Poliisi: Ahtaat ulosmeno­portit syy Indonesian stadion­turmaan

Stadionin 14 portista kuusi oli niin ahtaita, että niistä pystyi kulkemaan vain kaksi ihmistä kerrallaan.

Indonesian jalkapallon katsojatragedia kosketti koko jalkapalloilevaa maailmaa ja muun muassa Hollannin liigassa Nijmegenissä pidettiin hiljainen hetki ennen sunnuntain otteluita.

4.10. 19:12 | Päivitetty 4.10. 19:40

Indonesian jalkapalloturmassa kuoli 125 ihmistä ja sadat loukkaantuivat, kun he katsojan pakenivat stadionilta poliisin käytettyä kyynelkaasua viime sunnuntaina.

ESPN kertoi tiistaina, että Indonesian poliisin tutkimusten mukaan katsojien kuolemiin johti liian ahtaat ulosmenoportit. Kuusi porttia neljästätoista olivat niin ahtaita, että niistä pystyi kulkemaan ulos vain kaksi kerrallaan.

Poliisin edustajan mukaan portit olivat auki, mutta liian ahtaat, kun sadat ihmiset pyrkivät pakokauhun vallassa yhtä aikaa ulos.

Indonesian poliisi vierittää porttiongelman järjestäjille, vaikka pakokauhu syntyi siitä, että turvauduttiin kyynelkaasuun.

Maanantaina polisi kertoi, että yksi poliisijohtaja on siirretty syrjään ja 18:n muun toimintaa ja vastuuta selvitetään liittyen kyynelkaasun käyttöön stadionilla.

Paikalla olleiden silminnäkijöiden mukaan koko surullinen tapaus sai alkunsa, kun kotijoukkue Areman fanit juoksivat kentälle joukkueen hävittyä 2–3 Persebayalle. Osa riehuvista kannattajista heitteli pelaajia ja muita joukkueen jäseniä pulloilla ja muilla esineillä.

Areman tappio Persebayalle oli ensimmäinen 23 vuoteen, mutta murhenäytelmä yksi jalkapallohistorian pahimmista.

Riehunta ei jäänyt pelkästään stadionilla tapahtuneeseen nurmen holtittomaan valloitukseen, vaan ainakin viisi poliisiautoa kaadettiin ja sytytettiin tuleen stadionin ulkopuolella.

Vertailukohdan tuhon laajuuteen saa, kun peilaa Indonesian tapahtumaa Sheffieldin Hillsboroughin stadionin kuolemanloukkoon huhtikuussa 1989. Silloin kuoli 97 katsojaa ja 766 loukkaantui.

Lue lisää: Katsomotragedia tyrmistyttää Indonesiassa – Sauli Niinistö esitti surunvalittelunsa maan presidentille

Lue lisää: Poliisiviha kasvaa Indonesiassa yli sata kuolon­uhria vaatineen katsomo­tragedian jälkeen

Lue lisää: 125 kuoli jalkapallo-ottelussa syttyneissä levottomuuksissa Indonesiassa – yksi historian pahimmista stadion­katastrofeista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat