Tim Sparv tyrmää Qatarin MM-kisat ennen ensimmäistäkään potkua

Qatarin MM-turnauksen järjestäminen on vaatinut lukuisten ihmisten hengen. Pidä se mielessäsi, kun katsot kisoja, kirjoittaa Suomen jalkapallomaajoukkueen entinen kapteeni Tim Sparv.

Jalkapallon MM-kisat pelataan Qatarissa hulppeissa oloissa.

5.11. 2:00 | Päivitetty 5.11. 11:18

Jalkapallon MM-kisat Qatarissa alkavat jo kahden viikon kuluttua, mutta mikään turnaus ei ole koskaan tuntunut yhtä mielenkiinnottomalta ja merkityksettömältä.

Ennen kuin palloa on edes potkaistu ja maailmanmestaria kruunattu, näistä kisoista jää paha maku suuhun. Kisoista, jotka alkoivat valheilla ja lahjuksilla ja päättyivät tuhansien siirtotyöläisten kuolemaan.

Jalkapallo – ja urheilu ylipäätään – on murrosvaiheessa. On tapahtunut kahden leirin yhteentörmäys.

Toinen tekee mielihyvin tiivistä yhteistyötä sellaisten maiden kanssa, jotka voivat kyllä tuoda mukanaan taloudellista kasvua mutta samaan aikaan rikkovat ihmisoikeuksia kotikentällään.

Toisen leirin mielestä on jo aika pysähtyä kriittisesti tarkastelemaan tehtyjä päätöksiä ja niiden vaikutuksia ihmisiin eri puolilla maailmaa.

Muhkeampia taloudellisia lihaksia tavoitellessamme palkitsemme nyt kleptokratioita mestaruuskisoilla ja annamme niiden sijoitusrahastojen kaapata eurooppalaiset jalkapalloseurat.

Näiden maiden tavoite on yksinkertainen: kiillottaa omaa kuvaansa ja yhdistyä ihmisten mielessä urheilumenestykseen eikä demokratian, lehdistönvapauden ja tasa-arvon puuttumiseen.

Urheilusta on tullut geopolitiikan väline näiden maiden yrittäessä vahvistaa valta-asemaansa.

Älkäämme naiivisti odottako, että Fifa, KOK ja muut osaavat asiansa, vaan suhtautukaamme päättäjiimme ja heidän tekemisiinsä terveen epäluuloisesti.

Urheilulta puuttuu tällä hetkellä selkeä tulevaisuuden suunta. Kansainvälisellä jalkapalloliitolla Fifalla, jonka pitäisi toimia esikuvana ja tiennäyttäjänä meille muille, on näytön paikka.

Sen legitimiteettiä heikensi rajusti vuoden 2010 fiasko, jossa Qatar voitti lahjomalla äänestyksen vuoden 2022 maailman­mestaruus­kisojen järjestämispaikasta.

Vaikka vyyhteen sekaantuneet henkilöt saivat potkut ja ihmisoikeuksiin on sittemmin alettu kiinnittää enemmän huomiota, nähtäväksi jää, toteutuuko muutos myös käytännössä eikä pelkästään teoriassa.

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on kyllä sulkenut venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita kansainvälisistä kisoista, mutta heidän liittojensa johtajat ovat edelleen tervetulleita vallan salonkeihin ja saavat siellä vapaasti manipuloida muita jäseniä propagandallaan.

Minusta voitaisiin myös vaatia, että KOK tarttuisi aktiivisemmin ihmis­oikeus­kysymyksiin eikä piiloutuisi sen verukkeen taakse, että on organisaationa poliittisesti puolueeton.

Tarvitaan johtajuutta, jossa tekemistä ohjaavat arvot eivätkä raha, valta ja asema.

Tarvitaan sellaisia ihmisiä kuin Lise Klaveness, Norjan jalkapalloliiton puheenjohtaja, jonka kriittinen puhe Fifan kongressissa sai hiljattain monet kiemurtelemaan tuoleissaan.

Miesvaltaisessa ympäristössä, jossa yksimielisyys on leppoisan elämän avain, nainen joutuu tietysti sanomaan sen, mitä monet muutkin ajattelevat mutta eivät uskalla sanoa ääneen.

Nämä kriittiset äänet ovat urheilun omatunto. Tarvitaan lisää toimittajia, poliitikkoja, urheilijoita, aktivisteja, tukijoita ja muita, jotka seuraavat tilannetta aktiivisesti ja ottavat kantaa, kun tehdään tärkeitä päätöksiä, jotka vaikuttavat koko urheiluväkeen.

Älkäämme naiivisti odottako, että Fifa, KOK ja muut osaavat asiansa, vaan suhtautukaamme päättäjiimme ja heidän tekemisiinsä terveen epäluuloisesti.

Kahden viikon kuluttua alkavat jalkapallon MM-kisat maassa, jossa naisia pidetään toisen luokan kansalaisina ja homoseksuaalisuudesta voi joutua vankilaan.

Kun näemme kuvia Qatarista, kauniista stadioneista ja otteluiden kohokohdista, kannattaa ehkä pitää mielessä, että tämän jalkapalloturnauksen järjestäminen on vaatinut tuhansia ihmishenkiä.

Voimme vain toivoa, että sen perintönä emme enää koskaan tee samoja virheitä.

Suomennos: Laura Jänisniemi

Oikaisu 5.11.2022 kello 10.10: Jalkapallon MM-kisat alkavat kahden viikon kuluttua, ei viikon kuten jutussa ensin kirjoitettiin.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat