Qatarissa alkavat MM-kisat, jollaisia ei pitäisi ikinä järjestää

Siitä lähtien, kun Qatar sai MM-kisat, kyse on ollut urheilupesusta, hullun suuresta yrityksestä kirkastaa ja pönkittää hallitsijoiden valtaa sekä valtion mainetta, urheilutoimituksen esihenkilö Erkki Kylmänen kirjoittaa.

Rakennustyömies kantoi lautaa Dohassa Qatarissa jalkapallon MM-kisojen alusviikolla.

18.11. 2:00 | Päivitetty 18.11. 12:25

Sunnuntaina 20. marraskuuta Qatarissa alkavat jalkapallon MM-kisat, joita ei pitäisi järjestää lainkaan.

Kisat ovat kansainvälisen jalkapallo­liiton Fifan suuri virhe. MM-turnauksen antoi Qatarille joulukuussa 2010 Fifan hallitus (silloinen excecutive committee), jonka 22 jäsenestä 16 on sittemmin tuomittu korruptiosta, joutunut korruptio­tutkinnan tai väärinkäytös­epäilyjen kohteeksi tai kuollut.

Kyseessä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Fifa myönsi kisat maahan, jota harvalukuinen eliitti hallitsee.

Kenties räikein tapaus on Argentiina, jota 1976–1983 hallitsi Jorge Videlan julma sotilasjuntta. Juntan aikakaudella ihmisoikeusloukkaukset olivat arkipäivää. Arviolta jopa 30 000 argentiinalaista katosi tai tapettiin. Silti maa sai järjestää vuoden 1978 MM-kisat, jotka päättyivät Argentiinan mestaruusjuhliin.

Juntan rikoksista kyllä tiedettiin, mutta siitä Fifa ei piitannut.

Loppuottelussa Hollanti hävisi Argentiinalle 1–3, ja yhdelle 14-vuotiaalle Erkille jäivät ikuisesti mieleen Mario Kempes ja paperisilppusade, joka näytti täyttävän River Platen kotistadioniin Estadio Monumentalin Buenos Airesissa.

Qatar ei maailmanmestaruutta voita, mutta juntan tavoin kultaisen muiston sekin haluaisi jättää.

Qatar toivoisi kisoistaan historiallisen näyttävää tapahtumaa. Rahaa stadioneiden, majoitusten ja kisainfrastruktuurin rakentamiseen on käytetty yli 200 miljardia euroa, mutta sijoitusta ei ole tehty vain kauniin pelin vuoksi.

Qatarin MM-turnaus kuuluu samaan kategoriaan Vladimir Putinin Venäjän järjestämien jalkapallon MM-kisojen ja Pekingin talviolympialaisten kanssa. Ne kaikki ovat tapahtumia, jotka on valjastettu osaksi järjestäjämaidensa maineen puhdistusta, poliittista vallankäyttöä ja propagandaa.

Qatar käyttää hyväkseen kehittyvien maiden köyhyyttä ja siirtotyöntekijöiden haaveita paremmasta elämästä. Se on maakaasulla vaurastunut upporikas valtio, joka hankki kyseenalaisilla keinoilla järjestettäväkseen maailman suurimman urheilutapahtuman. Siitä lähtien, kun se kisat sai, kyse on ollut urheilupesusta, hullunsuuresta yrityksestä kirkastaa ja pönkittää Qatarin hallitsijoiden valtaa ja valtion mainetta.

MM-kisojen avulla Qatar pyrkii pesemään maineensa puhtaaksi ihmisoikeusloukkausten ja sorron kasaamasta ryönästä sekä kasvattamaan vaikutusvaltaansa etenkin suhteessa suurempiin naapureihinsa.

Vähintäänkin se toivoo, että maailma unohtaisi rakennustyömailla kuolleet ja vammautuneet, kodeistaan häädetyt ja homoseksuaalisuutensa vuoksi piinatut – edes kisojen ajaksi.

Paikalle Qatariin HS:n toimittajia ei lähde.

Mielenilmaukset ja epäkohtiin pureutuva journalismi ovat Qatarille ja Fifan johdolle myrkkyä.

Siksi Qatar pyrkii monin eri tavoin rajoittamaan kisoihin saapuvien toimittajien ja kuvaajien työskentelyä etenkin varsinaisten MM-kisa-alueiden ulkopuolella. Ja siksi Fifa lähetti kansallisille jalkapalloliitoille puheenjohtajansa Giovanni Infantinon allekirjoittaman paimenkirjeen.

Kirjeessä Fifa kehottaa maajoukkueita keskittymään pelaamiseen politikoinnin sijasta. Ei ole suotavaa vetää jalkapalloa ”kaikkien ideologisten ja poliittisten kiistojen areenaksi”, viestissä todetaan.

Toivottavasti Fifan ja kisajärjestäjien omerta kuitenkin murtuu. Juuri nyt ääntä tarvitaan.

Ihmisoikeuksien puolustaminen on nykymaailmassa aina vain tärkeämpää. Samoin kuin sananvapauden vaaliminen ja totuuden etsiminen.

Helsingin Sanomat kertoo Qatarin MM-kisoista yhteistyössä Ilta-Sanomien, Aamulehden ja Satakunnan Kansan kanssa. Tarjoamme tulevina MM-päivinä ottelujuttujen lisäksi uutisia stadioneiden ulkopuolisista tapahtumista, analyyseja urheilupesun ulottuvuuksista sekä juttuja poliittisesta, yhteiskunnallisesta ja historiallisesta tilanteesta, jonka vallitessa Qatarissa kilpaillaan.

Paikalle Qatariin HS:n toimittajia ei lähde. Jätämme jalkapallon MM-kisat väliin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin.

Harkitsimme ja valmistelimme kisamatkaa pitkään. Lopulta riski siihen, että HS:n toimittajat olisivat tahtomattaan ja osin hallitsemattomasti joutuneet osaksi Qatarin urheilupesukoneistoa, kasvoi liian suureksi.

Lopullisesti asian ratkaisivat kisajärjestäjien kautta varatut majoitukset. Muutamaa viikkoa ennen kisojen alkua selvisi, että toimittajat olisi majoitettu alueille ja suurella todennäköisyydellä asuntoihin, joista siirtotyöntekijät oli häädetty pois vain muutamien tuntien tai päivän varoitusajalla.

Se katkaisi kamelin selän.

Helpolla emme Qataria kuitenkaan päästä emmekä kritiikiltä säästä. Sanat ja tieto ovat tehokas ase epäoikeudenmukaisuutta ja piittaamattomuutta vastaan.

Nämä ovat kisat, jonka kaltaisia ei pitäisi enää ikinä järjestää.

Klo 12.24 lause silti maa sai järjestettäväkseen vuoden 1978 MM-kisat, muutettu muotoon: Silti maa sai järjestää.

Lue kaikki MM-kisajutut täältä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat