Tim Sparv: Fotbollen befinner sig i ett brytnings­skede, idrotten saknar en riktning

Man kan bara hoppas på att Qatars VM turneringens arv blir att vi aldrig igen tar och gör samma misstag, skriver Tim Sparv.

Qatar försöker använda VM för att polera sin image.

5.11. 2:00 | Päivitetty 5.11. 11:17

Fotbolls-VM i Qatar börjar om bara två veckor men aldrig har en turnering känts så ointressant och meningslös. Innan en boll har sparkats och en världsmästare korats så kommer detta VM att lämna en sur eftersmak i munnen.

Ett mästerskap som började med lögner och mutor och slutade med tusentals döda migrantarbetare.

Fotbollen, och idrotten i övrigt, befinner sig i ett brytningsskede där två sidor kolliderat. Vi har ett läger som gärna ser ett tätt samarbete med länder som visserligen kan öka den ekonomiska tillväxten men som samtidigt kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Det andra lägret tycker att det är hög tid att stanna upp och kritiskt börja granska de beslut vi tar och vilka konsekvenser det får för människor runt om i världen.

I jakten på större finansiella muskler så belönar vi nu kleptokratier med mästerskap och låter regimers investeringsfonder ta över europeiska fotbollsklubbar.

Dessa länders mål är simpelt: Att polera deras image och få folk att förknippa länderna med idrottslig framgång istället för avsaknaden av demokrati, pressfrihet och jämlikhet.

Sport har blivit ett geopolitiskt redskap när dessa länder försöker flytta fram sin maktposition.

Idrotten saknar för tillfället en tydlig riktning för framtiden. Fifa som förväntas vara en förebild och vägvisare för oss andra har mycket att bevisa.

Deras legitimitet är kraftigt försvagad sedan debaklet i 2010 när Qatar mutade sig till seger i omröstningen om värdskapet till VM 2022.

Trots att de inblandade är utslängda, och man infört ett större fokus på mänskliga rättigheter, så återstår det att se om det även gäller i praktiken och inte enbart i teorin.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har visserligen stängt av ryska och belarusiska atleter från internationella tävlingar men respektive förbunds ledare är fortfarande välkomna in i finrummet där de fritt får fortsätta påverka de andra medlemmarna med sin propaganda.

Jag tycker också man kunde kräva ett större engagemang av IOK runt mänskliga rättighetsfrågor istället för att gömma sig bakom devisen att man är en politiskt neutral organisation.

Det behövs ett ledarskap där vi drivs av värderingar istället för pengar, makt och status. Det behövs någon som Line Klaveness, president för Norges fotbollsförbund, som nyligen höll ett kritiskt tal på Fifa kongressen som fick många att skruva till sig i sina stolar.

I en mansdominerad miljö där konsensus är nyckeln till ett bekvämt liv så skulle det naturligtvis vara en kvinna som säger det som så många andra tänker men inte har modet att säga.

Dessa kritiska röster är idrottens samvete. Vi behöver ännu fler journalister, politiker, idrottare, aktivister, supportrar och andra som aktivt följer med och tar ställning när viktiga beslut skall fattas som påverkar hela vår idrottsrörelse.

Låt oss inte naivt förvänta oss att Fifa, IOK, m.fl. vet vad de gör, utan istället behöver vi ha en sund skepsis gentemot våra beslutsfattare och deras förehavanden.

Om två veckor börjar fotbolls-VM i ett land där man ser kvinnor som en andra klassens invånare och där homosexuella kan hamna i fängelse.

När vi ser bilder från Qatar, de vackra stadionerna och höjdpunkter från matcherna, så kan det vara värt att komma ihåg att tusentals människoliv fått sättas till för att arrangera en fotbollsturnering.

Man kan bara hoppas på att turneringens arv blir att vi aldrig igen tar och gör samma misstag.

Korrigering 5.11.2022 kl. 10.15: Fotbolls-VM börjar om två veckor, inte om en vecka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat