Eliud Kipchoge juoksi komean maratonin maailman­ennätyksen Berliinissä – kuin runsaat kymmenen 4180 metrin cooperia peräkkäin

Uusi ennätysaika on 2.01.09. Se on puoli minuuttia parempi kuin entinen ME.

Eliud Kipchoge juhli Berliinissä.

25.9. 12:24 | Päivitetty 25.9. 16:32

Kenian Eliud Kipchoge voitti Berliinin maratonin sunnuntaina uudella maailmanennätysajalla. Uusi ennätysaika on 2.01.09. 37-vuotias Kipchoge rikkoi oman aiemman maailmanennätyksensä noin 30 sekunnilla.

Kipchogen keskimääräinen kilometrivauhti on 2.52, eli hieman alle kolmen minuutin. Keskimääräiseksi sadan metrin ajaksi muodostuu hieman yli 17 sekuntia.

Cooperin testejä Kipchogen juoksemassa ajassa oli juostu hieman reilut kymmenen peräkkäin ja tulos olisi ollut joka kerralla 4 180 metriä.

Kipchoge on juossut maratonin aikaan 1.59.40 Wienissä 2019, mutta silloin juostua aikaa ei hyväksytty maailmanennätykseksi, koska juoksussa esimerkiksi käytettiin apujuoksijoita, jotka vaihtuivat matkanteon aikana.

Berliinissä Kipchoge aloitti kovaa ja oli puolimatkassa ajassa 59.51. Jälkimmäinen puolisko jäi sen verran hitaammaksi, että haamuraja jäi alittumatta sallitusti.

”Olin erittäin tyytyväinen valmistautumiseeni. Maailmanennätys on tiimityön ansiota”, Kipchoge sanoi Saksan television haastattelussa uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Suunnitelmissani oli juosta kova ensimmäinen puolikas. Ajattelin yrittää juosta kovaa. Se oli mahtava esitys. Jalkani ja vartaloni tuntuvat yhä nuorilta. Mutta tärkeintä on mieleni, ja myös se tuntuu nuorelta ja tuoreelta. Olen onnellinen, että rikoin maailmanennätyksen”, Kipchoge sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kipchoge ei vielä ottanut kantaa siihen, haluaako hän yrittää kahden tunnin sallittua alitusta Berliinissä uudestaan.

”Mietitään sitä joku toinen päivä. Nyt pitää juhlia tätä ennätystä.”

”Jaloistani löytyy vielä lisää. Toivon, että tulevaisuus on mahtava. Mieleni on yhä liikkeessä ja vartaloni imee harjoitusta.”

Kipchoge on voittanut urallaan myös kaksi maratonin olympiakultaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat