Tapio Lehtiseen saatiin taas yhteys: oli nukkumassa 50 tunnin valvomisen jälkeen

Kaksi GGR-kisassa mukana ollutta venettä keskeytti Kapkaupungissa. Maapallon ympäri purjehtii vielä yksitoista yksinpurjehtijaa.

Tapio Lehtinen purjehtimassa Biskajanlahdella syyskuussa.

14.11. 18:54

Suomalaiset radioamatöörit pelkäsivät jo kadottaneensa yhteyden yksinpurjehtija Tapio Lehtiseen, joka on ohittanut matkallaan maapallon ympäri Kapkaupungin.

Syy yhteyden hetkelliseen kadottamiseen oli yksinkertainen: Lehtinen oli nukkumassa pysähdyttyään keskellä yötä Kapkaupungin edustalla välietapilla.

Lehtinen kertoi valvoneensa yhtä soittoa lähes 50 tuntia, kun hän lähestyi Kapkaupunkia ja suuntasi sieltä kohti Eteläistä jäämerta (Southern Ocean).

Lehtinen on noussut tulosluettelossa toiseksi, mutta hän purjehtii aivan tasapäisesti eteläafrikkalaisen Kirsten Neuschaferin kanssa. Eroa britti Simon Curwen alkaa olla jo yli 600 kilometriä.

Yhteys merelle oli osin sen verran huono, että Lehtinen käytti edellisessä Golden Globe -kisassa (GGR) neljä vuotta sitten hyväksi havaittua ”lintukieltä”.

Talitintin titityy tarkoitti kyllä-vastausta ja käen kukkuu ei-vastausta. Näin radioamatöörit varmistivat, että viestit olivat menneet Lehtiselle perille.

Lehtinen kertoi kertoi saaneensa kisatoimistosta säävaroituksen edessä olevista kovista tuulista.

GGR-kisassa on mukana vielä 11 venettä. Irlantilainen Pat Lawless ja ranskalainen Damien Guillou keskeyttivät Kapkaupungissa.

Lawlessin veneen pohja on barnakkelien eli siimajalkaisten äyriäisten peitossa. Hän ei jatka Chichester-luokassa, johon kerran keskeyttäneet voivat siirtyä.

Guillou yrittäneen jatkaa Chichester-luokassa, jos hän saa korjattua veneensä tuuliperäsimen.

Edellisessä GGR-kisassa vuosina 2018–2019 maaliin tuli vain viisi venettä, joista Lehtinen oli viides vietettyään merellä 322 päivää.

Nyt Lehtisen laskettu maaliintulopäivä on 10. toukokuuta 2023, mutta se muuttunee moneen kertaan.

Helsingin Sanomat seuraa GGR:n kisatapahtumia ja Tapio Lehtisen matkaa juttusarjassa lähdöstä maaliin. Kilpailun verkkosivut ja järjestäjien kisaseuranta löytyvät täältä.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat