Moa Hjelmer kertoi joukkue­toverin raiskanneen hänet – toinen urheilija paljasti uusia väitteitä

Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutuneesta naisesta. Moa Hjelmer kertoi joutuneensa saman tekijän uhriksi aiemmin Helsingissä.

Yleisurheilija Moa Hjelmer on kertonut joukkuekaverin raiskanneen hänet Helsingissä Suomi-maaottelun yhteydessä.

27.10. 16:04

Pikajuoksija Moa Hjelmer avasi ruotsalaista urheilua järkyttäneen keskustelun 2017, kun hän ensi kertaa kertoi kokemuksistaan Helsingissä 2011.

Hjelmer oli tuolloin Helsingissä kilpailemassa yleisurheilu Suomi–Ruotsi-maaottelussa. Hjelmer kertoi myöhemmin, että joukkuekaveri oli oli raiskannut hänet joukkueen hotellissa maaottelun päätösbanketin jälkeen.

Hjelmer kertoi kokemastaan Instagram-päivityksessään kansainväliseksi ilmiöksi nousseen #Metoo -kampanjan yhteydessä syksyllä 2017.

Tällä viikolla ruotsalaislehti Aftonbladet on kertonut ”Juliaksi” kutsumansa ulkomaalaisen urheilijan kokemuksista. Julia väitti, että häntä valmentanut ”Thomas” olisi käyttänyt häntä seksuaalisesti hyväksi kahden ja puolen vuoden ajan.

Juliasta ja Thomasista ei käytetä heidän oikeita nimiään Aftonbladetin artikkeleissa.

Ruotsalaislehti paljastaa, että valmentaja, jonka Julia väittää raiskanneen häntä toistuvasti, on sama henkilö, jonka Moa Hjelmer väittää raiskanneen hänet vuonna 2011.

Aftonbladetin mukaan Thomas muutti Ruotsista toiseen maahan vuonna 2017 – eli samana vuonna, jolloin Hjelmer kertoi kokemastaan. Thomas jatkoi tuolloin yhä urheilu-uraansa ja aloitti lisäksi työskentelyn valmentajana.

Tuolloin Thomasista tuli Julian valmentaja. Julian tavoitteena oli päästä kilpailemaan Tokion vuoden 2020 olympialaisiin, ja hän tiesi, että siihen yltääkseen hän tarvitsisi Thomasin valmennusta.

Julian Aftonbladetille kertomat asiat Thomasin toiminnasta ovat karua luettavaa.

”Tiedän tarkalleen, mitä tapahtui. On vaikea selitellä tai suurennella sitä, miten vaikeaa on saada ihmiset uskomaan, että aikuinen ihminen voi joutua hyväksikäytön uhriksi noin pitkäksi ajaksi”, Julia sanoo.

Naisen kertoman mukaan miehellä oli vahva valta-asema häneen. Mies junaili hotellivarauksia toistuvasti siten, että hänellä ja naisella oli yhteinen huone.

Mies myös vastasi leirien ja ulkomaiden kilpailumatkojen kustannuksista ja odotti naiselta vastapalveluksia.

Valmentaja pyysi Juliaa muiden muassa lapsenvahdiksi, kun hän vei vaimonsa ulos syömään tai markkinoimaan lisäravinteita puolestaan.

Naisen mukaan mies raiskasi hänet ensi kertaa kesken yhteisen palaverin yhteydessä ulkomailla hotellissa. Myöhemmin tapahtuneen raiskauksen jälkeen nainen kertoi soittaneensa lääkärille.

"Minulla oli verenvuotoa kolme neljä päivää. Minulta jäi tuolloin väliin tärkeitä harjoituksia, mutta eniten pelkäsin, että hän oli rikkonut jotakin sisältäni”, nainen kertoi ruotsalaislehdelle.

Julia haki lopulta apua kotimaassaan järjestöltä, joka työskentelee urheilun turvallisuuden eteen.

Thomas myönsi järjestölle, että hän oli harrastanut seksiä Julian kanssa, mutta väitti sen tapahtuneen yhteisymmärryksessä. Järjestö piti Julian versiota tapahtumista uskottavana ja langetti miehelle elinikäisen toimintakiellon urheiluun.

Aftonbladet ei tavoittanut Thomasta kommentoimaan Julian kertomaa. Nykyisen kotipaikkansa paikallislehdelle antamassaan haastattelussa mies on kiistänyt syytökset hyväksikäytöstä.

Saman tekijän uhriksi kertomansa mukaan joutunut Hjelmer ei ole tehnyt raiskauksesta koskaan ilmoitusta poliisille. Hän kertoo pohtineensa sitä hetken, muttei lopulta tehnyt sitä, sillä tapausta käsiteltäessä olisi ollut lopulta vain ”sana sanaa vastaan”.

Koronaviruksen siirtämät Tokion olympialaiset järjestettiin lopulta vuonna 2021, ja Julia pääsi sinne kilpailemaan.

Julia kertoi myös saaneensa aiemmin viestin Moa Hjelmeriltä, joka oli kertonut, että heillä oli samankaltaisia kokemuksia Thomasista.

”Kun hän lähetti viestin, niin olin pahoillani siitä, että joku muukin oli joutunut kokemaan vastaavaa. Mutta pian tulin vihaiseksi, sillä tietyissä piireissä Ruotsissa tiedettiin, että hän [Thomas] oli ongelmallinen. Miksi kukaan ei sanonut mitään? Sen ajatteleminen tekee minut hulluksi”, Julia sanoi Aftonbladetille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat