Ollipekka Ojalan päivällinen sai järkyttävän käänteen – työtoverin nopea oivallus pelasti kuolemalta

Kuopion Palloseuran naisten liigajoukkueen valmentajan Ollipekka Ojalan matka Itävaltaan oli päättyä tragediaan.

Ollipekka Ojala joutui pohtimaan elämän suuria kysymyksiä.

27.10. 12:08

Moni suomalainen urheilufani tietää, että Kuopion Palloseuran naisten joukkue oli karvan päässä Mestarien liigan lohkovaiheesta syyskuun lopussa Itävallan Sankt Pöltenissä.

Harvempi tietää, että KuPSin pelimatka oli alkaa valtavalla tragedialla kohtalonottelua edeltävänä päivänä.

Hallitsevan Suomen mestarin valmentaja Ollipekka Ojala oli tukehtua hengiltä.

Ojala oli syömässä päivällistä joukkueen majoituspaikassa valmistavien harjoitusten jälkeen. Ruoaksi oli tortilloja, mutta koska Ojala on gluteeniton, hän nautti tacoja.

Sitten henkitorveen juuttui tacon seassa ollut iso naudanlihanpala, joka ei kakomalla irronnut.

”Paniikki tuli aika nopeasti. Nousin pystyyn, Mietin, että mitä minä nyt teen”, Ojala kertoo.

Kävi niin kuin elokuvissa. Elämä kulki filminauhana 1- ja 3-vuotiaiden lasten isän mielessä.

"Kerkesin miettiä nopeasti, että tässäkö tämä oli. Tänne Pölteniinkö tämä homma loppuu? Onneksi ei loppunut. On kova juttu miettiä, että elämä voi päättyä tuollaiseen asiaan. Hetki oli raaka.”

Pelaajat olivat valmentajansa kauhunhetkien aikana hakemassa ruokaa. KuPSin lääkäri oli hotellihuoneessaan. Ainoa saatavilla apu oli samassa pöydässä istunut seuran toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen.

Heiskanen ymmärsi, että nyt oli tosi kyseessä ja osasi toimia. Hän käytti Ojalaan neljä kertaa niin sanottua Heimlichin otetta.

Ensiapukursseilta tutussa otteessa tukehtuvan ihmisen pallealle asetetaan nyrkkiin puristettu käsi. Toisella kädellä vedetään sitten nyrkkiä taakse ja ylös. Näin yritetään irrottaa hengitysteihin tarttunut vieras esine.

Heiskasen Heimlich tehosi neljännellä yrityksellä ja lihanpala sinkosi ulos Ojalan kurkusta.

”Moni ei olisi tajunnut mitä tapahtuu, ja moni samassa tilassa ollut jäätyi. Heiskaselle menee iso kiitos, että hän toimi. Selvisin lopulta säikähdyksellä, mutta koskaan aiemmin ei ole meinannut käydä noin pahasti”, Ojala sanoo.

Ollipekka Ojala on päässyt juhlimaan Suomen mestaruutta kahtena syksynä peräkkäin.

Heimlichin otetta ei ensiapukursseilla kokeilla oikeasti, koska voimakas liike voi jopa vaurioittaa sisäelimiä.

Joukkueen lääkärin tutkimalle Ojalalle niin ei käynyt, eikä hän saanut mitään kipuja. Hän pisti tahtomattaan vastaan, kun Heiskanen rutisti.

"Jarmo sanoi, että joutui tekemään hommia, kun reilu 70-kiloinen vääntää vastaan. Meillä oli myöhemmin pöydässä adrenaliinit huipuissaan ja molemmilla tärisivät kädet. Vähän koski kurkkuun, muttei sen isompia”, epäuskoisena tilannetta heti tapahtuneen jälkeen miettinyt Ojala kommentoi.

Heiskanen kommentoi tapahtumaa itse Savon Sanomille aiemmin.

”En ollut koskaan aiemmin joutunut Heimlichin otetta tekemään. Kaveri alkoi jo mennä siniseksi”, Heiskanen sanoi SS:lle ja lisäsi, ettei pystynyt tilanteen jälkeen syömään.

Heiskanen ja Ojala ovat keskustelleet säikäyttäneestä tilanteesta myöhemmin ja valmentaja kiitti toimitusjohtajaa uudestaan, kun KuPS juhli Suomen mestaruutta.

Ojala pystyi valmentamaan normaalisti seuraavan päivän ottelussa St. Pölteniä vastaan. Vaikka peli päättyi kirvelevään 2–3 tappioon yhteismaalein jatkoajan jälkeen, kotiinpaluusta puolison ja lasten luokse tuli erityinen.

”Oli ollut raskas ja paha tilanne lähettää viestiä kotiin tapahtuneen jälkeen, kun muut olivat Suomessa ja itse Itävallassa. Kun näki puolisoa ja lapsia tajusin, miten tilanne voisi olla toisin. Olen kiitollinen siitä, miten hyvin asiat ovat.”

Ojala kertoo, että hänen toinen lapsensa on meinannut tukehtua banaaniin. Tuolloin Ojala oli pelastavana enkelinä. Kokemukset ovat opettaneet hänelle ensiaputaitojen tärkeyden.

Jarmo Heiskanen.

"Pyrin olemaan tarkkaavaisena. Juttelin isosiskoni kanssa, että pitää teroittaa kaikille, jotka ovat lasten kanssa tekemisissä, että olisi kyky toimia.”

Ojala ei ole ehtinyt vielä käsitellä tapahtunutta, koska KuPSin loppukauden pelit veivät huomion. Hän aikoo purkaa asiaa vielä työpsykologin kanssa.

"Kyllä se aika lähellä kävi. Muut asiat tuntuvat pieniltä ja osaa suhtautua rennommin.”

Kaksi peräkkäistä Suomen mestaruutta voittaneella valmentajalla ja KuPSilla ei ole vielä sopimusta seuraavasta kaudesta.

Ojala viihtyy perheineen Kuopiossa ja haluaisi jatkaa, muttei tietenkään halua vetää suomalaisen suurseuran mestarijoukkuetta millä tahansa ehdoilla. Hän ei kuitenkaan stressaa asiasta.

Hieman ironista kyllä, neuvottelupöydän toisella puolella istuu toimitusjohtaja Heiskanen.

”Osaamme suhtautua asioihin ammattimaisesti, emmekä käytä tapahtunutta minään vasta-argumenttina puolin eikä toisin”, Ojala kertoo.

KuPSin kausi Kansallisessa liigassa päättyi kultaisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat