Tero Mäntylä koki Ludogoretsissa kulttuurisokin ja päätyi parantajan hoitopöydälle

HJK:n torstain vastustajajoukkueessa pelanneen Tero Mäntylän mukaan Ludogorets vertautuu olosuhteiltaan keskieurooppalaisiin seuroihin, joilla olosuhteet ovat huippuluokkaa.

Tero Mäntylä (edessä) pelasi Bulgariasta lähtönsä jälkeen kaksi vuotta Norjassa ja sitten vielä kolme kautta Veikkausliigassa.

6.10. 2:00 | Päivitetty 6.10. 7:00

Torstaina on ehkä HJK:n paras sauma saada pisteitä Eurooppa-liigan lohkovaiheen otteluissa, kun vastaan asettuu kotiottelussa bulgarialainen Ludogorets.

Ludogoretsin entinen pelaaja Tero Mäntylä, 31, on Suomessa paras asiantuntija kertomaan, millainen vastustaja Ludogorets on HJK:lle.

”Ludogorets on ennakkosuosikki, mutta Klubille Ludogorets-ottelut ovat lohkovaiheessa ne, joista he varmasti haluavat pisteitä. Ludogoretsin kanssa HJK kilpailee kolmannesta sijasta”, Mäntylä sanoo.

”Olen joka vuosi toivonut, että Ludogorets kohtaisi suomalaisjoukkueen.”

Peliuransa lopettanut Mäntylä pelasi Ludogoretsissa vuosina 2012–2014, kun se rakensi mestaruusputkeaan. Ludogorets on voittanut maan mestaruuden 11 kertaa peräkkäin.

”Olen seurannut tuloksia ja lukenut uutisia lähtöni jälkeen. Joukkue on muuttunut paljon viime vuosina, ja siinä on enää yksi pelaaja, Georgi Terziev, jonka kanssa pelasin. Pari kautta sitten joukkueen runko oli vielä sama kuin minunkin aikanani.”

Tero Mäntylä vuonna 2014.

Seinäjoelta lähtöisin oleva Mäntylä koki alkuun kulttuurisokin, kun hän siirtyi Ludogoretsiin tammikuussa 2012. Ennen pelejä joukkue vietti hotellissa päiviä. Jokaiseen päivään kuului pakollinen lounas joukkueen kanssa. Myöhemmin toiminta muuttui.

Lue lisää: Matti Peltola, 20, käveli kentälle lämmittelemään, ja syke kipusi vaaralliseen lukemaan – ”Se oli aika selvä merkki”

Pelillisesti hän vietti Bulgariassa uransa parhaat vuodet. Hän pääsi pelaamaan esimerkiksi Eurooppa-liigassa Laziota ja Valenciaa vastaan.

Mäntylä sai Bulgarian aikana kokea kolme mestaruusjuhlaa, sai paljon ystäviä Ludogoretsista ja oppi bulgarian kielen.

Paha loukkaantuminen loppuvuonna 2013 romutti hänen viimeistä vuottaan seurassa. Mäntylä halusi lopulta lähteä itse, vaikka valmentaja olisi halunnut pitää suomalais­topparin.

”Olen jälkeenpäin miettinyt, että ehkä olisi pitänyt jäädä. Minulla oli siellä hyvä olla.”

Mäntylä lähetettiin takareisivamman takia Serbiaan parantajalle Mariana Kovacevicille, joka on hoitanut myös Valioliiga-pelaajia. Mediatietojen mukaan parantaja käyttää hevosen istukkaa lääkeaineissaan. Mäntylä vietti parantajan pakeilla viikon, minkä jälkeen tämä sanoi, että nyt voi alkaa juosta. Mäntylä hädin tuskin pystyi kävelemään.

”Menin sitten kivun äärirajoilla. Luotin seuran lääkäreihin ja fysioterapeutteihin. Jalka kesti viikon.”

Ludogoretsin kotikaupunki on muutaman kymmenen tuhannen asukkaan Razgrad Koillis-Bulgariassa. Mäntylän mukaan seura elää europeleistä. Taustalla ovat myös varakkaat omistajat Kiril ja Georgi Domuschiev, joiden omaisuuden arvoksi talouslehti Forbes arvioi viime vuonna olevan yhteensä 4,2 miljardia dollaria (4,3 miljoonaa euroa).

”Seura vertautuu olosuhteiltaan keskieurooppalaisiin seuroihin. Kun menin seuraan, silloin piirrettiin suuntaviivoja siitä, mitä kaikkea seura kehittää. Suunnitelmissa oli junioreille ja edustusjoukkueelle omat harjoituskeskukset ja stadionin laajennukset. Kaikki suunnitelmat on toteutettu.”

Ludogorets on vaihtanut yhdeksän viime vuoden aikana 14 kertaa valmentajaa. Vetovastuu vaihtuu äkkiä, jos menestystä Euroopassa ei tule.

Mäntylän aikana seuran parhaimmat pelaajat saivat 15 000 euroa kuussa verojen jälkeen. Nykyään he saavat 60 000 euroa kuussa verojen jälkeen, Mäntylä kertoo.

”Menestys Euroopassa on tuonut rahaa, jota on satsattu joukkueeseen. Omistajat elävät ja hengittävät jalkapalloa ja haluavat sijoittaa siihen rahaa.”

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat