Stenson vastasi kritiikkiin Saudi-Arabiassa peluusta: Olen tehnyt valintani, muut tekevät omansa

Ruotsin tähtigolffari Henrik Stenson sanoo, että myös raha vaikuttaa ratkaisevasti päätökseen pelata Lähi-idän maissa.

Henrik Stenson on saanut kotimaassaan Ruotsissa kritiikkiryöpyn osallistumisestaan Saudi-Arabian golfkiertueelle.

23.10. 13:40

Saudi-Arabian LIV-golfkiertueella pelaajat saavat miljoonapalkkioita mutta joutuvat sen jälkeen väistelemään kiusallista kritiikkiä.

Ruotsalaisgolffari Henrik Stenson antoi lauantaina käytännön todisteet siitä, mistä ei ole sopivaa puhua, kun hän kieltäytyi Aftonbladetin haastattelussa puhumasta Saudi-Arabian ihmisoikeustilanteesta ja Ruotsissa saamastaan kritiikistä. Stensonin manageri katkaisi haastattelun nopeasti.

Stenson, 46, on yksi Ruotsin golfhistorian suurista pelaajista.

Lue lisää: Ruotsalainen iltapäivälehti matkusti Saudi-Arabiaan tapaamaan golfsuuruus Henrik Stensonia, yksi kysymys katkaisi kaikki sillat

Sunnuntaina Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n julkaisemassa haastattelussa Stenson selitti viimein valintaansa osallistua kritiikkiä saaneelle golfkiertueelle.

”PIF [Saudi-Arabian investointirahasto] sijoittaa yhtiöihin ympäri maailmaa, kuten Boeingiin, Starbucksiin ja Uberiin. He myyvät öljyä kaikkialle maailmaan. Mihin rajat vedetään? Mihin vedetään rajat yksilöiden, yhtiöiden ja maiden välillä. Minä olen tehnyt valintani, ja muut voivat tehdä omansa”, Stenson sanoi SVT:n haastattelussa Saudi-Arabiassa.

SVT kertoi Stensonille, miten ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoi Saudi-Arabiaa, kun uskonvapautta tai mielenosoitusoikeutta ei ole ja homoseksuaalisuus on laitonta.

Stensonilta kysyttiin, voisiko hän pelata minkä tahansa hyväksi.

”Jos ajatellaan äärimmäisesti, minulla olisi hyvin rajattu kilpailuohjelma. Olen pelannut Kiinassa 20 vuoden ajan, ja Kiina ei ole kovin korkealla erilaisilla listoilla. Euroopan kiertuetta sponsoroi Dubai. Tiedämme, miten eri jalkapalloseuroja tukevat Qatar ja Dubai, ja Saudi-Arabia tukee Newcastlea.”

”Mihin rajat vedetään? Pelaan tällä kiertueella, tässä liigassa ja keskityn siihen. Voimme uppoutua tähän aiheeseen. Se koskee kaikkea aborttioikeudesta kuolemanrangaistukseen ja kaikkea muuta. Kuka päättää rajat? En minä tiedä.”

Stenson myönsi, että taloudelliset syyt olivat yksi syy, miksi hän päätti valita LIV-golfkiertueen.

”Taloudelliset syyt ovat aina pohdinnassa, kun mietitään kilpailuihin osallistumista. Se on aina ollut yksi syy, miksi pelaajat osallistuvat PGA-kiertueella.”

”Raha on syy, miksi isot nimet päättivät mennä Lähi-itään ja muihin paikkoihin maailmassa. Olemme ammattilaisurheilijoita, ja talous on iso tekijä meille.”

LIV-golfkiertueelle on lähtenyt suurten palkkioiden houkuttelemana paljon golfmaailman suuria nimiä: Phil Mickelson, Brooks Koepka, Sergio Garcia ja Lee Westwood.

Mickelson on saanut Stensonin lailla valtavasti kritiikkiä Saudi-Arabian ”urheilupesun” tukemisesta.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat