Wilder tyrmäsi Heleniuksen heti avaus­erässä ja herkistyi tämän kohtalosta: ”Tekee pahaa katsella”

Robert Helenius hävisi elämänsä suurimman ottelun entiselle maailmanmestarille Deontay Wilderille. HS seurasi ottelua hetki hetkeltä.

Deontay Wilder ja Robert Helenius.

15.10. 17:35 | Päivitetty 16.10. 10:22

New York

Entinen maailmanmestari Deontay Wilder tyrmäsi Suomen Robert Heleniuksen heti avauserässä raskaan sarjan huippuottelussa Brooklynin Barclays Centerissä New Yorkissa.

HS seurasi Heleniuksen uran suurinta ottelua hetki hetkeltä. Seuranta löytyy tämän artikkelin lopusta.

Helenius vajosi kanveesiin Wilderin ensimmäisellä kunnon iskulla, oikealla suoralla.

"Bronze Bomber” kyttäsi paikkaa ja käytti armotta aukon Heleniuksen suojauksessa tämän yritettyä iskeä ensin.

”Kun hän kurotti, minä opetin”, Wilder kuvaili jälkikäteen.

”Jumala ei siunannut minua koolla mutta kylläkin voimalla.”

Helenius kaatui suoraan takaraivolleen ja jäi tuijottamaan kattoon yleisön mylviessä ympärillä.

Wilder kertoi aikoneensa lyödä kovempaa vasta oikean jälkeen vasemmallaan, mutta Helenius oli silloin jo hyvää vauhtia rojahtamassa maahan.

”Tajusin sen vähän myöhässä. Kroppani vain reagoi”, punaiseen pukuun ja punaiseen rusettiin sonnustautunut Wilder sanoi ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa, jossa Heleniusta ei ymmärrettävästi näkynyt.

Ottelu alkoi Suomen aikaa sunnuntaiaamuna noin kello 7.20 ja oli ohi hetkessä. Kolmen minuutin erää oli jäljellä 11 sekuntia, kun Wilderin nyrkki puhui, ja kolme sekuntia, kun tuomari keskeytti ottelun.

Huoltojoukot keräilivät Heleniusta pystyyn minuuttitolkulla. Hänet talutettiin pukukoppiin, mutta hän käveli omin jaloin.

Helenius vietiin sairaalaan.

”Iso kiitos kaikesta rakkaudesta ja tuesta. Minulla on kaikki kunnossa sairaalatarkastuksen jälkeen. Pysytään nöyränä niin voiton kuin tappion jälkeen”, Helenius kirjoitti Instagramissa.

Ennen tyrmäystä Helenius oli ollut aktiivisempi ja hakenut iskuja Wilderia aggressiivisemmin. Wilder kuitenkin vaikutti selvästi vikkelämmältä, hän suorastaan tanssahteli kankeamman Heleniuksen yritysten vieritse.

Wilder kertoi ottelun jälkeen, että taktiikka oli tietoinen: hän antoi Heleniuksen viedä houkutellakseen tämän iskuetäisyydelle.

Tyrmäys oli Wilderille uran 42:s hänen 43 voitto-ottelussaan. Hän on hävinnyt vain kahdesti, kahdessa edellisessä ottelussaan Tyson Furylle.

Wilder on nyt otellut Brooklynin Barclays Centerissä viidesti ja tyrmännyt joka kerta.

”Tässä paikassa on jotain erityistä. Kaikki tuhoisimmat tyrmäykseni ovat täältä”, hän sanoi.

Seuraavaksi Wilder kuitenkin kehotti olemaan hekumoimatta liikaa hänen lyöntiensä tuhovoimalla. Hän pyysi ihmisiä osoittamaan enemmän kunnioitusta hävinneille nyrkkeilijöille.

Wilderia selvästi ahdisti, miten Helenius toipuu tyrmäyksestä. He tuntevat toisensa vanhoina sparrauskavereina.

”Tekee pahaa katsella tuollaista tapahtuvan miehelle, jota rakastaa. Olisin halunnut rientää hänen avukseen, mutta ei minun annettu. Ymmärrän sen”, Wilder sanoi.

”Hän saattaa voida hyvin nyt, mutta entä parin päivän, parin viikon tai parin vuoden päästä? En minä halua viedä toisen nyrkkeilijän toimeentuloa. Robert yrittää tuoda leivän pöytään perheelleen niin kuin me kaikki. Hänellä on lapsia.”

Tappiosta huolimatta viikonlopun ottelu oli Heleniuksen uran tiettävästi rahakkain. Sen on arvioitu tuovan hänelle jopa yli miljoona euroa.

Voitto avasi Wilderille todennäköisesti tien raskaan sarjan MM-tittelihaastoon Oleksandr Usykia tai Tyson Furya vastaan.

Neljän merkittävimmän ammattilaisliiton mestaruusvöistä kolme on ukrainalaisella Usykilla (WBA, WBO, IBF) ja yksi englantilaisella Furylla (WBC). Heidän välilleen kaavaillaan spektaakkelia ensi vuoden alkuun.

Usyk oli jo etukäteen ilmoittanut haluavansa otella seuraavaksi Wilderin ja Heleniuksen välisen ottelun voittajaa vastaan. Wilder kertoi selvittävänsä, onko Usyk sanansa mittainen mies.

Wilder oli WBC-liiton maailmanmestari vuosina 2015–2020, kunnes menetti vyön Furylle. Heleniuksen lyöminen näin ylivoimaisesti oli hänelle komea paluu vuoden ottelutauolta, kuin julistus siitä, että hän on palannut kärkikahinoihin.

”En malta odottaa seuraavaa.”

Heleniukselle, 38, ruma tyrmäystappio tarkoittaa käytännössä ammattilaisuran loppua. Ikänsä takia hän ei voi enää realistisesti rakentaa uutta nousua. Hänelle ei varmasti tarjota enää vastaavan profiilin otteluita.

Näin ollen unelma maailmanmestaruusottelusta jää Heleniukselle tavoittamattomaksi haaveeksi. Hän teki kuitenkin upean nousun loukkaantumisten ja sopimusriitojen jäljiltä lähelle raskaan sarjan terävintä huippua.

Hänen uransa huippukohdiksi ovat jäämässä kaksi voittoa selvänä altavastaajana amerikanpuolalaisesta Adam Kownackista toissa ja viime vuonna. Niiden ansiosta Helenius ehti olettaa – valitettavasti turhaan – pääsevänsä maailmanmestaruusotteluun.

Ne kuitenkin nostivat hänet korkeille sijoille eri liittojen haastajalistauksissa. Se siivitti Heleniuksen Wilderia vastaan näin korkean profiilin otteluun, jota saattoi pitää suomalaisen nyrkkeilyhistorian suurimpana tapauksena.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat