Venäjän edustajat marssivat yllättäen FIS:n kokoukseen, Suomi ei aio boikotoida – näin toiminnan­johtaja perustelee

FIS ei ole rajannut edustajien osallistumista kokouksiinsa, vaikka venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät saa kilpailla. Suomi aikoo vaatia Venäjän ja Valko-Venäjän edustajien sulkemista ulos FIS:n kokouksista.

Suomen hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen.

29.9. 12:12 | Päivitetty 29.9. 17:21

Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) iso tekninen kokous sai torstaina yllättävän käänteen, kun venäläisten valtuuskunta tuli paikalle Zürichiin.

FIS järjestää tällä viikolla yli 60 kokousta ja lajiseminaaria. Niissä käsitellään muun muassa maastohiihdon, mäkihypyn ja yhdistetyn asioita, kuten sääntöjä ja kilpailukalentereita.

Norjalaisen VG-lehden mukaan Norjan hiihtoliiton edustajat ovat päättäneet jäädä pois kokouksista, joissa mukana on Venäjän ja Valko-Venäjän edustajia.

Sen jälkeen, kun Venäjä aloitti helmikuussa hyökkäyssodan Ukrainaan, FIS kielsi venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden kilpailemisen. He ehtivät kilpailla vielä Salpausselän kisoissa Lahdessa maaliskuun alussa.

Venäjä ja Valko-Venäjä eivät myöskään saa järjestää FIS:n alaisia kilpailuja.

FIS ei sen sijaan ole rajannut Venäjän ja Valko-Venäjän edustajien osallistumista.

”Myöskään mikään kansallinen lajiliitto ei ole sitä FIS:ltä vaatinut”, Suomen hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen sanoi torstaina HS:lle.

Hän oli juuri saapunut kokouspaikalle yhdessä Hiihtoliiton puheenjohtajan Markku Haapasalmen kanssa.

”Osallistumme sovittuihin kokouksiin”, Hämäläinen sanoi.

VG:n mukaan Zürichiin oli matkustanut 30 Norjan hiihtoliiton edustajaa, joista osa on palannut kotiin.

”Päätimme olla osallistumatta, jotta pidämme selvän pesäeron Venäjään ja Valko-Venäjään, joilla on osallistujia kokouksissa”, Norjan hiihtomaajoukkueen johtaja Espen Bjervig sanoi lehdelle.

Hämäläisen mukaan suomalaiset eivät suunnittele boikottia, päinvastoin.

”Jos nyt lähdemme ulos, emme voi ottaa kantaa tärkeisiin asioihin, joihin Venäjä ja Valko-Venäjä voivat vaikuttaa. Sitä emme halua”, Hämäläinen sanoi.

VG:n mukaan Zürichissä on paikalla noin 10–15 venäläistä. Delegaatiota johtaa Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja, entinen huippuhiihtäjä Jelena Välbe.

Myöhemmin torstaina iltapäivällä Hiihtoliitto tähdensi tiedotteessa, että se ei hyväksy Venäjän ja Valko-Venäjän edustajien osallistumista FIS:n syyskokoukseen.

Hiihtoliitto ilmoitti myös vaativansa FIS:n hallitukselta, että Venäjän ja Valko-Venäjän edustajia ei jatkossa oteta mukaan FIS:n kokouksiin.

”Venäjän ja Valko-Venäjän poissulkeminen tulisi jatkossa laajentaa koskemaan urheilijoiden lisäksi myös luottamusjohtoa ja edustajistoa. Asia olisi pitänyt hoitaa virallista reittiä pitkin jo aiemmin samoin kuin urheilijoidenkin osalta. Tämän tulemme selkeästi tuomaan esille Zürichissä ”, Ismo Hämäläinen sanoo tiedotteessa.

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja Jelena Välbe kotonaan Moskovassa keväällä 2018.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat