Susanna Saapunki taisteli ”epäinhimillisessä” kuumuudessa vuorijuoksun MM-kisoissa

Susanna Saapunki sijoittui kuudenneksi 8,5 kilometrin ylämäkikilpailussa. ”Ehkä kovin vetoni arvokisoissa.”

Susanna Saapunki kilpaili heinäkuussa EM-kisoissa ja saavutti kaksi viidettä sijaa.

4.11. 7:20 | Päivitetty 4.11. 11:09

Entinen maajoukkuehiihtäjä, nykyinen ammattimainen vuorijuoksija Susanna Saapunki sijoittui varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa kuudenneksi uuden lajinsa MM-kisoissa Thaimaassa.

Kyseessä oli ylämäkijuoksu, jossa 8,5 kilometrin radalla oli 1 065 nousumetriä pystysuoraan mitattuna. Keskijyrkkyys oli 12,6 prosenttia.

Pohjois-Italian vuorilla asuva ja harjoitteleva Saapunki hävisi MM-kultaa saavuttaneelle USA:n Allie McLaughlinille kaksi minuuttia ja 58 sekuntia. Voittajan aika oli 55.15. Mitalisijasta Saapunki jäi runsaat kaksi minuuttia.

”Tuskin voi olla hirveän pettynyt, jos on maailman kuudenneksi paras. Kyllä tämä oli ehkä kovin vetoni arvokisoissa”, Saapunki, 30, sanoi HS:lle puhelimitse.

Heinäkuussa EM-kisoissa Saapunki oli viides sekä ylämäkikisassa että niin sanotussa ylös-alas-kilpailussa. Muita arvokisastartteja hänellä ei vielä olekaan.

Muut Thaimaan pohjoisosassa sijaitsevassa Chiang Maissa käydyssä MM-kisassa Saapungin edelle sijoittuneet olivat eurooppalaisia, ja heidän joukossaan oli EM-mitalisteja.

Ennen MM-kisaa Saapunki arvioi, että kuumissa ja kosteissa oloissa on kiinni päivän vireestä, yltääkö hän viiden ja 15 parhaan joukkoon.

Kilpailun aikana lämpöä oli Saapungin tietojen mukaan 33 astetta.

”Olot olivat aika epäinhimilliset. Kyllä se oli melkoista taistelua kuumuutta vastaan. Esimerkiksi ennakkosuosikki, Kenian Joyce Neru hyytyi ihan täysin.”

Neru jäi kilpailussa 34:nneksi. Kilpailussa pääsi maaliin 55 naista.

”Juttelin hänen kanssaan. Hän sanoi, että tämä oli hänellekin kuumaa.”

Saapunki on toki aiemmin kilpaillut Euroopassa yli 30 asteen lämmössä.

”Niitä kisoja on käyty kesällä kuivassa ilmassa. Täällä oli kuitenkin kosteus, joka mielestäni vähän auttoi, vaikka ei se varmaan ollut terveellistä kellekään.”

Saapunki arvioi, että hän onnistui noudattamaan taktiikkaansa varsin hyvin.

”Olen treenannut aika paljon tasaisen vauhtiakin, koska tiesimme, että täällä ekat 1,5 kilometriä juostaan tasaisella. Se tuli tosi rennosti. Kivikkoisella ja teknisellä alkujyrkällä oli tarkoitus ottaa napsu pois ja tulla se mahdollisimman helpolla. Sen jälkeen alkoi enemmän juostava alusta. Kolmen kilsan jälkeen nostin vauhtia, ja se onnistui.”

Saapunki pystyi etenemään juoksemalla myös reitin jyrkimmät kohdat.

”Ne eivät tuottaneet ongelmia, mutta kyllä siellä liian kovaa aloittaneita tuli selkä edellä vastaan, kun joutuivat kävelemään.”

Tämä oli Saapungille kauden pääkilpailu. Sunnuntaina hän kilpailee MM-kisoissa vielä ylös-alas-kilpailussa, jossa 11,2 kilometrin reitillä korkeuseroa on 475 metriä.

”Nyt pitää saada tästä kroppa viileäksi ja palautumaan, ja hyvin ruokaa sisään. Huomenna käyn maksimissaan puoli tuntia verryttelemässä. Ei sen kauemmin kannata olla ulkona”, Saapunki suunnitteli.

Miesten ylämäkikilpailun voitti ylivoimaisesti Kenian Patrick Kipngeno ajalla 46.51

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat