Esa Jussila pani tilitoimistonsa lihoiksi – nyt työnä on katkaista Suomen karmea tappiokierre

Suomalaisessa salibandyssa alkaa uusi aika, kun Sveitsissä kannuksensa hankkinut Esa Jussila aloittaa miesten maajoukkueen päävalmentajana.

Esa Jussila on salibandymaajoukkueen entinen kapteeni ja odottaa innolla uutta tehtäväänsä päävalmentajana.

19.11. 2:00 | Päivitetty 19.11. 8:53

Suomalaisessa salibandyssa alkaa monella tapaa uusi aika, kun miesten maajoukkueen päävalmentaja vaihtuu.

Petteri Nykky johti maajoukkuetta kahteen otteeseen yhteensä 12 vuotta ja oli voittamassa kolmea Suomen neljästä MM-kullasta.

Vuodenvaihteessa päävalmentajana aloittava Esa Jussila, 43, on uuden sukupolven tekijä. Jussila on pelaajana kaksinkertainen maailmanmestari ja maajoukkueen entinen kapteeni.

Valmentajana hän on toiminut Sveitsin liigassa ja Sveitsin maajoukkueessa.

Jussila on suomalaisen salibandyn suuri nimi mutta tulee kuplan ulkopuolelta. Hän aloittaa päävalmentajana mielenkiintoisessa tilanteessa.

Suomi nousi Nykyn ja Petri Kettusen päävalmentajakausilla lajin mahtimaan Ruotsin rinnalla ja ohikin, mutta viimeksi kuluneen vuoden saldo on tyly.

Suomi hävisi viime joulukuussa Ruotsille MM-kotikisojen finaalissa ja kesällä World Gamesin finaalissa. Viime viikonloppuna päättyneistä Sveitsin MM-kisoista tuomisina oli pronssi. Tulos oli iso pettymys ja kiistaton floppi.

”Mitä pidempään pysyt pallossa hyökkäysalueella, sitä enemmän tiloja löytyy. Silloin pystytään tuottamaan maalipaikkoja omalla pelaamisella eikä vain odottamalla vastustajan virheitä.”

Jussilan tehtävänä on palauttaa Suomi mestariksi ohi Ruotsin ja kovaa nousua tekevän Tšekin. Hän arvioi, että Sveitsin MM-kisoissa Suomi kärsi eniten hyökkäyspelin puutteista.

Puolustuspelaaminen sujui alkua lukuun ottamatta suhteellisen hyvin, ja maalivahtipeliä Jussila kuvaa erinomaiseksi.

”Suomi ei pystynyt viisi vastaan viisi -pelissä tuottamaan paljoa maalipaikkoja varsinkaan organisoitua puolustusta vastaan”, Jussila sanoo.

”Se, että että puolustettiin hyvin ja pyrittiin vastahyökkäyksistä tekemään maaleja, riitti kolmanteen sijaan.”

Suomen pelin ytimenä on ollut tehokas maalinestopelaaminen, mutta nykysalibandyssa pelkästään se ei tuo voittoja.

Jussila ja hänen valmennusryhmänsä lähtevät rakentamaan Suomen peliin kykyä rakentaa pitkiä hyökkäyksiä.

”Mitä pidempään pysyt pallossa hyökkäysalueella, sitä enemmän tiloja löytyy. Silloin pystytään tuottamaan maalipaikkoja omalla pelaamisella eikä vain odottamalla vastustajan virheitä.”

Tämän onnistuessa myös puolustuspelaamisen pitäisi vahvistua, etenkin kun monet Suomen takaiskumaalit olivat seurausta hyökkäyspäässä tehdyistä virheistä.

Jussila pelasi omalla urallaan puolustajana, ja Suomen puolustuksesta löytyy toinen iso ratkottava asia.

Esa Jussila oli avainpelaajia Suomen voittaessa MM-kultaa Helsingin Hartwall-areenalla vuonna 2010.

Maajoukkueen takalinjoilla kävi jo viime joulukuun kotikisojen jälkeen kato, kun Tatu Väänänen, Juha Kivilehto ja Krister Savonen lopettivat eri syistä.

Vuoden 2018 mestarijoukkueen puolustajista ei välttämättä ole ketään mukana, kun Jussila ryhtyy rakentamaan joukkuetta vuoden 2024 MM-kisoihin.

Janne Lamminen arveli lopettavansa maajoukkueessa, Mikko Leikkanen on väläytellyt samaa. Jussilalla olisi varmasti käyttöä esimerkiksi maailman parhaaksi peruspakiksi sanotulle Lauri Stenforsille, joka tuuppii vastustajat sivuun ja pelaa pallon nopeasti omille hyökkääjille.

Vaisuhko menestys ja useiden avainpelaajien päätös lopettaa maajoukkueessa herättävät kysymyksen siitä, tuottaako suomalainen salibandyjärjestelmä ylipäätään tarpeeksi hyviä urheilijoita maajoukkueen käyttöön.

Jussila ei ole tästä huolissaan.

”Näkemykseni on, se että hyviä pelaajia riittää. Minun työmaani on se, että saadaan F-liigassa huipputasolla pelaavista paras ulos myös kansainvälisissä peleissä.”

”Tuon varmasti uutta näkökulmaa ja uutta ideaa siihen, millä tavalla valmennetaan.”

Maajoukkueen seuraava yhteinen tapahtuma on näillä näkymin vasta keväällä.

Joukkueella on ollut vuoden aikana kolme arvoturnausta, ja kun F-liigan runkosarjan pelimäärä on kasvanut 33 otteluun, halutaan pelaajien loppukausi rauhoittaa.

”Nuori opiskelija ei harmittele pelimäärän lisääntymistä yhtään, se on vain kivaa. Mutta perheelliselle liigan, siviilityön ja maajoukkueen yhdistäminen on kova ja haastava yhtälö.”

Myös Salibandyliitto harppasi uuteen aikaan, kun uusi päävalmentaja julkistettiin poikkeuksellisen hyvissä ajoin.

Jussilan toiveena on, että myös hänen valmennusryhmänsä voitaisiin julkistaa jo ennen kuin hänen kautensa alkaa vuodenvaihteessa.

Valmennusryhmän nimet alkavat olla pääosin Jussilalle selvillä, mutta hän ei ota kantaa esimerkiksi siihen, jatkaako Petteri Nykyn ryhmästä joku vuoden 2024 MM-kisoihin.

Jussila myi äskettäin kotikaupungissaan Joensuussa sijaitsevan tilitoimistonsa pois. Salibandyvalmentaminen on nyt hänen osa-aikainen päätyönsä.

Yrityskonsultointia hän tekee valmentamisen ehdoilla.

Kun Salibandyliitto julkisti Jussilan sopimuksen, liiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala korosti tiedotteessa, että valmennusosaamisen lisäksi myös toimintatavat muuttuvat.

Merkitystä on myös sillä, miten päävalmentaja näkyy ja esiintyy julkisuudessa ja suhteessa sidosryhmiin, Rantala sanoi.

”On karmeat paineet, jos minun naamallani pitää nostaa salibandyn profiilia Suomessa”, Jussila tokaisee.

”Iso juttu on varmasti se, että tulen suomalaisen systeemin ulkopuolelta. En ole koskaan valmentanut Suomen liigaa puhumattakaan, että olisin ollut valmennuspuolella maajoukkueen mukana. Tuon varmasti uutta näkökulmaa ja uutta ideaa siihen, millä tavalla valmennetaan.”

Lue lisää: Joonas Pylsy kärsii aivoveren­kierron häiriöstä: ”Tässä on eletty painajaista viime päivät”

Lue lisää: Karmea farssi lähellä – Suomi oli sulaa sveitsiläisessä höyry­kattilassa

Lue lisää: Petteri Nykky ja Nico Salo kertovat, miksi Suomi menetti tukevan johto­asemansa pronssi­pelissä

Lue lisää: Suomi oli kiinni Ruotsin kaadossa, kunnes tapahtui jotain mykistävää: ”Ei minulla ole muutakaan kikkaa"

Vuonna 2004 Esa Jussila pelasi ammattilaisena Sveitsissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat