Šakkituomari protestoi Iranin naisten tilannetta kesken huippuottelun

”Haluan osoittaa tukeni Iranin kansalle”, sanoi iranilainen šakkituomari Shohreh Bayat.

Iranilaistuomari Shohreh Bayat.

26.10. 13:29 | Päivitetty 26.10. 14:17

Šakkitähti Magnus Carlsen on parhaillaan Islannissa pelaamassa Fischer-šakin MM-kisoissa. Huomio kääntyi ensimmäisenä päivänä silti tuomariin.

Iranilaistuomari Shohreh Bayat nimittäin protestoi maansa naisten tilannetta.

Bayat ei protestillaan häirinnyt pelaajia, sillä hän ilmaisi mielipiteensä vaatevalinnallaan. Bayat pukeutui Iranin väreissä olleeseen t-paitaan, jossa luki ”Women. Life. Freedom.” Suomennettua ”Naiset. Elämä. Vapaus.”

”Haluan osoittaa tukeni Iranin kansalle ja näyttää, että olemme yhtä”, Bayat sanoi asiasta uutisoineen NRK:n verkkosivuilla.

Iranissa on ollut runsaasti mielenosoituksia sen jälkeen, kun 22-vuotias Mahsa Amuni kuoli. Amuni otettiin kiinni hijab-sääntöjen rikkomisesta ja hän kuoli ollessaan siveyspoliisin kiinniottamana.

”Hänet tapettiin, koska hän ei käyttänyt hijabia. Monta viatonta naista on tapettu. Olemme rauhallinen kansa ja haluamme vain perusoikeudet elämiseemme ja pukeutumiseemme”, Bayat sanoi.

Bayat ei ole käynyt Iranissa vuoden 2020 jälkeen. Hän kertoo Iranin viranomaisten reagoineen, kun hän ei peittänyt tuomarina ollessaan hiuksiaan riittävästi.

Bayatin mukaan hijabin pitäminen löysästi huomattiin. Hän sai uhkauksia ja vaatimuksia julkisista anteeksipyynnöistä.

Bayat arvioi tilanteen niin, että kotimaahan palaaminen ei ole turvallista.

”Olen saanut paljon tukea ja nyt halusin näyttää, että olen heidän puolellaan.”

Islannissa pelattaviin kisoihin osallistuva Magnus Carlsen esiintyy julkisesti ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun huijausväitteiden kohteeksi joutunut Hans Niemann ilmoitti vaativansa norjalaistähdeltä ja verkkosivusto Chess.comilta sadan miljoonan dollarin vahingonkorvauksia huijaussyytöksistä.

Carlsen kommentoi asiaa turnauksen alla vähäsanaisesti ilmoittamalla keskittyvänsä šakin pelaamiseen. Sen sijaan useat Carlsenin kollegat asettuivat norjalaisen taakse.

Fischer-šakki on takavuosien šakkitähden Bobby Fischerin kehittelemä pelimuoto. Siinä upseerien aloituspaikat arvotaan, millä pyritään vähentämään ennalta opeteltujen aloitusten merkitystä pelissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat