NHL-pelaajan leski kertoo kuusi vuotta sitten kuolleen miehensä kärsineen CTE-aivo­sairaudesta

Marek Svatoš kuoli kuusi vuotta sitten lääkkeiden yliannostukseen. Nyt Diana Svatoš kertoo miehensä kärsineen CTE-aivosairaudesta, joka syntyy toistuvien päähän kohdistuvien iskujen seurauksena.

4.11. 21:25

Slovakialainen NHL-pelaaja Marek Svatoš löydettiin kuolleena kotoaan kuusi vuotta sitten. Hän oli kuollessaan 34-vuotias.

NHL:ssä yli 300 ottelua pelannut Svatoš kuoli huumaavien lääkkeiden yliannostukseen. Ruumiinavauksessa löytyi jäämiä kodeiinista, morfiinista ja ahdistukseen määrätyistä lääkkeistä.

Nyt leski Diana Svatoš kertoo kanadalaismedia TSN:lle miehensä kärsineen CTE-aivosairaudesta. Jälkikäteen todettu CTE eli krooninen traumaattinen enkefalopatia on tauti, joka syntyy toistuvien päähän kohdistuvien iskujen seurauksena. Sitä tavataan jääkiekkoilijoilla, amerikkalaisen jalkapallon pelaajilla ja nyrkkeilijöillä.

CTE:n oireita ovat muun muassa muistin heikkeneminen tai menetys, masennus, impulssikontrollin ongelmat, ahdistus ja itsetuhoisuus. Kyseessä on kehittyvä sairaus, jonka oireet saattavat näkyä vasta vuosien päästä vammojen saamisesta.

Lesken mukaan Marek Svatoš sai kahdeksanvuotisen NHL-uransa aikana useita dokumentoituja aivotärähdyksiä ja hänet myös leikattiin useasti.

Leski on tiennyt CTE-diagnoosista jo useamman vuoden, mutta ei halunnut puhua asiasta julkisuudessa ennen kuin koki lastensa olevan siihen valmiita.

”Haluan ihmisten tietävän, että Marekin päätös johtui sairaudesta, ei siitä, että hän oli huono ihminen. En edes muista, kuinka monta kertaa kuulin hänen sanovan, että valo sammui aivotärähdyksen jälkeen”, Diana Svatoš sanoo TSN:lle.

Perhe lahjoitti Svatošin aivot Bostonin yliopiston tutkimukseen. Tutkimukseen lahjoitettiin yhteensä 14 kuolleen NHL-pelaajan aivot, joista 13:sta löytyi merkkejä CTE-sairaudesta.

Diana Svatoš toivoo NHL:n huomioivan pelaajien terveyden paremmin.

”NHL voi tehdä enemmän auttaakseen pelaajia sekä uran aikana että sen jälkeen”, Diana Svatoš toteaa.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat