Olympiakomitea hakee huippu-urheiluun uusia johtajia ja perustaa ilmiantokanavan

Suomen olympiakomitea uusii organisaatiotaan. Uuden toimitusjohtajan ja Huippu-urheiluyksikön lisäksi komitea saa uuden johtoryhmän ja neljä huippu-urheiluvastaavaa. Muutosneuvottelujen seurauksena neljä henkilöä menettää työpaikkansa. OK:n henkilöstömäärä putoaa 60:een.

Toimitusjohtaja Taina Susiluoto korostaa, että olympiakomitealla merkittävä yhteiskunnallinen tehtävä.

13.10. 11:00

Suomen olympiakomitea (OK) jatkaa toimintatapojensa ja organisaationsa uudistamista.

Keskeisin muutos liittyy Huippu-urheiluyksikköön, jonka ohjelma muuttuu. Yksiköstä poistuvat urheiluakatemiaohjelma, osaamisohjelma ja huippuvaiheen ohjelma.

Niiden tilalle tulee kaksi linjakokonaisuutta, joista toinen koskee urheilulajeja ja arvokisojen ohjelmia ja toinen toimintaympäristöä ja osaamista.

Laji- ja kisaohjelmien kokonaisuudesta vastaa Leena Paavolainen ja toimintaympäristöjen ja osaamisen kokonaisuudesta Antti Paananen.

Heinäkuussa 2018 aloittaneiden lajiryhmävastaavien Olli-Pekka Kärkkäisen (kestävyyslajit), Pasi Sarkkisen (kamppailulajit), Jani Tanskasen (taito-teholajit), Janne Vuorisen (rinnelajit) ja Kimmo Yli-Jaskarin (tarkkuuslajit ja soutu + melonta) tehtävät päättyivät syyskuussa.

Heidän tilalleen haetaan avoimella haulla neljää uutta huippu-urheiluvastaavaa, joiden toimenkuva on hieman erilainen kuin lajiryhmävastaavilla aiemmin ja tarkentuu myöhemmin.

Rekrytointi aukeaa perjantaina. Myös entiset lajiryhmävastaavat voivat hakea uusia paikkoja.

”Tavoitteenamme on palvella lajeja, urheilijoita ja valmennusta entistä laadukkaammin yhdessä huippu-urheiluverkoston kanssa. Haluamme toimia entistä vahvemmin verkoston toimintaympäristöissä ja urheilijoiden arjessa, siellä missä hiki haisee”, Huippu-urheiluyksikön johtaja Matti Heikkinen sanoi torstain tiedotustilaisuudessa Olympiastadionilla.

Heikkisen mukaan huippu-urheilun asema ja kiinnostus Suomessa ovat korkealla.

”Huippu-urheilijan polulle kannattaa lähteä. Suosittelen sitä myös omille lapsilleni. Huippu-urheilussakin tarvitaan venymiskykyä.”

Henkilöstön kokonaismäärä vähenee neljällä. Lähtijöille pyritään tarjoamaan tukipaketteja ja antamaan tukea uudelleentyöllistymisessä. OK:n henkilöstömäärä putoaa 60:een.

”Esihenkilöitä on ollut liikaa organisaation kokoon nähden”, OK:n toimitusjohtaja Taina Susiluoto sanoi.

Olympiakomitean strategiset kärkivalinnat ovat liike ja liikunnallinen elämäntapa, seuratoiminta ja huippu-urheilu.

”Jatkossa tätä kokonaisuutta johdetaan aiempaa kollektiivisemmin ja vastuuta jaetaan enemmän myös verkostoille. Takana on valtava työ, uudistus on iso. Tosin joku voi sanoa, etteivät ne tehneet mitään. Riippuu näkökulmasta, jolla asiaa katsoo”, Susiluoto sanoi.

Susiluoto aloitti tehtävässään keväällä. Myös muu johtoryhmä on uusi. Entinen huippuhiihtäjä Heikkinen aloitti Huippu-urheiluyksikön johtajana keväällä eronneen Mika Lehtimäen seuraajana.

Uuteen johtoryhmään kuuluvat Susiluodon ja Heikkisen lisäksi Anu Kauppi, Petri Keskitalo, Arto Kuusisto, Mika Noronen, Jaana Tulla ja Riikka Valjakka. Myös henkilöstön hyvinvointiin kiinnitetään paremmin huomiota.

OK:n hallitukselle on perustettu työvaliokunta, vanhat ohjausryhmät on purettu, ja niiden tilalle perustetaan ajankohtaisiin teemoihin, kuten vastuullisuuteen ja ensi kevään eduskuntavaaleihin sekä edunvalvontaan pureutuvia sparrausryhmiä.

”Olympiakomitealla on merkittävä yhteiskunnallinen tehtävä maan suurimman kansanliikkeen palveluksessa. Meidän on tärkeää elää ajassa. Siksi siirrymme hierarkkisesta johtamisesta verkostojohtamiseen ja madallamme organisaatiorakennettamme”, Susiluoto sanoi.

Hänen mukaansa olympiakomitea haluaa olla jatkossa entistä vastuullisempi ja nykyaikaisempi kuin ennen.

”Tarvitaan uudenlaista osaamista. Liikunnan ja urheilun näkökulman pitää tulla esille entistä enemmän. Jatkossa tulee vielä lisää uudistuksia vuoden loppuun mennessä.”

Olympiakomiteaa koetteli talvella ja keväällä kolme eri häirintäepäilyä. Nyt OK perustaa niin sanotun whistleblowing -ilmoituskanavan, jota kautta voidaan ilmoittaa väärinkäytöksistä tai häirintätapauksista esimerkiksi kisamatkoilla.

Olympiakomitealle rakennetaan myös avoimuusrekisteri ja laaditaan vuosikatsaus vastuullisuuden toteutumisesta.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat