Tähti­pelin­rakentajalle taas aivo­tärähdys – NFL:ssä nähtiin härskiä välin­pitämättömyyttä pelaajan terveydestä

Miami Dolphinsin pelinrakentaja Tua Tagovailoa sai toisen aivotärähdyksen viiden päivän sisään.

Tua Tagovailoa (alla) jäi makaamaan kentän pintaan Josh Upoun taklauksen jälkeen.

30.9. 16:04

Amerikkalaisen jalkapallon ammattilaissarja NFL:ssä nähtiin torstain kierroksella masentava esimerkki seuran osoittamasta välinpitämättömyydestä pelaajan terveyttä kohtaan.

Miami Dolphins kohtasi Cincinnati Bengalsin, ja moni hieraisi silmiään nähdessään Dolphinsin ykköspelinrakentajan Tua Tagovailoan juoksevan kentälle.

Syy hämmennykseen oli se, että Tagovailoa sai aivotärähdyksen edellisessä ottelussaan Buffalo Billsiä vastaan vain viisi päivää aiemmin.

Buffaloa vastaan Tagovailoa heitettiin nurmen pintaan, ja hän löi päänsä. Kun hän lähti hölkkäämään, jalat pettivät alta ja mies tuupertui kentälle. Dolphins ilmoitti, että kyse ei ollut aivotärähdyksestä vaan selkäongelmista.

Niinpä Tagovailoa pelasi myös torstaina, mikä osoittautui pahaksi virheeksi.

Toisella neljänneksellä pelinrakentaja joutui taklatuksi niin, että pää osui taas kenttään. Hän jäi makaamaan paikalleen sormet kouristellen. Lopulta Tagovailoa vietiin kentältä paareilla jatkotutkimuksiin.

Dolphins tiedotti myöhemmin, että Tagovailon niskasta ei löytynyt murtumia, ja hän pääsi palaamaan Miamiin muun joukkueen mukana.

Tua Tagovailoa vietiin paareilla jatkotutkimuksiin.

Tapaus on nostanut suuria kysymyksiä seuran vastuusta ja NFL:n aivotärähdysprotokollasta.

Dolphins on saanut ansaitusti kovaa kritiikkiä häikäilemättömästä voiton tavoittelusta pelaajan terveyden kustannuksella. Arvostelu on kohdistunut tapaan, jolla aivotärähdyspotilaita arvioidaan.

NFL:n pelaajayhdistyksen toimitusjohtaja DeMaurice Smith avaa käytäntöä Yahoo Sportsille.

”Jos pelaaja osoittaa ’selvää motorista epävakautta’, hän voi palata peliin vain, jos joukkueen fysioterapeutti ja neurologian asiantuntija ovat todenneet, ettei epävakaus ei johdu neurologisista seikoista”, Smith sanoo.

”Ei ole väliä, vaikka Tua olisi selvittänyt jokaisen kognitiivisen testin. Joukkueella oli sääntöjen mukaan velvollisuus osoittaa, ettei motorinen epävakaus johtunut neurologiasta.”

Smith sanoo kysyneensä asiasta kahdesti NFL:ltä saamatta vastausta.

Dolphins kärsi kauden ensimmäisen tappionsa lukemin 15–27. Voittoja joukkueella on kolme. Bengalsin saldo on kaksi voittoa ja kaksi tappiota.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat