Pakokauhu levisi jalkapallo-ottelun levottomuuksissa Indonesiassa, kun poliisi käytti kyynelkaasua

Yli sata katsojaa kuoli, kun tuhannet ihmiset ryntäsivät ottelun jälkeen kentälle. Uhriluku pieneni sunnuntain aikana kymmenillä, kun tilastoista poistettiin vahingossa kahdesti lasketut kuolleet.

Mellakkapoliisit ampuivat kyynelkaasupatruunoita yleisön joukkoon sen jälkeen kun tuhannet katsojat olivat rynnänneet Kanjuruhanin stadionin nurmelle ja kaksi poliisia oli kuollut.

2.10. 15:21 | Päivitetty 2.10. 17:12

Kansainvälisen jalkapalloliiton (Fifa) puheenjohtaja Gianni Infantino tiivisti lajiyhteisön tuntemukset Indonesian tragedian jälkeen. Infantino kertoi koko jalkapallomaailman olevan šokissa yli sata kuolonuhria vaatineesta onnettomuudesta.

”Tämä on synkkä päivä ja käsittämätön tragedia koko lajiyhteisölle. Esitän syvimmät osanottoni uhrien perheille ja ystäville”, Infantino sanoi Fifan tiedotteessa.

Ainakin 125 katsojaa kuoli, kun tuhannet katsojat ryntäsivät Kanjuruhanin stadionin nurmelle Arema FC:n kärsimän 2–3-kotitappion jälkeen. Joukkue hävisi Persebaya Surabayalle ensimmäistä kertaa yli kahteen vuosikymmeneen.

Aiemmat tiedot kertoivat 174 kuolleesta, mutta Itä-Jaavan apulaiskuvernööri Emil Dardak vahvisti uutistoimisto AFP:n mukaan Metro-tv:lle, että osa kuolleista oli rekisteröity kahdesti.

Pakokauhu ja paniikki alkoivat levitä stadionilla sen jälkeen kun poliisi oli käyttänyt kyynelkaasua ja lyönyt pampulla mellakoineita kannattajia.

”Ihmiset työnsivät toisiaan. Monet tallautuivat matkalla uloskäynneille”, tuhansien muiden katsojien takaa stadionilta pois rynninyt Sam Gilang, 22, sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Jalkapallomellakan uhreja vietiin yhteensä kymmeneen eri sairaalaan.

Poliisi on kertonut monen tallautuneen tai tukehtuneen kuoliaaksi. Giland kertoi menettäneensä yhdessä urheiluhistorian pahimmista katastrofeista kolme ystäväänsä.

”Se oli niin pelottavaa ja järkyttävää”, hän sanoi.

Poliisi on kertonut, että uhreista 34 kuoli stadionilla. Sairaalasta kerrottiin paikalliselle tv-kanavalle, että uhrien joukossa on 5-vuotias lapsi.

”Kaikki ajatuksemme ja rukouksemme ovat uhrien, loukkaantuneiden ja indonesialaisten ihmisten luona”, Fifan puheenjohtaja Infantino sanoi.

Kyynelkaasua poliisi kertoi käyttäneensä vasta sen jälkeen kun stadionilla oli kuollut kaksi poliisia.

Tuhannet katsojat ryntäsivät kentälle, kun Arema FC hävisi Persebaya Surabayalle.

Stadionin tapahtumia mellakaksi kutsunut poliisi ei saanut kaikilta silminnäkijöiltä tukea arviolleen.

”Siellä ei ollut mellakkaa. En tiedä, mistä oli kyse, kun he yhtäkkiä ampuivat kyynelkaasua. Se järkytti minua. Eivätkö he ajatelleet lapsia tai naisia”, 43-vuotias Doni kertoi. Hän kieltäytyi kertomasta sukunimeään AFP:lle.

Osa stadionilta paenneista katsojista kantoi mukanaan ruumiita, mikä lietsoi raivoa. Ihmiset heittelivät silminnäkijöiden mukaan poliisia kaikilla käsiinsä saamilla esineillä, kuten kivillä ja pulloilla sekä kaatoivat poliisiautoja ja sytyttivät ne palamaan.

”Poliisit olivat niin ylimielisiä. He olisivat voineet vain ohjata kannattajia, ja pamppujen käyttö olisi riittänyt. Kyynelkaasun käytölle ei ole tarvetta", Gilang sanoi.

Malangin kaupungissa sijaitsevan stadionin kapasiteetti on 42 000 katsojaa, ja ottelu oli viranomaisten mukaan loppuunmyyty. Kentälle tunkeutui noin 3 000 katsojaa.

Poliisin voimankäytöstä raivostunut väkijoukko tuhosi poliisiautoja stadionin ulkopuolella. Kuvassa poltettu poliisin kuorma-auto.

Englannin entinen tähti Wayne Rooney kuvaili tragediaa järkyttäväksi. Sergio Ramos kertoi tragedian olevan sydäntäsärkevä ja Englannin naisten maajoukkueen kapteeni Leah Williamson ilmoitti Indonesialla olevan erityinen paikka hänen sydämessään. Michael Owen piti Indonesiasta kantautuneita uutisia kauhistuttavina.

Myös eurooppalaiset jalkapallosarjat, kuten Englannin Valioliiga, Italian Serie A ja Ranskan Ligue 1, ovat ilmaisseet myötätuntonsa ja osanottonsa tragedian uhreille.

Espanjan La Liga kertoi sunnuntain pelien alkavan minuutin hiljaisella hetkellä. Myös Espanjan jalkapalloliiton (RFEF) alaisissa sarjapeleissä hiljennytään uhrien muistoksi. Liitto kertoi olevansa pahoillaan tragediasta ja tuomitsevansa väkivaltaisuudet.

Myös seurat, kuten Manchester United, Manchester City, FC Barcelona ja Paris Saint-Germain ottivat osaa uhrien omaisten suruun.

Stadionin ulkopuolelle tuotiin sunnuntaina kukkia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat