Syksy on väärä aika Himalajalle, sanoo Veikka Gustafsson kuolemista

Himalajalta on kuultu uutisia lumivyöryjen alle jääneistä kiipeilijöistä. Monsuunisateiden takia syksyllä lumivyöryjen riski on korkea.

Veikka Gustafssonin mielestä Himalajalle kannattaa lähteä ennen monsuunisateita eikä niiden jälkeen. Kuva vuodelta 2015.

5.10. 17:05 | Päivitetty 5.10. 21:16

Himalajalta on kuultu lyhyessä ajassa kaksi uutista lumivyöryissä kuolleista kiipeilijöistä. Ensin viime viikolla tunnettu vuorikiipeilijä Hilaree Nelson jäi lumivöyryn alle. Tänään keskiviikkona uutiset kertoivat lumivyöryn iskeneen kiipeilijäryhmään, josta kymmenen jäsentä kuoli ja 18 on kateissa.

Entinen vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson on kriittinen sille, että Himalajalle ylipäätään lähdetään lokakuussa. Kiipeilijöillä on valittavanaan kaksi vuodenaikaa. Joko keväällä ennen monsuunisateita tai syksyllä monsuunisateiden jälkeen.

”Itse olen suosinut muutaman kokemuksen jälkeen kevättä, ennen monsuunia. Monsuuniaikana Himalajalle sataa jumalattomasti lunta. Syksysesonki on vaarallisempi lumivyöryjen takia”, Gustafsson sanoo.

Syksy voi Gustafssonin mielestä sopia vaeltamiseen, mutta isoille vuorille kiipeämisessä riskit kasvavat suuriksi. Gustafsson ei ollut haastattelua tehtäessä kuullut tarkkoja tietoja tuoreesta onnettomuusuutisesta, mutta osasi heittää oikeaan osuneen arvauksen siitä, että kyse on ollut lumivyörystä.

”Ei tuollainen jengi muuten häviä”, Gustafsson sanoo.

Keskiviikkona lumivyöryn alle jääneessä kiipeilijäryhmässä oli mukana vuorikiipeilijäharjoittelijoita. Gustafsson sanoo, että harjoittelu sinänsä on parantunut sen jälkeen paljon, kun hän aloitti kiipeilyn 80-luvun puolivälissä.

”Silloin ei ollut koulutusta, vaan se oli ihan tee se itse -hommaa. Ei ollut mitään järjestelmää.”

Gustafsson on ensimmäinen suomalainen, joka valloitti Mount Everestin. Hän on myös kiivennyt kaikille yli kahdeksan kilometriä korkeille huipuille.

Himalaja on suosittu kiipeilykohde. Gustafsson suhtautuu asiaan kriittisesti.

”Tavallaan koko Himalajalla kiipeilyn ongelma on se, että se liittyy laajempaan kehitykseen. Globaalisti ihmisen ymmärrys siitä, missä luontoympäristössä on turvallista olla, hukkuu. Kun luontosuhde heikkenee, syntyy enemmän tilanteita, että mennään paikkoihin, joissa ei pitäisi todellakaan olla.”

Lue lisää: Tunnettu vuori­kiipeilijä putosi kuolemaan – kumppani kertoo läheltä näkemistään viimeisistä hetkistä

Lue lisää: Kymmenen vuori­kiipeilijää kuoli Himalajalla, 18 kateissa

Lue lisää: Etelä­korealainen kiipeilijä ehti tehdä historiaa ennen kuin putosi kuolemaansa Broad Peakilla – Don Bowie koordinoi pelastus­töitä ja joutui kertomaan suru-uutisen

Oikaisu 5.10. kello 21.15. Kuolleen kiipeilijän sukunimi oli Nelson, ei Knight.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat