Ruotsissa on hiihdon 16-vuotias super­lupaus, jota väläytellään jo maailman­cupiin

Ruotsin päävalmentaja sanoo pitävänsä Alvar Myhlbackin asenteesta.

16.10. 16:39

Ruotsin hiihtomaajoukkueessa saattaa tulevalla kaudella debytoida poikkeuksellisen nuori hiihtäjä. Maan yleisradioyhtiö SVT kysyi maajoukkuevalmennukselta, onko Alvar Myhlbackilla,16, mahdollisuuksia olla maailmancupin kisoissa mukana jo ensi kaudella, eikä vaihtoehtoa tyrmätty.

”Pitää katsoa, miten alkukausi sujuu. Mikäänhän ei ole mahdotonta”, sanoi Ruotsin maajoukkueen päävalmentaja Anders Byström.

Ruotsissa ja Norjassa on kohistu Myhlbackista jo muutama vuosi. Häntä pidetään hiihdon kenties suurimpana lupauksena.

Eräs eniten huomiota saaneista suorituksissa tapahtui juoksun puolella. Myhlback jätti maajoukkuehiihtäjä Calle Halfvarssonia 50 sekuntia kymmenen kilometrin matkalla. Se antoi viitteitä kapasiteetista, etenkin kun hiihto on nuorukaisen vahvempi laji.

Alkuvuodesta Myhlback kilpaili maratonin mittaisella hiihtomatkalla ja oli kilpailun nopein aikuisia vastaan. Hänet kuitenkin hylättiin kilpailusta. Myhlback oli ilmoitettu vain puolimaratonille, koska ikäsääntöjen takia 15-vuotiaat eivät saaneet kilpailla pidemmillä matkoilla.

Myhlback itse on sanonut keskittyvänsä edelleen pääosin pitkille matkoille. Samalla hän totesi, että maailmancupissa kilpailemista olisi tilaisuuden auetessa jännittävää kokeilla.

Päävalmentaja Byström sanoo, että ei muista vastaavan ikäisen ikinä pystyneen saavuttamaan paikkaa maailmancupissa miesten puolella.

”Se on valtavan suuri tavoite, mutta pidän asenteesta. Pitää olla hyökkäävä”, Byström sanoo.

”Pitää myös olla realisti. En halua arvioida etukäteen, katsotaan kauden alku.”

Byström arvioi, että nuorena mukaan pääseminen voi antaa kehitykseen sysäyksen. Toisaalta mahdollista on sekin, että vauhti ja paineet kasvavat liikaa, mikä hidastaa kehitystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat