Mari Eder teki ratkaisunsa uran jatkosta

Mari Eder jatkaa ampumahiihtouraansa. Suomen ampumahiihtomaajoukkueen norjalainen päävalmentaja on helpottunut.

Ampumahiihtomaajoukkueen kokenut keulakuva Mari Eder päätti päävalmentaja Erik Bartlett Kulstadin suureksi iloksi jatkaa uraansa.

26.10. 14:38

Ampumahiihdon maailmancupissa jo alkutalvesta 2007 debytoinut, peräti 325 cupin osakilpailua urakoinut Mari Eder vetäytyi viime keväänä kauden jälkeen miettimään syntyjä syviä uransa jatkosta ja tulevaisuudestaan.

Marraskuun 9. päivänä 35 vuotta täyttävä Eder ei esimerkiksi hakenut lainkaan opetus- ja kulttuuriministeriön urheilija-apurahaa ja ilmoitti pitkäaikaisille sponsoreilleenkin tarvitsevansa aikalisän.

Viime keväänä Ampumahiihtoliiton päävalmentajaksi nimetty nuori norjalainen Erik Bartlett Kulstad toivoi tietenkin, että maajoukkueen kokenein urheilija ja keulakuva jatkaisi.

Tiistaina päävalmentaja kertoi, että Eder (ent. Laukkanen) aloittaa marraskuun lopussa kotimaisemissaan Kontiolahdella jo peräti 16. kautensa maailmancupissa.

Mari Laukkanen avioitui myös ampumahiihdon parissa työskentelevän Benjamin Ederin kanssa kesällä 2018,. Hän otti käyttöön miehensä sukunimen.

Kulstadille nelinkertaisen olympiakävijän päätös on ollut suuri helpotus, sillä myös maastohiihtäjänä kunnostautunut veteraani on Kaisa Mäkäräisen lopetettua 2020 ollut suomalaisen naisampumahiihdon ylivoimainen keulakuva.

”Mari on ollut maajoukkueleireillä mukana elokuussa Ruhpoldingissa ja nyt Vuokatissa, jossa leiri päättyi eilen [maanantaina]. On valtavan tärkeä ja hieno asia, että saamme pitää jatkossakin näin kokeneen urheilijan mukana joukkueessa”, Kulstad iloitsi.

Vaikka päävalmentaja janosi jo keväällä ja alkukesästä tietoa Ederin aikeista, hän malttoi mielensä.

”En yhdessäkään keskustelussa tivannut häneltä tietoja jatkoaikeista tai painostanut häntä.”

Pyeonchangin olympiakisoissa 2018 Mari Eder kävi maastohiihdonkin puolella. Hän kilpaili parisprintissä Krista Pärmäkosken kanssa. Sijoitus oli viides. Sotshin olympiakisoissa 2014 ja Lahden MM-kisoissa 2017 Eder kilpaili henkilökohtaisessa vapaan sprintissä.

Kokeneimmista naisampumahiihtäjistä uransa päättivät Pekingin olympiakevääseen Vita Semerenko, Maren Hammerschmidt, Anais Bescond ja Susan Dunklee.

Eder oli Pekingissä henkilökohtaisissa kilpailuissa sijoilla 32 (normaalimatka), 28 (sprintti) ja 30 (takaa-ajo).

Tulokset eivät tyydyttäneet häntä alkuunkaan, mutta maailmancupin kokonaiskilpailun 27. sija oli koko pitkän uran toiseksi paras ja Eder oli sprinttikilpailuissa peräti kolmesti 10 parhaan joukossa.

Kaudella 2016–17 kokonaissijoitus oli yhden sijan parempi, ja tuolla kaudella Eder otti uransa ainoat osakilpailuvoitot. Hän tuli Oslossa maaliin sprintin ykkösenä 17. maaliskuuta ja seuraavana päivänä takaa-ajon voittajana. Hochfilzenin MM-kisoissa aiemmin tuolla kaudella hän oli normaalikilpailussa neljäs.

Kerran hiihdonkin MM-kisoissa esiintyneen Kaisa Mäkäräisen lailla myös Eder on vahvistanut Suomen maastohiihtojoukkuetta arvokisoissa, peräti kolmesti.

Eder on kutsuttu mukaan vapaan tekniikan sprinttimatkoille, eikä sattumalta. Hän on sprinttihiihdossa nuorten maailmanmestari ja kolminkertainen mitalisti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat