Qatar maksaa fanimatkoja vastineeksi some­pöhinästä, hollantilais­fania ehdot hirvittivät

Kannattajien tehtävä on julkaista positiivista sisältöä sosiaaliseen mediaan ja raportoida negatiivisista viesteistä.

MM-kisat alkavat Qatarissa marraskuussa.

1.11. 15:01 | Päivitetty 2.11. 9:02

Qatarin MM-kisoihin matkustaa ainakin Hollannista kannattajia, joiden tehtävänä on antaa järjestäjämaasta positiivinen kuva sosiaalisessa mediassa.

Asiasta kertoo hollantilaismedia NOS verkkosivuillaan.

NOS:n mukaan Qatar maksaa 50 hollantilaisen jalkapallofanin matkat ja majoitukset, mutta haluavat vastineeksi positiivista sosiaalisen median sisältöä, jota voi levittää eteenpäin.

Lisäksi kannattajien odotetaan raportoivan eteenpäin negatiivisista viesteistä. Jos sopimusta ei noudateta, kisaorganisaatio voi perua sen.

Uutistoimisto AP:n mukaan Qatar maksaisi kaikkiaan 1 600 kannattajan matkan MM-kisoihin.

Faniryhmän edustaja kertoo NOS:lle, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun isäntämaa maksaa kannattajien kisamatkan.

Esimerkiksi sponsorit ovat aiemminkin järjestäneet matkoja, joille kannattajat ovat voineet osallistua.

Sopimuksen allekirjoittaneet vetosivat siihen, että matkasta tulisi muuten liian kallis. Haastateltu sanoo suhtautuvansa Qatariin maana varauksellisesti.

”Mutta jos niin ajattelee, ei voi matkustaa minnekään”, kannattaja perustelee.

Suurin osa Qatariin matkustavista hollantilaisfaneista maksaa matkansa itse. Esimerkiksi NOS:n haastattelema Paul Hirschel toimii näin.

”Kiusaus hyväksyä sopimus oli suuri. Sen kautta olisi saanut ilmaisen lennon ja majoituksen sekä päässyt avausotteluun. Mutta viimeinen pisara oli se, että olisi joutunut allekirjoittamaan asiakirjan velvoitteineen ja rajoituksineen. Emme halunneet Qatarin mainoskasvoiksi”, Hirschel sanoi.

Jalkapallon MM-kilpailut alkavat 20. marraskuuta. Qatarin ulkomaalaisten työntekijöiden kohtelu ja maan tiukat sosiaaliset normit ovat herättäneet runsaasti kansainvälistä kritiikkiä. Monet tahot ovat kyseenalaistaneet ylipäätään sen, että kisat järjestetään Qatarissa.

Uutistoimisto Reuters uutisoi viikonloppuna, että Qatar olisi häätänyt tuhansia ulkomaisia työntekijöitä pääkaupunki Dohan keskustassa sijaitsevista kerrostaloista. Samalla alueella tulevat yöpymään jalkapallon MM-kisojen aikana vierailevat fanit.

Työntekijät kertoivat Reutersille, että viranomaiset olivat evakuoineet ja sulkeneet yli tusinan rakennuksia, mikä on pakottanut pääasiassa Aasiasta ja Afrikasta tulleet työntekijät etsimään suojaa entisten kotiensa ulkopuolella sijaitsevilta kaduilta.

Lue lisää: ”Vakaumuksen mukaan mennään” – Riku Riski ei katso sekuntiakaan Qatarin MM-kisoja

Lue lisää: NRK: Qatar pakottaa MM-kisa­turistit lataamaan epäilyttäviä puhelin­sovelluksia

Lue lisää: Reuters: Qatar häätänyt tuhansia työntekijöitä kodeistaan jalkapallon MM-kisojen lähestyessä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat