Skandaali kalastuskisassa: voittaja­joukkue oli täyttänyt kalat lisäpainoilla

Yhdysvaltain kilpakalastuspiireissä ilmeni törkeä huijaustapaus, kun kaksi kalastajaa täytti saaliinsa lisäpainoilla. Kilpailussa oli panoksena 30 000 dollarin pääpalkinto.

3.10. 19:57

Perjantaina Yhdysvaltain Clevelandissa järjestetty Lake Erie Walleye Trail -kalastuskilpailu päättyi sekasortoiseen välikohtaukseen, uutisoi The New York Times.

Voittoa juhlinut joukkue, Jacob Runyan ja Chase Cominsky, jäi punnitustilaisuudessa kiinni erittäin härskistä huijauksesta.

Kilpailunjohtaja Jason Fischer kertoi The New York Timesille huomanneensa petkutuksen heti, kun oli saanut saaliin, eli viisi valkosilmäkuhaa, punnittavakseen. Hän arvioi, että kukin kaloista olisi noin 1,8 kilogramman painoinen ja koko viisikko painaisi näin runsaat yhdeksän kiloa.

Vaaka kuitenkin näytti yli 15 kiloa. Fischer otti välittömästi puukon käteensä ja ryhtyi viiltämään kaloja auki. Sisältä paljastui valkosilmäkuhan vatsaan tavanomaisesti kuulumattomia asioita – lyijypainoja ja ylimääräisiä kalafileitä.

”Meillä on punnuksia kalassa!” Fischer huusi järkyttyneenä nostaen lyijypainon näyttävästi ilmaan.

Sosiaalisessa mediassa levinneellä videolla näkyy, kuinka muut kilpailijat ja yleisö hurjistuvat yllättävästä löydöstä. Eräs mies vaatii Runyania ja Cominskya ”painumaan helvettiin”. Toisen sivustaseuraajan mielestä kaksikko pitäisi vangita.

Runyan ja Cominsky hylättiin vedätyksen paljastuttua. He olisivat saaneet voitostaan 30 000 dollarin eli noin 30 600 euron potin.

Entistä karumman tilanteesta tekee se, että kaksikko oli voittanut tänä vuonna jo kolme Lake Erie Walleye Trail -tapahtumaa ja lisäksi muita arvostettuja kalastuskilpailuja.

Kilpailunjohtaja Fischerin arvion mukaan Runyan ja Cominsky olivat saaneet viime­aikaisista voitoistaan yhteensä kymmeniätuhansia dollareita. Hän kuitenkin kertoi, että he olivat läpäisseet valheenpaljastustestit aiempien voittojensa jälkeen, eikä huijaamisesta ole todisteita.

The New York Timesin haastatteleman ammattikalastajan ja kalojen narraamisesta lukuisia kirjoja kirjoittaneen Ross Robertsonin mielestä tämänkertainen huijausyritys oli alokasmaisesti toteutettu.

”Se olisi sama, jos 150-senttinen ihminen painaisi 230 kiloa, mutta näyttäisi silti urheilijalta. Nuo kalat olivat aivan turvonneita”, Robertson sanoi.

Washington Postin mukaan turnausjärjestäjä ilmoitti asiasta Ohion osavaltion luonnonvarakeskukselle, joka tutkii nyt tapausta ja laatii raporttia Cuyahogan piirikunnan syyttäjänvirastolle.

Kilpailunjohtaja Jason Fischer kuvaili skandaalia kiusalliseksi koko lajille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat