Sisä­piiriläinen kertoo, miksi Naisleijonien syytös­kirjeet toimitettiin liitolle juuri ennen olympialaisia

Teemu Ramstedt tarkentaa Naisleijonien kirjekohun aikajanaa.

Teemu Ramstedt (vas.) tarkensi Pasi Mustosen sanoista alkanutta spekulaatiota.

13.10. 21:20

Naisleijonien entinen päävalmentaja Pasi Mustonen kommentoi häneen kohdistuneita syytöksiä torstaina MTV Urheilun haastattelussa. Viime päivinä on paljastunut 16 Naisleijonien pelaajan kertoneen Jääkiekkoliitolle kokeneensa epäreilua tai epäasiallista kohtelua Mustoselta tämän päävalmentajakauden aikana.

Alun perin pelaajat kertoivat kokemuksistaan anonyymeillä kirjeillä, jotka kulkivat Pelaajayhdistyksen kautta Jääkiekkoliitolle tammikuussa ja myös Mustosen tietoon.

Noora Räty oli yksi 16 kirjoittajasta. Hän kertoo kirjeistä Marika Lehdon kirjoittamassa, torstaina ilmestyneessä teoksessa Noora Räty – Leijonakuningatar (WSOY).

Pelaajayhdistys toimitti anonyymit kirjeet Jääkiekkoliiton toimitusjohtajan Matti Nurmisen ja puheenjohtaja Harri Nummelan luettavaksi 26. tammikuuta 2022 eli samana päivänä, kun Naisleijonat lensi Pekingin olympialaisiin.

MTV Urheilun tuoreessa Mustosen haastattelussa ja MTV Uutiset Livessä annettiin ymmärtää, että Pelaajayhdistys olisi saanut anonyymit kirjeet haltuunsa jo syksyllä mutta olisi luovuttanut kirjeet Jääkiekkoliiton luettavaksi vasta tammikuussa juuri ennen olympialaisia.

Ilta-Sanomat kysyi Pelaajayhdistyksen puheenjohtajalta Teemu Ramstedtilta, oliko Pelaajayhdistys saanut kirjeet haltuunsa jo syksyllä.

Ramstedt kiistää tiedon. Ramstedt kertoo saaneensa ensimmäiset tekstit lauantaina 22. tammikuuta. Kaikki tekstit eivät tulleet kerralla, ja viimeiset tekstit Ramstedt kertoo saaneensa tiistaina 25. tammikuuta.

”Kuten on käynyt ilmi, niin 26. tammikuuta tapasimme Jääkiekkoliittoa, jolloin näitä tekstejä oli mahdollista lukea. Mielestäni aikajanalla aika kohtuullisessa ajassa veimme tiedon eteenpäin”, Ramstedt sanoo.

Miksi Jääkiekkoliitolle ilmoitettiin asiasta juuri 26. tammikuuta?

”Emme halunneet pimittää mitään, vaan viedä asian mahdollisimman nopeasti eteenpäin. Joku voisi ajatella, että odotetaan olympialaiset ja viedään asia eteenpäin vasta sen jälkeen. Me koimme, että asia piti saattaa saman tien eteenpäin. Se oli lähtökohtamme koko ajan”, Ramstedt sanoo.

Jääkiekkoliitto vei asian Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) tutkittavasti vasta tällä viikolla saatuaan muutamilta pelaajilta yhteydenotot heidän nimillään viime lauantaina.

”Se on eri asia, miksi tutkinnan aloittamisessa kesti niin kauan. Mutta tieto [kirjeistä] on saatettu silloin [tammikuussa] Jääkiekkoliitolle.”

Teemu Ramstedtin mukaan Pelaajayhdistys ei aikaillut kohutapauksen viemisessä eteenpäin.

Ramstedt kertoo henkilökohtaisesti tavoittaneensa tammikuussa 16:sta kirjeiden kirjoittajasta 15. Siten Pelaajayhdistys varmisti, että teksteillä on todelliset kirjoittajat.

Ramstedtin mukaan yksi kirjeiden kirjoittajista ei tahtonut yhteydenottoa Pelaajayhdistykseltä.

Ramstedt ei osaa sanoa, miksi pelaajat toimittivat kirjeet Ramstedtille juuri tammikuussa ennen olympialaisia.

”Sen spekuloiminen on muiden asia”, hän sanoo.

Kohun aikajanaa hämmentää Mustosen tuore haastattelu MTV:llä. Mustonen sanoi videohaastattelussa mystisesti, että syytöksistä tulee ”kohta vuosipäivä”.

Ramstedtin on vaikea arvioida, mitä Mustonen tarkoittaa tai mihin hän viittaa.

”Ainakin meille kirjeet ovat tammikuun lopun asioita. Käsitykseni mukaan ainakin suurin osa teksteistä on kirjoitettu noihin aikoihin [talvella]. Käsitykseni mukaan osa teksteistä on kirjoitettu vasta 22. tammikuuta jälkeen. Ihmettelisin, jos niitä olisi kirjoitettu jo syksyllä”, Ramstedt sanoo.

Rädyn uutuuskirjan mukaan Mustosen toiminnan epäasialliseksi kokeneet pelaajat toki kokoontuivat ensimmäisen kerran jo syksyllä 2021. Kirjassa Räty myös sanoo kertoneensa näkemyksiään Mustosen toiminnasta jo syksyllä 2021 muun muassa Naisleijonien GM:lle Tuula Puputille.

Pasi Mustonen hämmensi torstaina puheillaan soppaa entisestään.

Naisleijonien olympiaturnausta sekoitti sakea maalivahtisoppa, kun Mustonen jätti Noora Rädyn rannalle kisajoukkueesta. Kaksikko oli jo aiemmin ottanut sanallisesti yhteen niin julkisuudessa kuin kulisseissa.

Mustonen lähti olympialaisista kotiin kesken turnauksen vedoten vakavaan terveys­tilanteeseen perheessään. Hän ei ole toiminut Naisleijonien päävalmentajana enää olympialaisten jälkeen.

Suek on tiedottanut aloittavansa tutkinnan Mustosen tapauksesta.

Tiedossa ei ole, kuinka monta pelaajaa on mukana viemässä Mustosen asiaa Suekin tutkittavaksi. IS:n tietojen mukaan 16 alkuperäisen pelaajan joukossa on Naisleijonien entisiä ja nykyisiä pelaajia.

Tutkintansa jälkeen Suek luovuttaa aineiston Jääkiekkoliitolle, joka päättää mahdollisista jatkotoimista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat