Viljami Sinisalo lähti jo teini-ikäisenä Britanniaan, eikä alku ollut helppo – karuihin kokemuksiin kuuluu yksinäinen joulu Skotlannissa

Huuhkajien 20-vuotias maalivahti ei aluksi vastannut päävalmentaja Markku Kanervan soittoon, koska se tuli tuntemattomasta numerosta.

Maalivahti Viljami Sinisalo pelasi kesäkuussa 2022 Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa EM-karsintaottelussa Azerbaidžania vastaan.

24.9. 19:57 | Päivitetty 24.9. 20:28

Britanniassa pelaava 20-vuotias jalkapallomaalivahti Viljami Sinisalo jätti pari viikkoa sitten vastaamatta, kun hän sai puhelun tuntemattomasta suomalaisesta numerosta.

Puhelua seurasi tekstiviesti, joka pani Sinisaloon vipinää. Hän soitti heti takaisin ja sai kuulla erittäin mieluisan uutisen.

Vastaamattoman puhelun soittaja ja sitä seuranneen viestin lähettäjä oli Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva, joka kutsui Sinisalon Huuhkajien kolmanneksi maalivahdiksi Kansojen liigan otteluihin Romaniaa ja Montenegroa vastaan.

”Olin tavallaan yllättynyt, mutta se oli ehdottomasti yksi elämäni onnellisimmista päivistä, kun sain sen puhelun”, Sinisalo sanoo Englannin Valioliigan joukkueen Aston Villan verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa.

Sinisalo pelaa tällä hetkellä Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Burton Albionissa. Hän on siellä lainalla birminghamilaisesta Aston Villasta.

Kanerva perusteli nuorukaisen valintaa loukkaantuneen Jesse Jorosen tilalle sillä, että Sinisalo esittänyt hyviä otteita alle 21-vuotiaiden maajoukkueessa ja seurajoukkueessa.

”En osaa kuvailla, miten kovasti olen tehnyt töitä tätä varten. Pääsy maajoukkueeseen 20-vuotiaana on loistavaa”, sanoo Sinisalo, joka laskee pelanneensa Suomen eri nuorisomaajoukkueissa yhteensä 50 ottelua.

Sinisalo lähti 17-vuotiaana FC Espoosta Aston Villan organisaatioon. Selvää oli, että alkuvaihe Britanniassa ei ollut helppo.

”Se oli iso loikka. Kaikki muuttui. Yhtäkkiä olin ammattimainen jalkapalloilija. Elämäntyyli muuttui, oli kokeneitten ammattilaisten joukossa. Oli täysin erilaista kuin Suomessa. Asuin aluksi perheessä, ja minun täytyi opetella heti paikallinen murre.”

Sinisalo pärjäsi hyvin Aston Villan alle 18- ja 23-vuotiaiden joukkueissa, ja ensimmäisenä koronavuonna 2020 hänet lähetettiin syyskuussa lainapestille Skotlantiin, Ayr Unitediin.

”Piti kerätä kaikki kamat ja ajaa autolla viisi tuntia Skotlantiin. Asuin siellä aluksi kuukauden hotellissa, mikä oli hankalaa, koska siellä ei ollut pesukonetta. Vähitellen seura järjesti asunnon.”

Sinisalo ehti pelata 29 ottelua Skotlannin toiseksi ylimmällä sarjatasolla, mutta sitten kohdalle tuli loukkaantuminen. Sinisalo kertoo haastattelussa karusta koronajoulusta Skotlannissa.

”En voinut matkustaa Suomeen, joten vietin joulun siellä yksin. Kaikki paikat oli suljettu, enkä voinut mennä ulos edes kahville.”

Sinisalo kertoo kuitenkin nauttineensa pelaamisesta Skotlannissa. Viime kaudella hän oli Aston Villan kolmosmaalivahti, ja nyt hän pelaa tämän kauden Burton Albionissa.

Sinisalo paljastaa myös pitkän aikavälin unelmansa.

”Haluan olla jonain päivänä maajoukkueen kapteeni, mutta pitää olla realistinen ja ymmärtää, että se ei tapahdu hetkessä. Haluan myös pelata mahdollisimman monta ottelua maajoukkueessa, ja teen mitä tahansa onnistumisen eteen”, 190-senttinen maalivahti sanoo.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat