Olympiasivusto: Venäjää kritisoineet puheenvuorot vaiennettiin Euroopan olympia­komiteoiden seminaarissa

Venäjän ja Valko-Venäjän osallistuminen seminaariin sallittiin, mutta Venäjä ei tullut paikalle.

1.10. 15:36

Ruotsin olympiakomitean toiminnanjohtaja Peter Reinebo hiljennettiin, kun hän yritti kritisoida Venäjä-keskustelua Euroopan olympiakomiteoiden kokouksessa Kreikassa perjantaina. Asiasta kertoi ensin olympialaisiin keskittynyt Inside the Games -sivusto. Sen pohjalta asiasta on uutisoinut myös Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Sivuston mukaan Venäjä ja Valko-Venäjä oli kutsuttu mukaan kokoukseen ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Venäjä ei tullut paikalle ja Valko-Venäjä osallistui etäyhteydellä.

Avauspuheenvuorossa kyproslainen puheenjohtaja Spyros Capralos kielsi poliittiset puheenvuorot. Kun Reinebo pääsi ääneen, hän kritisoi osallistumispäätöstä.

Pohjoismaiset olympiakomiteat ottivat aiemmin kantaa siihen, että venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita ei pidä päästää takaisin kilpailuihin. Reinebo vetosi yhteiseen mielipiteeseen myös seminaarin osalta.

”Mielestämme heidän osallistumisensa on virhe”, Reinebo sanoi.

Pian sen jälkeen puheenjohtaja Spyros keskeytti Reinebon. Hänen mukaansa päätös osallistumisen mahdollistamisesta on Kansainvälisen olympiakomitean. Samoin Spyros toisti vaatimuksen, että poliittisia kannanottoja ei hyväksytä.

Hetkeä myöhemmin järjestäjät hiljensivät myös Ukrainan edustajan, joka yritti kertoa maan näkemyksiä. Tällä kertaa näkemyksien esittämisen kiisti Inside the Gamesin mukaan kreikkalainen vesipallon olympiamitalisti Stavroula Kozompoli.

”Olkaa hyvä, jatkakaa. Ei poliittisia kannanottoja. Tämä ei ole oikea paikka, ja puheenjohtaja sanoi jo aiemmin, että se ei ole sallittua”, Kozompoli sanoi.

Hiljennysyritykset eivät jääneet huomiotta seminaarissa. Hollantia edustanut Andre Cats paheksui asiaa omassa puheenvuorossaan.

”Olen syvästi pettynyt, että Pohjoismaat ja Ukraina eivät saa esittää mielipiteitään seminaarissa. Minulla on syvä pettymyksen tunne”, Cats sanoi.

Catsin kerrotaan saaneen kommenttinsa jälkeen aplodit osallistujilta.

Euroopan olympiakomitea järjestää Euroopan kisat sekä Euroopan nuorten Olympiafestivaalit. Lisäksi se toimii olympiakomiteoiden yhteenliittymänä, joka edistää kilpa- ja huippu-urheilua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat