Kysymys Putinista sai ruotsalaisen hiihtojohtajan väistelemään

Norjalaiset vaativat Kansainväliseltä hiihtoliitolta jämäkämpää linjaa. Puheenjohtajan käytöstä he pitävät pelkurimaisena.

Kansainvälisen hiihtoliiton puheenjohtaja Johan Eliasch ei suostunut ottamaan kantaa Venäjän aloittamaan hyökkäyssotaan.

23.10. 20:39

Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) tiedotti lauantaina, että venäläiset ja valkovenäläiset hiihtäjät eivät saa osallistua ensi talvena kansainvälisiin kilpailuihin eli esimerkiksi maailmancupiin tai MM-kisoihin.

FIS:n tiedotteen sävy on kuitenkin raivostuttanut etenkin Norjassa, jossa hiihtopomoja arvostellaan selkärangattomiksi.

Kansainvälinen hiihtoliitto ei nimittäin mainitse julkaisussaan kertaakaan Venäjän aloittamaa sotaa, vaan venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden sulkemista kisojen ulkopuolelle perustellaan löysästi esimerkiksi ”kaikkien osallistujien turvallisuudella” ja ”Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) suositusten noudattamisella”.

”Pelkurimaista ja tyhmää. Kaikki tietävät, että venäläiset ja valkovenäläiset ovat suljettu ulkopuolelle Ukrainan sodan takia. On käsittämätöntä, ettei FIS voi sanoa sitä ääneen”, norjalainen hiihtoasiantuntija Petter Soleng Skinstad sanoi Nettavisenille.

FIS ei maininnut sotaa sanallakaan myöskään maaliskuussa tiedottaessaan venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden ensimmäisestä sulusta.

Fisin puheenjohtajaa, ruotsalaista Johan Eliaschia haastateltiin lauantaina Ruotsin televisiossa.

Haastattelun jälkeen puheenjohtaja sai täyslaidallisen Norjasta. Dagbladetin toimittaja Esten O. Sæther kirjoitti, ettei Eliaschiin voi luottaa hiihdon eettisissä kysymyksissä.

Ruotsin television haastattelussa Eliaschilta kysyttiin hänen henkilökohtaista suhtautumistaan Putiniin, mutta hiihtopomo ei ollut halukas kertomaan näkemystään Venäjän hallitsijasta tai tämän aloittamasta hyökkäyssodasta.

”Puheenjohtajana en puutu ulkopoliittisiin kysymyksiin. Olen vain FIS:n puheenjohtaja”, hän kuittasi kysymykset.

Norjalaistoimittaja Sæther nimitti miljardööri Eliaschin esiintymistä pelkurimaiseksi.

Venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat ovat olleet suljettuina kansainvälisistä hiihtokisoista kevättalvesta 2022 asti.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat