Suomen tähdet arvostelevat kovin sanoin hiihdon fluorisääntöä: ”Ihan pelleilyä!”

Fluorivoiteiden käyttökiellosta ja kiellon toimeenpanosta on tulossa farssi. ”Jos voidaan tehdä puhtailla fluoreilla, niin en tiedä, miksi pitäisi totaalikielto laittaa, kun sitä kuitenkin käytetään muualla teollisuudessa”, Iivo Niskanen ihmettelee.

Joni Mäki ja Iivo Niskanen hiihtivät viime talvena olympiahopeaa parisprintissä.

25.10. 14:54

Hiihtomaailmaa on viime vuodet puhuttanut fluorivoiteiden käyttökielto – tai pikemminkin sen uhka.

Kiellosta kerrottiin jo vuonna 2019. Joka kesä Fis on ilmoittanut siirtävänsä kieltoa taas vuodella eteenpäin.

”Minusta vaadittaisiin vähän konkreettisia päätöksiä asian suhteen. Nyt se on vain sellaista hieromista, joka luo epävarmuutta urheilijoille ja etenkin huollolle. Ihan pelleilyä”, maajoukkuehiihtäjä Verneri Suhonen sanoo.

”Jos halutaan ajaa asiaa, en sitä tyrmää. Mutta sitten vaadittaisiin isompia ballseja päättäjiltä, jotta saataisiin jotain aikaan”, hän jatkaa.

Farssimainen fluorisääntö alkaa saada jo surkuhupaisia piirteitä.

”Tuskin vaikuttaa minun urani aikana”, Krista Pärmäkoski, 31, toteaa.

”Pelleilyä on ollut se touhu. Koko ajan sanotaan, että kielto tulee, ja se perutaan saman tien. Meilläkin maajoukkueessa on ehditty huoltorekat pestä ja desinfioida ja uudet kamat hommatta. Sitten ilmoitetaan, ettei kieltoa tule”, Jasmi Joensuu päivittelee.

Mika Venäläinen toimii Suomen maajoukkueen huoltopäällikkönä.

Ongelmia fluorikiellossa on aiheuttanut luotettavan testilaitteiston puute. Sellaista ei ole onnistuttu kehittämään.

Hiihdon superaineeksikin kutsuttu fluori on luistoltaan lähes ylivertainen ja parhaiten likaa hylkivä voide suksen pohjassa.

”Ei kieltoa voida vakavissaan ottaa keskusteluun, ennen kuin on joku uskottava menetelmä valvoa sitä”, Johanna Matintalo sanoo.

”Eiköhän se ole tullut aika selväksi, ettei se nyt ihan valmis konsepti ole ollut. Ei siinä mitään, kunhan se on kaikille tasapuolinen”, Joni Mäki toteaa.

Niin sanotut pitkäketjuiset fluorit (C8) olivat jo viime kaudella kiellettyjä, ja käytössä olivat puhdistetut fluorivoiteet (C6).

Kieltoa ei varsinaisesti valvottu, mutta Suomen voitelupomo Mika Venäläinen on kertonut, ettei kielletyllä ja puhdistetulla voiteella ollut juuri minkäänlaista kilpailullista eroa.

”Maailmanlaajuisesti fluoria käytetään hyvin paljon vähemmän kuin vaikka gore tex -tuotteissa. Jos voidaan tehdä puhtailla fluoreilla, niin en tiedä, miksi pitäisi totaalikielto laittaa, kun sitä kuitenkin käytetään muualla teollisuudessa”, Iivo Niskanen ihmettelee.

”Tämä on ollut joka vuosi tapetilla. Siinä on tehty kärpäsestä härkänen”, olympiavoittaja jatkaa.

Lauri Vuorinen

Alun perin Fis perusteli fluorikieltoaan muun muassa ympäristönsuojelulla ja terveydellisillä arvoilla.

Lauri Vuorinen ymmärtää tämän, mutta nostaa esiin mahdollisesta kiellosta seuraavat ongelmat.

”Aika typerä systeemi meidän pientä lajiamme kohtaan. Se on ainoa asia, joka on tasoittanut suksieroja, kun voitelussa onnistuu toista paremmin. Jos fluorikielto tulee, suksi ja suksen hionta ovat isommassa roolissa.”

”Isot maat ja kovimmat hiihtäjät saavat parhaat kamat. Heillä on myös resursseja testata eniten hiontoja ja muuta. Pienikin yllätysmahdollisuus siitä, että onnistuu löytämään oikean fluorivoiteen pohjaan, häviää”, terävimmän kärjen takana hiihtävä Vuorinen manaa.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat