Tampereelta kajahtaa – pieneksi ikuisuudeksi venynyt aikakausi voi katketa

Tapparan valmentajaksi huhuttu Rikard Grönborg katkaisisi peräti 13 vuoden kauden, jonka aikana pääsarjassa ei ole ollut ulkomaalaista valmentajaa, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Riku Teiskonlahti.

Glen Hanlon valmensi Jokereita kaudella 2008-09.

27.10. 19:19 | Päivitetty 27.10. 20:06

Tapparaan vahvasti huhutun valmentajan Rikard Grönborgin palkkaaminen hallitsevaan mestariin päättäisi Liigassa pitkäksi venähtäneen ajanjakson.

Pääsarjan päävalmentajapestit ovat olleet kotimaisissa käsissä kauden 2009–10 alusta lähtien. Edellinen liigan ulkomaalainen päävalmentaja kävisi jo tietokilpailukysymyksestä. Hän oli Jokereissa kauden 2008–09 piipahtanut Glen Hanlon.

Grönborg on valmentanut edelliset kaudet Sveitsin liigassa ja sitä ennen Ruotsin maajoukkueessa. Hanlon oli aikanaan vielä kovemmilla meriiteillä saapunut valmentajakaappaus. Hän oli valmentanut neljällä Jokerit-pestiä edeltäneellä kaudella Washington Capitalsia. Helmikuussa 2008 Jokerit kertoi löydöstään.

"Me haimme huippuvalmentajaa. Tämä nimi hyppäsi esille ja sytytti aika lailla”, hehkutti Jokerien silloinen toimitusjohtaja Matti Virmanen kaappausta.

Hanlon oli vapautunut Capitalsista, kun hän potkut kesken viisivuotisen sopimuksen. NHL:n ovet eivät sittemmin ole Hanlonille avautuneet.

Yhden Jokerit-kauden jälkeen Hanlon piipahti vajaan kauden Minskissä KHL:ssä, sen jälkeen maajoukkuevalmennuksia ja pienempiä euroliigoja. Tällä kaudella Hanlon valmentaa Bolzanoa Italiassa.

Hanlonin saapumisen ajan valmentajamarkkinoista Suomessa kertoo se, miksi Jokerit päätti jättää Doug Sheddenin jatkopestin väliin ja valita Hanlonin. Uutisoinnin yhteydessä kerrottiin, että Shedden ei suostunut helmikuussa sopimukseen, joka olisi estänyt NHL:ään lähdön.

Taalaliigaan pääseminen ei toteutunut, mutta Sheddenin matka jatkui Sveitsin liigaan.

Reilua kuukautta Hanlonin Jokerit-pestin julkaisun jälkeen kiekkomaailmasta kuului uutinen, joka vaikutti pelaaja- ja valmentajamarkkinoihin 14 vuoden ajan.

Venäjältä kerrottiin KHL:n perustamisesta keväällä 2008. Jo seuraavaksi kaudeksi itänaapuriin lähti kourallinen suomalaisiakin pelaajia ja valmentaja Kari Heikkilä.

Kotimaisten valmentajien aikakausi Liigassa sulkeutuu osuvasti varsin samanaikaisesti KHL:n sulkeutumisen kanssa.

Pelaajia Liigaan saapui jo täksi kaudeksi, ja Grönborgin oletettu tulo Kirvesrintoihin kertoo siitä, että laadukasta tarjontaa on myös valmentajapuolella. Ainakin Tapparan kaltaiselle eurooppalaisella mittapuulla menestyvälle organisaatiolle.

Sikäli kun ruotsalaisen tulo varmistuu, saadaan Tampereen paikallispeleihin oiva lisämauste valmennuspuolelle, kun kotimaisen tarjonnan kärkeen kuulunut Ilveksen Antti Pennanen yrittää ottaa niskalenkkiä ruotsalaisesta virkaveljestään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat