HJK:n liigajoukkueessa arvot ovat vain sanoja pukukopin seinällä

HJK:n johto joutuu nyt pohtimaan, voiko seura jatkaa yhteistyötä päävalmentaja Toni Koskelan kanssa, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

13.10. 2:00

HJK:n miesten liigajoukkueen pukukopissa lukee katonrajassa seuran arvot suurilla sinisillä kirjaimilla: kasvu, kunnianhimo ja klubilaisuus.

Ne ovat vain sanoja seinällä, sanoo eräs HJK:n liigajoukkueen sisäpiiriläinen.

Arvojen pitäisi läpäistä koko seuran toiminta kaikilla tasoilla. Arvojen pitäisi näkyä työilmapiirissä ja siinä, miten työpaikalla kohdataan ihmisiä.

Jos HJK:ssa todella noudatettaisiin ja seurattaisiin arvoja, ei huonolla ihmisjohtamisella pitäisi olla lainkaan sijaa.

Arvojen merkityksiä avataan HJK:n verkkosivuilla. Klubilaisuuden kerrotaan tarkoittavan sitä, että HJK:ssa arvostetaan toisia, eikä hyväksytä minkäänlaista syrjintää.

”Tuemme erityisesti silloin, kun toisella ei mene hyvin. Kunnioitamme erilaisia mielipiteitä. Emme räksytä, ilkeile tai ole ylimielisiä.”

HJK:n sisäpiirilähteiden kertomusten perusteella päävalmentaja Toni Koskelan toiminta ei kuitenkaan näytä ilmentäneen klubilaisuutta. Lähteiden mukaan päävalmentajan toiminta pelaajia kohtaan on ollut epäkunnioittavaa.

Lue lisää: HJK:n kausi oli täynnä kriisejä: pää­valmentajan asema horjui, pelaajat puuhasivat lakkoa ja musta maanantai langetti pitkän varjon

Entä mitä tarkoittaa ensimmäinen arvo ”kasvu”?

”On tärkeää, että pieni juniori saa turvallisen ympäristön kasvaa ja kehittyä. Mutta yhtä tärkeää se on ammatikseen pelaaville aikuisille, pelaajien perheille ja seuran työntekijöille.”

Koskelan luoma ”toksinen ilmapiiri” ei ole selvästikään ollut kaikille turvallinen työympäristö.

Jos liigajoukkueessa viis veisataan seuran arvoista, on se koko HJK:n seurayhteisön ongelma. Haluavatko juniorien vanhemmat, että pelaajaputken loppupäässä häämöttävässä liigajoukkueessa kohdellaan ihmisiä kaltoin?

Useamman lähteen mukaan seurajohto on keskustellut päävalmentajan kanssa hänen valmennustavoistaan. Puhutteluilla on yritetty saada muutosta parempaan.

Onko HJK:n urheilujohto puuttunut epäasialliseen toimintaan riittävällä tavalla? Erään lähteen mukaan järeämpiäkin toimenpiteitä olisi voitu tehdä.

Nyt taisi käydä niin, että päävalmentaja sai pitää tehtävänsä, kun menestystä tuli.

Seuraavaksi seurajohto pohtinee, voiko saman päävalmentajan kanssa jatkaa yhteistyötä ensi kaudella.

Koskela on lähteiden mukaan harkinnut lähtemistä HJK:sta, sillä kolmen perättäisen mestaruuden ja kahden perättäisen eurocupeissa saavutetun lohkovaihepaikan jälkeen hänellä on meriittien puolesta hyvä tilanne hakea työtilaisuuksia ulkomailta.

Hänen lähtönsä voisi olla molempien osapuolten voitto.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat