Noora Honkala paransi hurjasti vuorokauden juoksun Suomen ennätystä

Honkala juoksi 616 kierrosta kreikkalaisella urheilukentällä. Vuorokauden­juoksun väliaikoina syntyi kaksi muutakin Suomen ennätystä.

Noora Honkala tuli maaliin hyväkuntoisena vuorokauden juoksussa Kreikassa.

24.10. 10:46

Ultrajuoksija Noora Honkala tietää, miltä tuntuu juosta 616 kierrosta 400 metrin radalla.

”Huolto on koko ajan lähellä eikä voi eksyä”, Honkala naurahtaa puhelimessa kotoaan Kreikasta.

Lohjalaissyntyinen juoksija voitti sunnuntaina kansainvälisen vuorokaudenjuoksun Ateenan lähistöllä Loutrákissa. Honkala juoksi Suomen ennätyksen 246,496 kilometriä.

Aiemman ennätyksensä 234,941 kilometriä Honkala taivalsi viisi vuotta sitten vuorokaudenjuoksun MM-kilpailuissa Belfastissa, eli SE parani 11,555 kilometrillä.

”Ilman taukoja olisin juossut vielä pitemmälle. Minulla oli ensimmäisellä puoliskolla [12 tuntia] vaikeuksia vatsan kanssa. Toisella puoliskolla ajattelin, että pääsen yli 250 kilometriä, mutten saanut viimeistä vaihdetta päälle. Alkoi vähän jo pyörryttää”, 30-vuotias Honkala kertoo.

Naisten vuorokauden juoksun Euroopan ennätys on 261 kilometriä ja maailmanennätys 270 kilometriä.

Vuorokaudenjuoksun väliaikoina Honkala teki Suomen ennätykset sadalla maililla (14 tuntia, 58 minuuttia ja 43 sekuntia) ja 200 kilometrillä (18.45.17). Honkalan edellinen sadan mailin ennätys oli 15.53.20.

Hänen muut väliaikansa olivat: maraton 3.26.43, 50 kilometriä, 100 kilometriä 9.05.43, kuuden tunnin juoksu 70,302 km ja 12 tunnin juoksu 129,944 km.

Suomalaisista Honkalan lisäksi vain Satu Lipiäinen on aiemmin juossut 12 tunnissa yli 130 kilometriä.

Miesten sarjan voitti romanialainen Gabriel-Andre Ailenei tuloksella 252,136 km. Honkala olisi sijoittunut miesten kisassa toiseksi.

Tämän vuoden vuorokaudenjuoksun maailmantilastossa Honkala nousee seitsemänneksi. Viime vuonna vain kolme naista maailmassa juoksi sitä paremmin.

”Kolmannella kuusituntisella tuli juoksussa vähän pimeämpi hetki. Sitä kesti vähän aikaa. Aamuyön pikkutunneilla tuli vastaavasti flow-tila ja pystyin kiristämään. Tuntui, että vain taivas on rajana. Sellaisista hetkistä pitää nauttia”, Honkala sanoo.

Oman puolisonsa lisätukena Honkalalle oli kreikkalaisia huoltajia, jotka vastasivat ruoasta ja juomasta.

”He olivat tehneet kanakeittoa, jossa oli riisiä. Se oli ykkösjuttu. Sitä pystyi juomaan. Jossain vaiheessa kaikki makea, kuten hunajajugurtti, alkoi ällöttää. Nestettä kului älytön määrä, vettä ja elektrolyyttitabletti, että sain suoloja. Lisäksi oli smoothieta. Aika kotitekoisilla jutuilla mentiin koko kisa.”

Sää juoksun aikana oli kreikkalaisittain sopivan lämmin, 22–24 celsiusastetta.

”Yöllä oli ihana juosta viileässä. Panin jalkaan mustat trikoot ja hieroin lihaksiin lämpögeeliä. Sunnuntaiaamuna tuli sitten tukala olo. Jalat olivat kuin grillatut kanat, kun aamu oli kuuma. Piti pitää vielä yksi tauko ja riisua trikoot.”

Noora Honkala sai huoltajaltaan kanakeittoa sunnuntain vastaisena yönä.

Kuukausi sitten Honkala teki hänelle uuden aluevaltauksen, kun hän sijoittui neljänneksi maailman suurimmassa maastojuoksutapahtumassa Lidingöloppetissa.

Loppukauden juoksuohjelmastaan Honkala ei osannut sanoa kovin tarkasti.

”Katsotaan, miten hyvin palaudun. Kroppa ja jalat tuntuvat hyviltä, kävely sujuu.”

Joulukuussa kalenterissa olisi Amalfin 54 kilometrin kisa, joka juostaan Italiassa rannikolta rannikolle Sorrentosta Positanoon. Honkala on voittanut kisan kolme kertaa reittiennätyksellä.

”Sinne tekisi mieli mennä, mutta varmaa se ei ole. Huvittaisi juosta marraskuun lopulla maraton Ateenassa.”

Sunnuntaiaamu valkeni kirkkaana Loutrákin yleisurheilukentällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat