HIFK:n alkukausi on ollut fiasko – tässä on kolme syytä epäonnistumiselle

HIFK on saanut koko kaudella aikaan vain kolme ylivoimamaalia. Viimeinen viikko ennen maajoukkuetaukoa on joukkueelle tärkeä.

Juha Jääskä yritti kammeta Kalpan maalille joukkueiden kohtaamisessa.

1.11. 12:41 | Päivitetty 1.11. 12:52

Helsingin IFK pelaa jääkiekon miesten Liigassa tällä viikolla kolme ottelua, joiden jälkeen vuorossa on maajoukkuetauko.

Ennen viikon otteluita HIFK oli Liigassa toiseksi viimeisenä pisteissä mitattuna, ja pistekeskiarvo helsinkiläisillä oli kaikkein huonoin: Se oli koonnut vain 18 pistettä 17 ottelusta.

Viikon ohjelmaan kuuluu tiistain kotiottelu Jypiä vastaan sekä vieraspelit Turussa ja Porissa. Viikko määrittelee paljon sen suhteen, millaisista asetelmista HIFK lähtee tauon viettoon.

Tappioilla äänenpainot päävalmentaja Ville Peltosen vaihdon osalta kovenevat takuuvarmasti, kolmella voitolla joukkue voi pelastaa tasaisessa sarjassa paljon.

HS listasi kolme syytä, miksi HIFK on sukeltanut alkukauden aikana.

Ylivoima yskii ja tehokkuus puuttuu

Eetu Koivistoisen tekemä lauantain HPK-ottelun ylivoimamaali oli HIFK:lle harvinaista herkkua. Verkko heilui ylivoimalla vasta kolmannen kerran tällä kaudella. Joukkueen ylivoimaprosentti oli ennen tätä viikkoa surullinen 6,38.

HIFK on tarvinnut yli puoli tuntia ylivoima-aikaa yhden osuman tekemiseen. Lukeman heikkoutta kuvaa se, että kerran kymmenessä minuutissa onnistumalla pääsee Liigassa keskikastin ylivoimajoukkueeksi.

Ylivoima ei ole ainoa murheenkryyni. Peli on ollut tehotonta myös tasakentällisin ja HIFK on tehnyt Liigassa vähiten maaleja, vaikka pelisysteemi sinänsä tuottaa hyvin esimerkiksi laukauksia vastustajan maalille.

Esimerkiksi viime kotiottelussa Ilvestä vastaan HIFK sai kiekon kahdesti maaliin, mutta torjuntojakin Ilves-vahti Marek Langhamerille kertyi 36. Omiin meni viisi vetoa, kun torjuntoja Niilo Haloselle kertyi 17.

Vastaava epäsuhta tehokkuudessa oli myös viime viikon aiemmassa KalPa-ottelussa.

Alkukausi ei ole mennyt nappiin myöskään päävalmentaja Ville Peltosen osalta.

Vain yksi hankinta osui nappiin

Kun länsimaiset pelaajat pääosin jättivät itäliiga KHL:n, vapautui Suomeenkin tarjolle poikkeuksellinen määrä laatupelaajia. HIFK:n ei voi sanoa hyvällä tahdollakaan mellastaneen markkinoilla, vaikka pelaajabudjetti on Liigan kärkeä.

Ykköspuolustaja Ilari Melart on koko sarjan mittapuulla laatupuolustaja. HIFK:ssa esiintyminen on riittänyt jopa kultakypärän kantamiseen, vaikka pistetilastoissa juhlimisen ei pitäisi olla Melartin tärkeintä työtä.

HIFK:n kotimaisista profiilihankinnoista sekä puolustaja Otso Rantakari että hyökkääjä Julius Nättinen näyttäytyvät toistaiseksi pelaajina, joiden kohdalla odotukset eivät ole täyttyneet.

Rantakarin viime kausi oli takkuinen toissa kauden lopulla tulleen loukkaantumisen jäljiltä eikä tällä kaudella ole nähty toistaiseksi merkkejä paremmasta. HPK-pelissä hän ei mahtunut kokoonpanoon Ilves-pelin harhasyöttöjen jäljiltä.

Nättinen lähti Suomesta maalipörssin voittajana kauden 2019–20 jälkeen. Kahdella viime kaudella vammat ovat tuoneet ongelmia eikä nousu ole jatkunut suoraviivaisesti. Yksi maali ja neljä pistettä on varsin vaatimaton alku.

Vertailussa muiden kärkiseurojen hankintoihin herää myös kysymys HIFK:n vetovoimasta pelaajien keskuudessa. Etenkin Tappara ja Kärpät ovat hankinnoillaan asemoineet itsensä selvästi HIFK:n yläpuolelle.

Liigassa tulevien kausien joukkueita kootaan varhaisessa vaiheessa. Mikä on rämpivän HIFK:n vetovoima, kun pelaajat tekevät päätöksiä ensi kauden joukkueista syksyn mittaan?

Pelaajiston rakenne

HIFK:n tilanne kiekollisten peliä tekevien puolustajien osalta on hankala. Rantakarin vaisujen otteiden lisäksi toissa kaudella maaleja takoneen Joonas Lyytisen peli ei lähtenyt kulkemaan alkukaudella ja matka jatkui Ruotsiin.

Kaksikolle oli pedattu iso rooli IFK:n alakerran kiekollisessa pelaamisessa. Nyt kiekollinen tukeminen on valumassa esimerkiksi Melartille, joka on ylittänyt pääsarjassa kertaalleen 20 tehopisteen rajan.

Maalivahtiosastolla HIFK ei saanut hankittua varmaa korttia ykkösmaalivahdikseen. Loukkaantuneena tällä hetkellä olevan Roope Taposen otteet pelastivat paljon syksyllä. Ilman Taposta HIFK:n takamatka olisi voinut venähtää pidemmäksi. Nyt paikka pudotuspelikarsinnoissa on maltillisesti viiden pisteen päässä.

Sentteriosastolla Alex Broadhurstin lähtö on ajanut HIFK:n tilanteeseen, jossa vastuuta kantavat 20-vuotias Jesse Seppälä ja 23-vuotias Miro Väänänen. Molemmat ovat suoriutuneet odotuksiin nähden kelpo tavalla, mutta nyt paikka kolmen miljoonan euron budjetilla operoivaan joukkueeseen tulee kovin helpolla.

Yleisöluvuissa HIFK on sen sijaan Liigan ehdotonta kärkeä yli 7 000 katsojan ottelukeskiarvollaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat