Sebastian Aho on jo yksi kaikkein parhaista – hän kertoo, mitä on tehnyt ollakseen vieläkin parempi

Sebastian Ahon Carolina Hurricanes on kuulunut kahdella kaudella NHL:n kolmen parhaan joukkoon runkosarjassa, mutta pudotuspeli­menestys on jäänyt puuttumaan.

Sebastian Aho yritti ohittaa syksyn harjoituspelissä Tampan maalivahdin Maxime Lagacen.

11.10. 2:00 | Päivitetty 11.10. 10:49

Carolinan ykköstähti Sebastian Aho sanoo päässeensä pettymyksen yli muttei unohda koskaan tapahtunutta.

Hurricanesin piti olla yksi jääkiekkoliiga NHL:n suurista suosikeista ennen viime kevään pudotuspelien alkua. Runkosarja meni kanuunavauhdilla, mutta lysti päättyi toisella kierroksella New York Rangersia vastaan. Ja vielä seitsemännessä ottelussa.

Aho sanoo, että innostuneisuus uudesta kaudesta peittää alleen vanhat pettymykset.

NHL otti varaslähdön viime viikonloppuna Prahassa kahdella Nashvillen ja San Josen kohtaamisella, mutta Pohjois-Amerikassa kausi polkaistaan vauhtiin tiistaina eli keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

”Ei mennyttä tappiota tule mietittyä tässä hetkessä, mutta tuollaisista kokemuksista ja muistoista on apua tulevaisuudessa.”

Aho on Carolinan paras pelaaja, ollut sitä viimeiset viisi vuotta. Tilastoon on tullut eniten maaleja ja pisteitä.

Aho ottaa raskaasti sen, kun joukkue häviää. Hän tietää, että katseet kääntyvät häneen, vaikka siellä on neljä ketjullista muitakin pelaajia.

”Totta kai katson omaa peliäni ja omia suorituksiani kriittisesti.”

Ahon kovin kriitikko on hän itse, ja se takaa kehittymisen.

”Olemme pystyneet voittamaan hyviä ja kovia joukkueita pleijareissa [pudotuspeleissä]. Olemme pystyneet kääntämään sarjoja meidän hyväksemme, mikä on aina positiivista.”

”Mutta emme ole päässeet loppuun asti. Päätavoitehan on mestaruus. Se on selvä fakta, emmekä ole siihen pystyneet.”

”Koko ajan yritän kehittää itseäni ja olla parempi versio.”

Alkamassa on Ahon seitsemäs kausi NHL:ssä. Vuodesta 2016–2017 alkaen Aho on ollut paras suomalainen maalintekijä Pohjois-Amerikassa.

Tilastossa on tosin sen verran vinoumaa, että Aholla on noin 40 ottelua enemmän pelattuna tänä aikana kuin Aleksander Barkovilla, Mikko Rantasella tai Patrik Laineella.

Vaikka Aho latoi 37 osumaa viime talvena, hän haluaa lisää.

Kesällä Aho palkkasi laukaisuvalmentajan, jonka kanssa Aho hioi tekniikkaa, pelitilannelaukauksia ja nopeutta.Iiro Mäntylä matkusti Espoosta kaksi kertaa viikossa Ouluun neuvomaan Ahoa ja oululaisten NHL-pelaajien ryhmää. Mäntylä työskentelee Viimassa, joka tarjoaa kiekkoilun taitovalmennusta.

”Olen 25, ja koen, että voin kehittyä ja oppia paljon. Joka kesä koetan oppia uusia juttuja”, Aho sanoo muutama päivä ennen Carolinan avauspeliä.

Aho korostaa, että hänen tavoitteensa on hankkia harjoittelupakkiin aina jotain uutta. Laukauksen kehittäminen oli yksi iso teema.

Carolinan kausi venyi sen verran pitkälle, ettei Aho ehtinyt mukaan MM-kisoihin. Toiselta puolen kevät jäi sen verran kesken, että hän sai täyden kesän nousta kehityksen portaita.

”On ollut huippukesä takana. Sain pysyä terveenä – täytyy koputtaa puuta – ja treenattua hyvin.”

Joukkueen kanssa sovitaan ketjun pelaamisesta, ylivoimasta ja alivoimasta. Kesällä Aho valoi pohjat. Perustan täytyisi kestää pitkälle ensi kevääseen, jopa alkukesään.

”Koko ajan yritän kehittää itseäni ja olla parempi versio.”

Sebastian Aho oli Suomen paras pistemies vuoden 2018 MM-kisoissa Tanskassa.

Taitovalmentaja Mäntylä korostaa, että Aho on supertähti ja haluaa olla maailman paras.

”Silloin vertailu tapahtuu heihin”, Mäntylä sanoo.

”Paria pientä juttua fiksattiin. Laukaus menee pommin varmasti eteenpäin.”

NHL:n maalivertailussa Ahon ja Dallasin Roope Hintzin naulaamat 37 maalia riittivät sijoille 20–22. Kärki menee kuitenkin melko kaukana edessä.

Barkov hakkasi peräti 39 maalia, vaikka pelasi 12 ottelua vähemmän kuin Aho. Tilaston kärkinelikko latoi 50 maalia tai enemmän. Huippuna oli Toronton Auston Matthewsin 60 osumaa.

Mäntylä sanoo, että Aho tekee paljon osumia maalin läheltä. Jos ja kun laukaus kohenee, aukeaa lisää mahdollisuuksia ratkoa otteluita.

”Jos tämä harjoittelu tuo 5–10 maalia lisää, voi siinä olla valtava ero voitetuissa otteluissa.”

Mäntylä korostaa, ettei harjoituksissa keskitytty pelkästään laukomiseen, vaan he miettivät kaikkia tilanteita pelin kautta.

Laukaukset kuvattiin, ja videolta Mäntylä ja Aho katsoivat tekniikkaa. Kuvat myös paljastivat hiomista vaadittavat kohdat.

Laukaus on pitkä liikeketju, johon mahtuu Mäntylän mukaan paljon osia. Mäntylä sanoo, että pientä viilattavaa löytyi. Nyt ne osaset täytyisi saada toimimaan nopeissa pelitilanteissa. Oppi menee alitajuntaan toistojen kautta.

”Sepe on analyyttinen pelaaja. On helppo työskennellä hänen kanssaan.”

”Päätavoite on olla viimeinen joukkue, joka jäällä seisoo, ja voittaa koko homma.”

Kaksi viime kautta Carolina on kerännyt runkosarjassa kolmanneksi eniten pisteitä.

Aho vakuuttaa, että odotukset tähän talveen ovat tosi hyvät. Joukkue on laadukas ja täynnä hyviä tyyppejä. Aho kehuu erityisesti puolustaja Brent Burnsia, joka vaihtoi yhdentoista San Jose -kauden jälkeen Hurricanesiin.

Burns, 37, on kookas, ja häntä vastaan pelaaminen on hankalaa. Sen Aho tietää monista kohtaamisista.

”Ihan huikea äijä. Viimeisen päälle joukkuepelaaja ja mukavaa seuraa. Kaikki tietävät, mitä hän on kaukalossa. Hirmu vahva ja todella hyvä puolustaja.”

Carolina on taas vuoden kokeneempi, mutta silti nuorekas. Colorado kävi läpi oman kasvutarinansa, kunnes voitti Stanley Cupin viime keväänä.

Voisiko nyt olla Carolinan vuoro?

Ensin Aho kehuu Mikko Rantasta ja Artturi Lehkosta ja lisää, että oli hienoa saada mestaruuden voittajia Suomeen. Sitten Aho kääntää katseen omaan seuraansa.

”Korkeat ovat odotukset. Päätavoite on olla viimeinen joukkue, joka jäällä seisoo, ja voittaa koko homma.”

Kuka?

Sebastian Aho

  • Syntynyt heinäkuussa 1997, 25-vuotias.

  • Oulun Kärppien kasvatti.

  • Voitti Kärpissä Suomen mestaruuden vuonna 2015. Ratkaisi mestaruuden seitsemännen finaalin jatkoerässä Tapparaa vastaan.

  • Carolinan 2. kierroksen varaus kesällä 2015 numerolla 35.

  • Pelannut kuusi kautta NHL:ssä Carolina Hurricanesissa. Tehnyt 445 runkosarjan ottelussa 401 pistettä (182 maalia ja 219 syöttöä).

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat