden hakuprosessi. Viime talvena ilmoitimme, että olemme kiinnostuneita”, Laaksonen sanoi.

Seuraavaksi espoolaiset kertoivat alustavasti, millaisilla ajatuksilla he ovat hakemassa Jukolaa.

”Kesäkuussa meillä oli ensimmäinen katselmus, kun Kaukametsäläisten ja liiton edustajat tulivat katsomaan suunniteltua aluetta. Heidän taholtaan peukalo kääntyi ylöspäin sen merkiksi, että meillä on edellytyksiä jatkaa tätä prosessia.”

Nyt Espoon Suunta ja kaupunki valmistelevat virallista hakemusta, joka jätetään lokakuun loppuun mennessä. Parhaillaan haetaan yksityisiltä metsänomistajilta lupaa kilpailualueen käyttöön.

Päätös kyseisten Jukoloiden järjestämisoikeuksista on määrä julkistaa ensi vuoden kesäkuussa Porvoon Jukolassa.

Sotkamon Vuokatti ilmoitti aiemmin tällä viikolla hakevansa niin ikään järjestettäväkseen vuoden 2027 tai 2028 Jukolaa.

Jukola on järjestetty pääkaupunkiseudulla viimeksi vuonna 2012, jolloin kilpailukeskus oli Hakunilan urheilupuistossa Vantaalla.

Espoon Suunta on suunnistuksen erikoisseura, jonka toiminnan pääpaino on kesäsuunnistuksessa. Muut lajit ovat hiihtosuunnistus, pyöräsuunnistus ja tarkkuussuunnistus.

EsSu tunnetaan aktiivisena kilpailujen järjestäjänä. Se on järjestänyt muun muassa Nuorten Jukolan ja useita SM-kilpailuja.

Kesällä 2022 EsSu voitti Nuorten Jukolan, ja seura palkittiin mm. Suomen parhaana nuorisosuunnistuksen seurana.

Vuonna 2024 EsSu isännöi sprinttisuunnistuksen SM-kilpailuja Espoossa.

Lue lisää: Allekirjoitus salassapitosopimukseen ja puhelimen gps-toiminto pois päältä – HS pääsi katsomaan paikkaa, jossa Maippi Antikainen varjelee suur­ta salaisuutta

Lue lisää: Jouni Junkkaala on suunnitellut omaksi ilokseen virtuaaliratoja Jukolan viesteihin, mutta lapsuudesta löytyy jotain vielä erikoisempaa: metrolinja Kauniaisiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat