Hiihtotähden käsivarteen ilmestyi mysteerinappi – norjalainen paljasti syyn

Helene Marie Fossesholm kerää arvokasta dataa kehostaan.

Norjalaishiihtäjä Helene Marie Fossesholmin käsivarteen on ilmestynyt valkoinen nappi.

13.10. 14:00

Norjalaishiihtäjä Helene Marie Fossesholm, 21, näyttää kääntävän kaikki kivet ollakseen tällä hiihtokaudella iskukunnossa vaikean viime talven jälkeen.

Norjalaislehti Dagbladet bongasi harjoitusleirillä Fossesholmin käsivarresta mystisen valkoisen nappulan ja uteli hiihtotähdeltä, mistä oikein on kyse.

”Tämä on verensokerimittari urheilijoille. Se mittaa kropan verensokeritasoja kellon ympäri”, Fossesholm selitti Dagbladetille.

Suomessa laitteesta puhutaan glukoosisensorina. Sen tarkoitus on helpottaa diabeetikoiden elämää.

Sensori asetetaan ihon läpi neulan avulla. Neula poistetaan, mutta ihon alle jää anturi mittaamaan verensokeria.

Anturin päässä on lähetin, joka lähettää glukoosiarvot esimerkiksi älypuhelimeen tai älykelloon.

Nyt siis myös urheilijat ovat alkaneet hyödyntää sensoria.

Fossesholmin mukaan laite auttaa esimerkiksi havaitsemaan, kuinka harjoitus on tehonnut kehoon. Sensorin avulla urheilija voi myös seurata, onko hänen kropassaan riittävästi energiaa eli onko hän syönyt tarpeeksi.

Fossesholmin tavoin sensoria käyttävä ruotsalaishiihtäjä Frida Karlsson oli esimerkiksi havainnut, että hänen verensokerinsa putoaa öisin kovien intervalliharjoitusten jälkeen. Siitä hän päätteli, ettei ollut syönyt riittävästi hiilihydraatteja.

”Tämä on optimointia. Mutta siitähän huippu-urheilussa on kyse. Teknologia kehittyy koko ajan, emmekä halua antaa kilpailijoille etumatkaa”, Fossesholm sanoo.

Fossesholm on kovan luokan hiihtolupaus, mutta viime kaudella hänellä oli tuskaista. Norjalainen lopetti kautensa kesken jo helmikuussa.

Fossesholm oli harjoitellut ylikovaa, eikä hänen kroppansa toiminut kisakaudella optimaalisesti. Tänä kesänä ja syksynä hän on seurannut tarkemmin palautumistaan. Siihen yksi apukeino on glukoosisensori.

Artikkelin lähteet: Diabetes.fi ja Terveyskylä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat