Wada aikoo ottaa kasvu­hormonin mukaan urheilijan biologiseen passiin

Urheilijan biologinen passi on järjestelmä, jossa seurataan urheilijan tiettyjä biologisia muuttujia koko hänen urheilu-uransa ajan.

Dopingnäytteitä maailman antidopingtoimiston Wadan akkreditoimassa laboratoriossa Helsingissä vuonna 2016.

15.10. 17:09

Maailman antidopingtoimisto Wada aikoo ottaa ensi vuonna kasvuhormonin mukaan urheilijan biologiseen passiin.

Wadan Aasian ja Oseanian alueen johtaja Reid Aikin kertoi hankkeesta The New Indian Expressille Intiassa pidetyn alan symposiumin yhteydessä.

Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin verkkosivuilla määritellään, että urheilijan biologinen passi on järjestelmä, jossa seurataan urheilijan tiettyjä biologisia muuttujia koko hänen urheilu-uransa ajan. Muutokset urheilijan profiilissa voivat paljastaa dopingin käytön.

Järjestelmässä seurataan valittuja biologisia muuttujia pitkällä aikavälillä. Tällä hetkellä käytössä on kaksi profiilia.

Hematologisessa profiilissa seurataan veridopingin paljastamiseksi hemoglobiinia ja hematokriittia ja steroidiprofiilissa testosteronia ja epitestosteronia.

Saatujen tulosten perusteella määritetään profiili, joka toimii urheilijan henkilökohtaisena viitearvoalueena.

Suekin mukaan urheilijan biologista passijärjestelmää voidaan käyttää testauksen kohdentamisen ja ajoittamisen työvälineenä. Sitä voidaan käyttää myös osoittamaan epäsuorasti mahdollinen dopingaineiden tai -menetelmien käyttö ja siten antidopingsäännöstön mukainen dopingrikkomus.

Nyt Wada aikoo ottaa urheilijan biologiseen passiin kolmannen, kasvuhormoniin liittyvän profiilin.

Wadan johtaja Reid Aikin totesi, että urheilijan biologista passia jo pitkän ajanjakson käyttäneissä maissa ja lajeissa dopingtapausten määrä on vähentynyt.

Yksi ensimmäisistä urheilijan biologisen passin käyttöön ottaneista lajeista on raskaan dopinghistorian omaava ammattipyöräily, joka otti järjestelmän käyttöön vuonna 2008.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat