Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen veneestä repesi iso pallopurje kesken unien – väänsi purjetta merestä ylös yli tunnin

Suomalaiskippari Tapio Lehtinen purjehtii toisena Golden Globe -kilpailussa. Johtokaksikko lähestyy Kap Verden saarivaltiota, noin 450 kilometriä Länsi-Afrikan rannikolta.

Tapio Lehtinen ja Asteria-vene Biskajanlahdella 4. syyskuuta.

23.9. 10:37 | Päivitetty 23.9. 11:58

Äkillinen tuulen suunnan muutos teki hieman tuhojaan yksinpurjehtija Tapio Lehtisen veneelle Golden Globe -kilpailussa (GGR).

Asteria-veneestä hajosi yöllä iso spinaakkeri eli pallopurje. Se on veneen suurin purje, joka sopii käytettäväksi myötä- ja sivutuulessa. Lehtisen onneksi veneessä on neljä muuta spinaakkeria.

”Otin pienet nokoset, ja tuulen suunta vaihtui niin paljon, etten ehtinyt ottaa purjetta alas. Se repesi ylhäältä alas. Minulta meni tunti, että sain nostettua sen merestä ylös. Pitäisi olla ompelukone, että sen voisi korjata”, Lehtinen kertoi kisajärjestäjien satelliittipuhelussa.

Puhelussa GGR-kisan johtaja Don McIntyre varoitti Lehtistä hurrikaanivaarasta. Lehtinen kertoi aikovansa purjehtia hieman ylemmäs lounaaseen kiertääkseen hurrikaanin pohjoisen kautta.

”Pitää aina olla fit for fight eli valmiina taistoon, fyysisesti ja henkisesti, jos hurrikaani iskee”, Lehtinen sanoi.

Lehtinen jatkaa kisaa toisena. Perjantaina hän purjehti noin 140 merimailia, noin 260 kilometriä kisaa johtavaa brittiä Simon Curwenia jäljessä.

Johtokaksikko lähestyy seuraavaksi Kap Verden saarivaltiota, noin 450 kilometriä Länsi-Afrikan rannikolta.

Polvivaivainen irlantilaiskippari Pat Lawless on kolmantena, GGR-kisan ainoa naiskippari Kirsten Neuschafer on neljäntenä ja intialainen Abhilash Tomy viidentenä.

”Rulettipöytä (hurrikaanin pyörivät jäänteet) pyyhkäisee tuosta meidän välistämme”, Lehtinen sanoi viitatessaan kilpailijoidensa sijaintiin.

Lehtinen arveli, että tuulten pitäisi pyöriä vastapäivään matalan keskuksessa, jolloin hänen ja Curwenin pitäisi saada myötätuulia ja muiden vastatuulia.

Lue lisää: Yksinpurjehduksen ainoa nainen lähti merelle ”nauravalla vedellä”

Lue lisää: Yksinpurjehtija Abhilash Tomy lähti uudestaan kisaan, joka oli tappaa hänet neljä vuotta sitten

Lawless, Tomy ja Neuschafer purjehtivat pitkin Afrikan rannikkoa, kun Curwen ja Lehtinen ovat valinneet selvästi lännemmän reitin.

Lehtinen navigoi merellä sekstantin avulla. Suomalaisten radioamatöörien yhteyden kautta Lehtinen kertoi, että position eli sijainnin määritys toimii hyvin.

Aamun ja iltapäivän sijoittajaviivat sekstantilla ja kuun korkeusviiva ristesivät kartalla täydellisesti. Aikaisemmillakaan määrityskerroilla heitto ei ole ollut kovin montaa merimailia. Jos viivat eivät täysin risteä, syntyy kolmio, jonka sisällä positio on.

”Pakko on paras keino sekstantin opetteluun. Homma on hauskaa ja palkitsevaa”, Lehtinen sanoi.

Lehtisellä on veneessä kaksi sekstanttia. Varasekstantti on sama, jota suomalaiskippari Pentti Salmi käytti yksinpurjehduksellaan vuosina 1986–1987 BOC Challenge -kilpailussa.

Radioamatöörit kertoivat Lehtiselle Salmen terveiset, jotka hän välitti HS:n kautta. Radioamatööritaajuuksilla Lehtiseen ei saa pitää yhteyttä. Radioamatöörit välittävät viestit suomalaisen Finnpulp-aluksen meriaseman kautta.

Asterian kannelle on mätkähdellyt lentokaloja, mutta Lehtinen ei ole alkanut niitä perata, vaan kuumentaa pakastekuivattua (freeze dried) muonaa, johon lisätään vain vesi.

Helsingin Sanomat seuraa GGR:n kisatapahtumia ja Tapio Lehtisen matkaa juttusarjassa lähdöstä maaliin. Kilpailun verkkosivut ja järjestäjien kisaseuranta löytyy täältä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat