HJK:n täysosuma­kauden jälkeen seurassa on luvassa paljon muutoksia

Menestyskauden jälkeen HJK on jonkinlaisessa välitilassa, jonka aikana voi tapahtua paljon muutoksia sekä seuran urheilujohdossa että joukkueessa, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Veikkausliigan ottelu Valkeakosken Haka–HJK pelattiin 10.syyskuuta. HJK:n mestaruuden varmistaneen maalin teki David Browne (toinen vas.).

29.10. 2:00 | Päivitetty 29.10. 11:37

HJK:n ottelut kotiyleisön edessä päättyivät katkeraan 1–2-tappioon AS Romalle Eurooppa-liigan viimeisessä lohkovaiheen kotiottelussa. Tapa, jolla HJK:lta riistettiin David Brownen 2–2-tasoitusmaali varttia ennen loppua videotarkistuksen jälkeen tuntui kotikannattajista yksinomaan väärältä.

Hylätyt maalit menivät kuitenkin tasan ja maalipaikkojen määrän valossa ”oikea” joukkue voitti ottelun.

Ensi viikolla on vielä jäljellä urheilullisesti merkityksetön viimeinen lohkovaiheen vierasottelu Real Betisiä vastaan, jossa on toki paljon taloudellista panosta, kun voitosta voi saada 630 000 euroa ja tasapelistä 210 000 euroa.

HJK:n kausi on ollut urheilullisesti ja taloudellisesti täysosuma. Veikkausliigan mestaruus ja Eurooppa-liigan lohkovaiheen paikka tekevät kaudesta yhden HJK:n historian parhaimmista.

Samaan aikaan kausi on ollut poikkeuksellisen värikäs, ja siihen on mahtunut paljon piilossa pysyneitä kiistoja, jotka kauden lopussa tulivat ilmi.

Menestyskauden jälkeen HJK on jonkinlaisessa välitilassa, jonka aikana voi tapahtua paljon muutoksia sekä seuran urheilujohdossa että joukkueessa.

Aloitetaan joukkueesta. Pahimmillaan HJK:n pitää korvata viisitoista pelaajaa joukkueestaan eli yli puolet nykyisestä ryhmästä.

Kolmen maalivahdin sopimukset ovat päättymässä. HS:n tietojen mukaan HJK haluaisi saada lainapelaaja Conor Hazardin kanssa jatkosopimuksen, mutta se vaatisi sitä, että HJK pääsi sopimukseen Hazardin seuran Celticin kanssa.

Puolustajista uransa päättää Janne Saksela. Toppari Paulus Arajuuren sopimus on päättymässä.

Keskikenttäpelaajista sopimukset ovat päättymässä Manuel Marticilla, Santeri Väänäsellä ja Atomu Tanakalla. Lainapelaaja Lucas Lingmanin sopimus päättyy.

Laitapelaaja Browne on ollut yksi HJK:n kauden parhaimmista pelaajista, ja HS:n tietojen mukaan hänen uransa jatkuu todennäköisesti jossain muualla kuin Suomessa.

Hyökkäyspään pelaajista Riku Riski jatkaa uraansa muualla, Santeri Hostikan sopimus päättyy, Nassim Boujellabin sopimus päättyy ja Malmöstä lainatun Malik Abubakarin sopimus päättyy. Casper Terho siirtyy Belgian liigaan. Fabian Serrarensin sopimus päättyy, ellei optiovuotta oteta käyttöön.

Haluaako HJK ylipäätään tehdä jatkosopimuksia heidän kanssaan? Siihen ainakaan kaikki pelaajat eivät ole vielä saaneet vastausta. Se voi kertoa siitä, miten auki on tilanne HJK:n urheilujohdossa tällä haavaa.

Urheilujohdossa voi tulla useampia henkilövaihdoksia. Urheilutoimenjohtaja Miika Takkulalla on ollut urheilutoimenjohtajana HJK oy:ssä ja urheilu- ja kehitysjohtajana HJK ry:n puolella. HS:n tietojen mukaan hän olisi luopumassa tehtävistään HJK oy:ssä ja siirtymässä HJK ry:n puolelle kokonaan, mutta asiasta ei ole vielä tehty lopullista ratkaisua.

Päävalmentaja Toni Koskelalle tehtiin viime vuonna kahden vuoden jatkosopimus, mutta hänellä riittäisi haluja myös koetella kykyjään ulkomailla, jos hän saisi siihen mahdollisuuden.

Koskelan apuvalmentajan Toni Korkeakunnaksen pesti on myös päättymässä. Yhteistyö Koskelan kanssa ei ole ollut kauden aikana kitkatonta, joten sen perusteella jatkoa ei välttämättä ole luvassa, jos Koskela jatkaa tehtävässään.

Suurin kysymys tällä hetkellä on se, että haluaako HJK:n johto jatkaa yhteistyötä Koskelan kanssa tai haluaako Koskela edes jäädä HJK:hon? Tulokset ovat olleet hyviä, mutta siihen ei olla seurajohdossa oltu tyytyväisiä, miten joukkue on pelannut, ja miten täpärästi hyvät tulokset ovat lopulta tulleet.

HJK oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäinen kertoi tyytymättömyydestään HJK TV:n haastattelussa lokakuun alussa.

”Veikkausliigassa olen ollut hiukan pettynyt siihen, että sitä joutuu jännittämään joka ottelussa viime minuuttiin saakka. En ole ihan täysin tyytyväinen siihen, miten olemme Veikkausliigassa tuloksellisesti pelanneet. Pistemäärä on ihan ok”, Lyytikäinen sanoi.

”Se, että emme kykene kotikentälläkään ratkomaan pelejä aikaisemmin, niin se on ollut tänä vuonna hiukan pettymys”, Lyytikäinen jatkoi.

Oli mielenkiintoista, että Lyytikäinen toi esille myös vahvan asemansa.

”Isoja linjauksia ja päätöksiä ei ilman minun puumerkkiäni tehdä.”

Nykyinen HJK on paljon, ja ehkä liikaakin henkilöitynyt toimitusjohtaja Aki Riihilahteen, mutta häneltäkin löytyy lopulta esimies, jonka hyväksyntä vaaditaan kaikkein suurimpiin ratkaistaviin asioihin, kuten päävalmentajan valintaan.

Oikaisu 29.10. klo 11.37: Jutussa luki aiemmin virheellisesti Eurooppa-liigan lohkoissa voitosta saisi 660 000 euroa ja tasapelistä 220 000 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat