Barcelonan Mestarien liigasta katastrofi – yhdellä tuomari­virheellä liian kova hinta

Barcelonan matka Mestarien liigassa katkeaa suurella todennäköisyydellä lohkovaiheeseen, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Jan Vilén.

Robert Lewandowski teki kaksi maalia Interiä vastaan ja piti Barcelonan todella ohuet jatkohaaveet elossa.

13.10. 20:18

FC Barcelona johtaa jalkapallon Espanjan liigaa, ja joukkueen peli on tällä kaudella näyttänyt jo monessa ottelussa tutulta hyökkäys­ilottelulta. Seuralegenda Xavi on pää­valmentajana nostanut joukkueen lyhyen notkahduksen jälkeen takaisin huipulle – mutta ei Euroopan mitta­kaavalla.

Siinä missä saldoa Espanjan liigassa tahraa vain yksi tasapeli ja yksi päästetty maali kahdeksassa ottelussa, on saldo Mestarien liigassa todella synkkä.

Neljä ottelua, yksi voitto, yksi tasapeli ja kaksi tappiota. Maaliero 8–7.

Viimeisin – ja samalla ratkaiseva – takaisku nähtiin keskiviikkona, kun Barça pelasi 3–3-tasapelin kotikentällään Interiä vastaan. Tulos tarkoitti sitä, että katalonialais­jätin tie Mestarien liigassa päättyy lähes varmasti jo lohkovaiheeseen.

Bayern München on jo varmistanut jatkopaikan voitettuaan kaikki neljä otteluaan. Inter on kolme pistettä edellä Barcelonaa ja kohtaa seuraavassa ottelussaan heittopussi Viktoria Plzenin kotikentällään.

Jos Inter voittaa ottelun, varmistaa se jatkopaikan, vaikka Barcelona voittaisi samaan aikaan Bayernin. Syy on se, että tasapisteissä joukkueiden sijoituksen ratkaisee keskinäiset ottelut.

Ja sieltä löytyy tapahtuma, joka jättää ainakin tässä vaiheessa runsaasti jossiteltavaa.

Keskiviikon tasapelissä Barcelona nousi Robert Lewandowskin maaleilla kahdesti tasoihin viimeisen kymmenminuuttisen aikana. Samalla oljenkorsi jatkopaikasta pysyi ehjänä, todennäköisesti tosin vain seuraavaan ottelukierroksen asti.

Enemmän jossiteltavaa jäi sen sijaan joukkueiden aiemmasta kohtaamisesta, jonka Inter voitti maalein 1–0.

Ottelussa Barcelonalta hylättiin Pedrin tekemä maali, kun pallo osui Ansu Fatin käteen maalivahdin torjunnasta hetkeä aiemmin. Tuomio ihmetytti monia. Fatin kädet olivat kuitenkin niin korkealla, että käsivirhettä ei tulkittu luonnollisen peliasennon aiheuttamaksi.

Suurta kritiikkiä aiheutti lisäksi viime hetkien tilanne, jossa pallo osui Interin Denzel Dumfries käteen hipaistuaan tämän päätä. Tämän tilanteen olisi pitänyt sääntöjen mukaan olla rangaistuspotku, mutta sellaista ei Barcelona saanut.

Tasapeli olisi jättänyt kaiken auki kahdelle viimeiselle kierrokselle, sillä silloin joukkueet olisivat olleet nyt tasapisteissä.

Videotuomarijärjestelmän (VAR) on tarkoitus vähentää virheitä, mutta tilanteiden tulkinnanvaraisuus ja ilmiselvät virheet vievät järjestelmältä uskottavuutta. Päätöksen tekee edelleen ihminen. Hinta on välillä todella kova, ja sen maksaa tässä tapauksessa FC Barcelona.

Lohkokolmonen etenee toki Eurooppa-liigaan, mutta se tuskin lämmittää Barcelonaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat