Henrik Honkalehto (vas.), Jari Pitkälä, Mikko Rantanen, Milla Hallanoro ja Timo Eskeli viimeistelyharjoituksissa Talin golfkentällä Helsingissä. Speedgolfin MM-kisoihin lähtevät myös Marko Kuningas ja Lauri Alakuijala, mutta he eivät päässet yhteisiin treeneihin.

Nopeasti mutta tarkasti

Suomi on speedgolfin vahvoja maita. Floridassa pelattaviin lajin MM-kisoihin lähtee Suomesta seitsemän hengen joukkue. Mikko Rantanen puolustaa neljän vuoden takaista maailmanmestaruuttaan. ”Speedgolf vaatii nopeaa päätöksentekoa ja rutiinien hallintaa.”


14.11. 2:00 | Päivitetty 14.11. 7:19

Jos lyönti kulkee ja askel nousee, Suomi voi saada ensi viikolla uuden maailmanmestarin.

Varmaa se ei tietenkään ole, ja mitalikin voi olla tiukilla, kun maailman parhaat speedgolfin pelaajat kohtaavat 14.–15. marraskuuta Floridassa Yhdysvalloissa.

”Minulla on sama tavoite kuin viimeksi: sijat 3–5. Voitto voi tulla, jos peli menee ihan nappiin”, Mikko Rantanen sanoo.

Rantanen puolustaa Floridan St. Augustinen kentällä neljän vuoden takaista maailmanmestaruuttaan. Koronapandemian takia vuonna 2020 speedgolfissa ei pelattu MM-kisoja. Speedgolfin yhtenä visiona on päästä mukaan olympiakisoihin.

Suomi on speedgolfin vahvoja maita. MM-kisoihin lähtee seitsemän hengen joukkue. Rantasen lisäksi mukana ovat Jari Pitkälä, Lauri Alakuijala, Marko Kuningas, Henrik Honkalehto, Timo Eskeli ja Milla Hallanoro.

MM-kisoissa Eskeli, 61, pelaa veteraanien ja Hallanoro naisten sarjassa. Muut osallistuvat avoimeen sarjaan, jossa on noin 60 pelaajaa.

Kaksipäiväisen yksilöpelin jälkeen pelataan parikilpailu, jossa pelimuotona on foursome. Siinä pelaajapari lyö palloa vuorotellen. Foursome on hermoja raastava pelimuoto. Varsinkin, jos pelipari lyö pallon metsään, veteen tai pahaan bunkkeriin.

MM-kisoissa Rantanen ja Pitkälä pelaavat parina. Kovakuntoinen kaksikko tavoittelee mitalia. Muut peliparit suomalaiset päättävät yksilökisan jälkeen.

Suomalaiset ovat hyviä ja nopeita juoksemaan, mutta myös golf sujuu. Rantanen on entinen huippugolffari tasoituksella +1.5 eli ammattilaistasoa. Hallanora on tasoituksellaan +2 joukkueen paras. Sprintin speedgolfin Suomen mestari Kuningas pelaa myös ammattilaistasoituksella +1.5.

Pitkälän tasoitus on 0.5. Honkalehdon 1.2, Alakuijalan 6.1 ja Eskelin 7.2. Amatöörigolfissa niin sanotun single-pelaajan tasoitus on alle 10.

”Olen ehkä porukan nopein juoksija, mutta pelaaminen tuo lisäminuutteja. Speedgolfissa voi onnistua golfissa tai juoksemisessa ja parhaimmillaan molemmissa. Se on lajin viehätys”, Eskeli sanoo.

Timo Eskeli lyö palloa.

Tiivistettynä speedgolfissa kentän par-tulos on 126. Se koostuu golfin 72 lyönnistä ja 54 minuutista. Jokainen golflyönti tarkoittaa yhtä minuuttia. Esimerkiksi: jos pelaaja käyttää 80 lyöntiä ja juoksee kentän 60 minuutissa, hänen lopputuloksensa on 140.

MM-kisoissa parhaat pelaajat juoksevat kentän noin 40–50 minuutissa ja lyövät lähelle par-tulosta 72.

Speedgolfissa kokemus on valttia. Pelaamisen pitää olla sujuvaa ja nopeaa, muttei saa kiirehtiä liikaa, kun pulssi nousee korkealle, 150–180:een. Kierroksen aikana syke on 85–90 prosenttia maksimisykkeestä.

”Täytyy pysyä rauhallisena, kun aika ja tulos yhdistetään. Hosumalla voi tulla monta lyöntiä eli lisäminuutteja lopputulokseen. Maailman kärki juoksee kentän kahdeksan minuuttia nopeammin kuin minä, mutta kärkipelaajille voi tulla helposti yhdeksän lyöntiä lisää. Ikä ei ainakaan nopeuta peliä”, 51-vuotias Rantanen sanoo.

Rantanen arvelee olevansa vahvoilla, jos hän pelaa 5 600 metriä pitkän kentän molemmilla kierroksilla alle parin. Näin kävi vuonna 2018, jolloin hän voitti tuloksella 71 (–1) yhden sekunnin erolla.

Jos pahimmat kilpakumppanit pelaavat 75–77 lyönnin kierroksia, silloin pitää pelata reilusti alle parin.

Yksi maailman parhaista speedgolffareista on uusiseelantilainen Jamie Reid, jolla on vahva kestävyysjuoksijatausta. Hän juoksee 10 kilometriä parhaimmillaan lähes 35 minuutissa.

Reid aloitti lajin vasta viisi vuotta sitten. Lajipiireissä häntä kutsutaan maailman nopeimmaksi speedgolffariksi. Tänä vuonna hän on pelannut 18 reikää 30 minuutissa.

Toinen suosikki on irlantilainen Rob Hogan, maailmanmestari vuosilta 2012 ja 2014. Hän on tänä vuonna kiertänyt useita kansainvälisiä speedgolfin mestaruuskilpailuja ja voittanut kaikki paitsi Reidin Uuden-Seelannin mestaruuskisoissa.

”Speedgolf vaatii nopeaa päätöksentekoa ja rutiinien hallintaa. On tärkeää osata optimoida lyöntitilanne. Ei saa ajatella liikaa, kuten yleensä normigolfissa tapahtuu”, Pitkälä sanoo.

Jari Pitkälä juoksee greenille.

Pelaajilla on yleensä mukanaan 4–6 mailaa kevyessä nuolibägissä. Hogan pelaa kolmella mailalla ja kantaa niitä itsetehdyllä vyöllä.

Pitkälä voitti kauden kotimaisen päätöskisan lokakuussa kuudella mailalla. Hän kiersi Espoon Master Golfin 48 minuutissa ja 7 sekunnissa. Golflyöntejä kertyi 77.

Floridaan Pitkälä lähtee myös kuuden golfmailan kanssa. Bägistä löytyy draiveri (pitkä avauslyöntimaila), yksi hybridimaila, kaksi rautamailaa (rauta-6 ja rauta-8), wedge (lähipelimaila) ja putteri.

”Nopeinta olisi pelata vain yhdellä mailalla, esimerkiksi jollain keskiraudalla, mutta siinä on valtava riski. En usko, että kukaan pelaa MM-kisoissa yhdellä mailalla”, Rantanen sanoo.

Suomen joukkueen kuopus 28-vuotias Honkalehto ei käytä lainkaan draiveria, vaan hän avaa yleensä pitkällä rautamailalla.

”Lyön draiverilla 250–260 metriä, mutta jos avaus menee vinoon, siitä ei ole hyötyä”, Honkalehto sanoo.

Hän pelaa myös normigolfia kävellen.

”Tykkään pelata myös kävellen, mutta speedgolfissa tulee täysin eri fiilis. Jos säästää puoli sekuntia jokaisessa lyönnissä, se on iso säästö tuloksessa. Lyönnin jälkeinen juoksunopeus on tärkeä”, Honkalehto sanoo.

Milla Hallanoro luottaa draiveriinsa, jolla hän yltää naisten lyöntipaikalta lähes viheriön kanttiin. Se on valtava etu, jos toinen pelaaja joutuu käyttämään samaan mittaan päästäkseen kaksi lyöntiä.

Hallanoro on speedgolfurallaan voittanut kaikki pelaamansa kilpailut. Vastustajat eivät vielä ole olleet kovaa tasoa. MM-kisoissa vastaan asettuu puolustava maailmanmestari Lauren Cupp, jolla on myös tappioton putki speedgolfissa.

Hallanoron vahvuutena on kisakokemus normigolfista. Yhdysvaltalainen Cupp on hyvä juoksija.

Kumpi sitten ratkaisee, golf vai juoksu?

”Golf voittaa aina speedgolfissa, se ratkaisee. Golfin osuus on 60 prosenttia, juoksun 40. Speedgolfissa onnistuneella putilla on valtava merkitys. Kun lisäsin kaksi sekuntia jokaiseen puttiini, tulos parani merkittävästi”, Pitkälä kertoo.

Liikemies Pitkälä on tullut tunnetuksi Miljoonan askeleen marraskuu -tempauksestaan. MM-kisojen takia miljoona vaihtui puolen miljoonan askeleen marraskuuhun.

Floridassa Pitkälä haluaa kirkastaa neljän vuoden takaisen viidennen sijansa.

”Jos golfissa sattuu hyvä päivä, sijoitus voi olla mikä vain. Juoksukuntoa olen olennaisesti pystynyt parantamaan tänä vuonna. Pääasia on tämä koko kuukausien matka, jonka aikana olen saanut valmistautua kilpailuun. Perustyö on onnistunut tosi hyvin”, Pitkälä sanoo.

Mikä speedgolfissa on parasta?

”Maailman paras laji pitää kunnosta huolta”, toteavat speedgolffarit.

Speedgolfin MM-kisat pelataan Floridan St. Augustinen kentällä 14.–15. marraskuuta. Parikisat ovat 17. marraskuuta.

Mikko Rantanen puttaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat